Nem profi bűnözők ölték meg Nyemcovot
A Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus megölésének felderítésében részt vevő szakembereknek és a szakértőknek megoszlik a véleményük a gyilkosság indítékairól, de abban egyetértenek, hogy nem profi bűnözők hajtották végre a bűncselekményt - írta a Kommerszant című orosz napilap hétfői számában.
2015. március 2. 13:57

A lap megtudta: a múlt pénteken 23 óra 35 perckor többen is bejelentették a rendőrségi 02-es hívószámon, hogy lövések sebesítettek meg valakit a Bolsoj Moszkvoreckij-hídon. A gyilkosság 23 óra 31 perckor történt egy videofelvétel szerint. Az első rendőrautó tíz perc múlva a helyszínen volt. A kiérkező rendőrök Borisz Nyemcovot holtan találták.

Az orosz sajtóban már szombat este megjelent az a videofelvétel, amely szerint a gyilkos valószínűleg lesben állt, majd autóval elmenekült. Az is látható, hogy többen elmentek a feltételezhetően már halott Nyemcov mellett, gyalogosan és gépkocsival is, csak néhányan álltak meg.

A legfőbb tanú Anna Durickaja ukrán fotómodell, aki Borisz Nyemcov társaságában volt. Néhány járókelőt is kikérdeztek, de az általuk elmondottak nem sokat tettek hozzá a nyomozás addigi eredményeihez - mondták a vizsgálók. Azt mindenesetre kiderítették, hogy Nyemcovék alig indultak el a Kreml lábánál kezdődő Bolsoj Moszkvoreckij hídon, amikor egy férfi - aki feltehetőleg társai jelzésére indulhatott el, a híd lábától, és az oldalában haladó lépcsőn közelítette meg őket - hátba lőtte a politikust. A hat lövésből négy találta el Nyemcovot, egyik szíven, az okozta a halálát.

A Kommerszant azt is megtudta, hogy a homályos, távoli felvételt nem a hatóságok által kihelyezett utcai térfigyelő kamera, hanem a TV Centr orosz televízió kamerája készítette, amelyet azért helyeztek el a Bolsoj Moszkvoreckij hídra és a Kremlre irányítva, hogy híradóikban háttérként használják a mozgóképeket. A térfigyelő kamerák egy része javítás miatt nem működött, a többiek felvételei pedig homályosak voltak.

Azt is megírta a Kommerszant, hogy Durickaja a sokkhatás alatt nem tudta megnevezni még a márkáját sem annak az autónak, amellyel a gyilkos elmenekült. A rendőrség ugyan azonnal lezárta a város határait, nagyon sok gépkocsit ellenőriztek, s bár forró nyomon nem találtak az elkövetőkre, a kutatást folytatják.

A gyilkos valószínűleg Makarov típusú pisztolyt vagy Izs típusú átalakított gázpisztolyt használt, és nem szabadult meg tőle. A helyszínen talált 9 milliméteres kaliberű lőszerhüvelyek vizsgálata szerint 4 lövedék 1986-os gyártású, egy cseljabinszki gyárban készültek, további két lövedék 1992-es gyártású a tulai lőszergyárból. Mindez azt bizonyítja a szakértők szerint, hogy a gyilkosság előkészítői "úgy kaparták össze" a lőszereket.

A Kommerszantnak a rendfenntartóknál lévő forrásai szerint a Nyemcov-gyilkosság elkövetésének módja is arra utal, hogy nem profi bűnözők követték el, sőt azt sem zárják ki, hogy a végrehajtók azt sem tudták, ki az, akit meg kell ölniük. Az újság utal rá, hogy az orosz hatóságok több lehetséges indokot is vizsgálnak, így a Borisz Nyemcov helyhatósági képviselői, illetve üzleti tevékenységével összefüggő okokat is kutatják a gyilkosság hátterét vizsgálva.

hirado.hu - MTI
  • Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni
    A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután hivatalában egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel az EU-s költségvetés és a válságkezelési alap ügyében. A két miniszterelnök aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyből Orbán Viktor azt emelte ki: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan.
  • Máért - Diaszpóratanács - Semjén: egyhangú igen a zárónyilatkozatokra
    Egyhangúlag fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács is a zárónyilatkozatokat a csütörtökön - a koronavírus-járvány miatt online - tartott fórumokon - közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a szintén online közvetített sajtótájékoztatón.
  • Gulyás: még bőven vannak kapacitások az egészségügyben
    A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat. A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online Kormányinfón a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.
MTI Hírfelhasználó