i
Az embertelen, ezért istentelen diktatúrák eltűnnek a történelem süllyesztőjében - jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben.
2015. február 25. 22:05

Semjén Zsolt a község római katolikus templomában tartott eseményen azt mondta, a történelem "szemétdombjára" került a Szovjetunió, "a bolsevik ateizmus birodalma", de az elmúlt negyedszázadban megjelent visszaemlékezések és emlékiratok továbbra is a magyarság elé vetítik a kommunizmus rémtetteit.

A kereszténydemokrata politikus hozzátette, mivel az emberek hajlamosak felejteni, ezért időként el kell olvasni egy-egy gulág-emlékiratot vagy örök mementóként fel kell idézni a Pócspetriben 1948 júniusában, az egyházi iskolák államosítása elleni tiltakozáson történt eseményeket.

A miniszterelnök-helyettes beszédében felidézte, a Magyarországon a második világháború után rövid időn belül hatalomra jutó kommunista diktatúra mindent megtett az egyház felszámolására és megtörésére, a háború utáni években pedig megkezdte az egyházi hátterű szervezetek teljes felszámolását. Az 1947-es "kékcédulás" választás előtt az új választási névjegyzékből közel egymillió új választót töröltek, köztük papokat, szerzeteseket és apácákat.

Az egyházi iskolák államosításáról 1948 nyarán született törvény, ezt megelőzően mintegy nyolcszáz falu és város követelte a tervezet eltörlését - mondta Semjén Zsolt megjegyezve, ebben a feszült légkörben konstruálta meg az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) az úgynevezett Pócspetri-ügyet.

1948. június 3-án a falusiak a templomi istentiszteletről a községháza elé vonultak, így tiltakozva a helyi egyházi iskolájuk elvétele ellen. Két rendőr erőszakkal próbálta kiszorítani a tömeget, ám az egyik rendőr puskájával véletlenül halálra sebezte magát. Az ÁVH Asztalos János helyi plébánost, Som István tanítót, Királyfalvi Miklós segédjegyzőt, valamint Kremper Ferenc napszámost és Vitéz Gábor földművest letartóztatta, őket a falu felnőttjeinek nagy részével együtt megverték, hárman később belehaltak a sérüléseikbe - idézte fel a miniszterelnök-helyettes a községben történteket.

A rögtönítélő bíróság július 11-én kihirdetett ítéletben Asztalos Jánost és Királyfalvi Miklóst halálbüntetéssel, Som Istvánt életfogytiglani börtönnel sújtották. Királyfalvit még aznap éjjel felakasztották, a plébános halálbüntetését Tildy Zoltán köztársasági elnök életfogytig tartó fegyházbüntetésre változtatta.

Ezután következett Mindszenty József letartóztatása, majd a bíboros kirakatpere és elítélése 1949 februárjában - jelezte Semjén Zsolt. Hozzátette, ezután több kereszténydemokrata politikus kényszerű emigrációjával, bebörtönzésével és internálásával a még működő, egyetlen jelentős országgyűlési frakció is megszűnt létezni.

A kommunisták elérték a céljukat, az egyházat, mint társadalmi tényezőt kiszorították a közéletből, a diktatúra évtizedeiben pedig több mint 1200 pap szenvedett börtönbüntetést vagy internálást - emlékeztetett beszédében a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt ugyanakkor megjegyezte, "a mártírok vére magvetés", azaz a megpróbáltatások ellenére a helyi egyházközség az elmúlt hetven évben több papot és egy püspököt is kinevelt az egyháznak.

A templomi istentisztelet és ünnepség után Semjén Zsolt felavatta Asztalos Jánosnak az imaház külső homlokzatán emelt emléktábláját, amelyet Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök szentelt fel.

----------------------------------------------------------

 Az egyház tevékenysége az emberek gyarapodását segíti

Az emberek testi és lelki gyarapodását segíti, ha az egyház szabadon betöltheti szolgálatát - jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson.

Semjén Zsolt a hajdúdorogi görög katolikus egyházmegye új zarándokközpontjának ünnepélyes avatásán arról beszélt: felekezeti és vallási hovatartozástól függetlenül mindenkinek az az érdeke, hogy testi és lelki értelemben az ember szabadon kibontakozhasson, ebben pedig az egyháznak nagyon fontos szerepe van. Hozzátette, hogy ha az Istennel való kapcsolat kinyílik, akkor az erőt ad a napi problémákban megfáradt embereknek életük rendezéséhez, saját boldogulásukkal pedig a társadalom javát szolgálják.

A kereszténydemokrata politikus a kommunizmus áldozatainak emléknapjára utalva hangsúlyozta, az ateizmusra és istentelenségre épülő kommunizmus árnyékában a zarándokközpont átadása szimbolikus jelentőséggel bír. Helyreállt a dolgok normális rendje, azaz együtt van az egyház, az állam, a megye és az önkormányzat, illetve együtt vannak a magyarországi és az erdélyi magyarok - fogalmazott Semjén Zsolt.

"Isten népe van együtt, és skizofrén dolog, amikor megpróbálják szétválasztani, széthasítani a hívő embert az állampolgártól" - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve: "egyszerre vagyunk tagjai az egyháznak és állampolgárai a hazának".

Semjén Zsolt kitért arra: minden politikai program és államfelfogás a mögötte álló emberkép függvénye. Ha ez az emberkép torz és egyoldalú, akkor szükségszerű, hogy az arra épülő társadalom torz és embertelen legyen - mutatott rá a politikus. Hozzátette, az állam feladata az emberek életminőségének javítása, ehhez azonban szellemi-lelki értelemben szükség van az egyház sajátos szolgálatára is.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke arról beszélt: Magyarországon és Erdélyben azok az igazán erős közösségek, amelyek jövőjük tervezésekor figyelemmel vannak az egyházra és a keresztény értékekre.

A politikus utalt arra, az állam és az egyház viszonya árnyaltabb Romániában, mint Magyarországon, a román állam ugyanis még nem rendezte a romániai magyar történelmi egyházak és a romániai görög katolikus egyházak ingatlanjaival és tulajdonaival kapcsolatos kérdést.

Visszafelé is foroghat a történelem kereke, már visszaszolgáltatott ingatlant államosíthatnak, már megszerzett jogokat visszavonhatnak, de nem szabad úgy tennünk, mintha ennek nem lenne jelentősége - fogalmazott Kelemen Hunor.

A beszédek előtt Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye megyés püspöke szentelte fel és áldotta meg a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, több mint 649 ezer euróból (198 millió forint) felépült új zarándokközpontot.

A Mária sugara - Közös vallásturisztikai értékek megőrzése és bemutatása című, 1,3 millió euró (397 millió forint) költségvetésű nagyprojekt egyik elemeként elkészült, mintegy 600 négyzetméteres központban a zarándokok fogadására, rendezvények és konferenciák megtartására is alkalmas termeket alakítottak ki, illetve a létesítmény négy kisebb - tárgyalásokra, gyóntatásra, kiscsoportos foglalkozásokra alkalmas - helyiséggel is rendelkezik. Az új épületben orvosi szoba, vizesblokkal felszerelt baba-mama szoba, egy játszóház és egy kegytárgybolt egyaránt helyet kapott.

A program keretében a máriapócsi zarándokház felépítésén kívül a Máriapócs-Szatmárnémeti vonal mentén a nagykárolyi görög katolikus templom és közvetlen környezetének felújítása, a nagykárolyi Kalazanci Szent József római katolikus plébániatemplom épületének felújítása, valamint a szatmárnémeti román görög katolikus Popp Aurel-kápolna rekonstrukciója is megvalósult.

hirado.hu - MTI
  • Megújuló parkban nyílt meg a Néprajzi Múzeum
    Egy megújuló park szélén, világszínvonalú épületben nyílt meg a Néprajzi Múzeum új otthona a Liget Budapest projekt eredményeként - mondta el az MTI-nek a megnyitó alkalmából a projekt miniszteri biztosa.
  • Orbán Viktor holnap az Országgyűlésben bemutatja Magyarország új kormányát
    Egy nap múlva hivatalosan is megalakul Magyarország új kormánya. Orbán Viktor miniszterelnök egy rövid beszédben mutatja be ötödik kabinetjét, ezután a miniszterek leteszik az esküjüket. Az új kormánynak 14 minisztere lesz, akik közül 11-en minisztériumot vezetnek majd, hárman pedig tárca nélküli miniszteri feladatot látnak majd el. Orbán Viktor korábban arról beszélt: a veszélyek évtizede előtt állunk, és az új kormánynak az a legfontosabb feladata, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát – számolt be róla az M1 Híradója.
  • Varga Judit a magyar érdekekért harcol Brüsszelben
    Csak akkor lehet továbblépni az orosz energiát célzó szankciókkal, ha minden ország nemzeti adottságait, illetve saját energiamixéhez való jogát tiszteletben tartják - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter hétfő délelőtt Brüsszelben az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozására érkezve. A tárcavezető rámutatott: Magyarország számára az első számú prioritás az energiaellátás és energiabiztonság szavatolása, nemcsak rövid- de közép- és hosszútávon is.
MTI Hírfelhasználó