Tallózás a Hemifran muzsikusainak legújabb lemezei között
VII. rész
A dalszövegíró-muzsikus-komikus Eric Schwartz immár másfél évtizede szórakoztatja estéről estére a közönséget.
2015. március 2. 18:17

A sok száz fellépés mellett a rajongók nagy örömére stúdiózásra is maradt ideje. Ennek köszönhetően már a boltokban van az előadó új albuma, ami azAristocrat címet viseli. Ahogy egy zenés-komikus esetén nem meglepő, a friss anyagot humor és mély társadalomkritika hatja át. Az album elsőszámú kedvencei lehetnek: „There’s a Picture”, „I Don’t Know Why, „Jesus, Leave The Bible Belt Alone”

Minden bizonnyal sokan lesznek akik az Aristocrat című lemez meghallgatása után a művész korábbi albumához ("The Better Man")is kedvet kapnak, ami szintén a közelmúltban jelent meg.

Peter Gallway és Annie Gallup vagy ahogyan önmagukat nevezik, a Hat Check Girl együttműködése nagyon sikeresnek bizonyult. Talán még maguk sem gondolták évekkel ezelőtt, hogy egyszer csak már a ötödik közös lemezüket fogják ünnepelni. Pedig a 11 dalt tartalmazó At 2 In The Morning című korongjuk már alkalmat kínál az ünneplésre. A bensőséges hangvételű album lírában és zenében is remek alkotás. A tökéletes atmoszféra megteremtéséhez Gallway akusztikus gitárjávak, Gallup pedig gitárjaival és bendzsójával járul hozzá. Az album elsőszámú kedvencei lehetnek: „Texas”, „The Poet Was an Old Man”, „I Speak To Fever People”

   A Rob Carey által vezetett rock’n’roll csapat a The Headlocks már régóta keresett zenekarnak számít az amerikai rock és blues klubok világában. A formációa a közelmúltban készítette el a rajongók által már türelmetlenül várt második albumát ami a Most Golden Goose címet kapta. A lemez igazi kényeztető programot jelent a rajongók számára, hiszen 15 számot találhatnak rajta. A vidám hangvételű, lendületes rock’n’roll-ra vágyók számára kellemes perceket tartogat a korong. Az album elsőszámú kedvencei lehetnek: „Dream While You Awake”, „February Roses”, „Stayin’ In The Game”

Aaron Newman & The OK Caravan egy remek amerikai folk zenekar Oklahoma City-ből. Az együttest Aaron Newman alapította 2013-ban. A kezdeti elképzelés egy szóló-duó projektről szól, amit ahogy mondani szokás a „történelem” felül írt. Fordulatokban gazdag út végén elkészült a bemutatkozó album, ami a formáció nevét kapta címéül. A 10 számos korongon szépen kimunkált, „képekben” gazdag kompozíciókat találunk az amerikai folk jegyében. Az album elsőszámú kedvencei lehetnek: „No Return”, „Winter Blues”, „Only in America”

Igazán változatos albummal rukkolt elő a gitáros-dalszerző Fuzzbee Morse. A Dreams and Other Living Things című korongon a legkülönfélébb zenei stílusok adnak egymásnak randevút, igazolva azt, hogy az előadó valamennyiben otthonosan mozog. Az albumot hallgatva a pop-tól a folk-ig, a rock-tól a funky-ig szinte mindennel találkozhatunk. A repertoárban tartozó számok kivétel nélkül az úgynevezett „rádióbarát” dallam kategóriába tartoznak. Az album elsőszámú kedvencei lehetnek: „It’s Time To Go!”, „Zonga!”, „Livin’ In A Land Of The Free”

Martin Kaplan egy népszerű énekes-dalszövegíró San Diego-ból, aki negyedszázados pályafutása után most látta elérkezettnek az időt, hogy elkészítse első szólóalbumát. A 12 számos korong a The Slow Down címet kapta és az elmúlt 25 év esszenciájaként is tekinthetünk rá. Szép összefoglalása egy még korán sem lezáratlan muzsikusi életpályának. Az album elsőszámú kedvencei lehetnek: „I Wouldn’t Fight It”, „Sarah”, „Plan B”, „My Best Years”

   Igen gazdag muzsikusi pályafutást tudhat maga mögött Hank Woji. Az elmúlt három évtized alatt számos olyan – nálunk is jól ismert – zenésszel dolgozott együtt, mint pl. Peter Seeger, Bruce Springsteen és Jon Bon Jovi. Talán a sok munka lehet a magyarázata annak, hogy a muzsikus relatíve kevés albumot készített az elmúlt évtizedek alatt. Első lemeze a “Medallion” (2005) volt amelyet, az “American Dreams” (2008), a “There Was A Time” (2010) és a “Holy Ghost Town” (2013) követett. Most pedig itt van az újdonság a The Working Life. A lemezen az amerikai rock jegyében 13, filmzene jellegű, remekbe szabott számot talál a hallgató. Az album elsőszámú kedvencei lehetnek: „My Last Will”, „Yuletide Blues”, „Factory”

The Porter Draw egy vérbeli alt-country-t játszó csapat a New Mexikóbeli Albuquerque-ből. Fennállásának lassan 10. évfordulóját ünneplő zenekar most egy új albummal jelentkezett.

A cím nélküli (vagy ha úgy tetszik címkénz a zenekar nevét viselő) albumon 10 számot találhatunk. A csapat albuma leginkább egy western kocsma hangulatát idézi. Minden szám ízes, energikus és élettel teli. Ezek a felvételek tökéletes társak lehetnek egy hosszú, magányos autóvezetés során. Az album elsőszámú kedvencei lehetnek: „Judgement Day”, „One More Night”, „This Town”, „Bitter Pill”

Az amerikai előadó, Markus James a ’90-es évek közepe óta játszik blues zenét, méghozzá nyugat afrikai zenészekkel karöltve. Olyan nagyszerű zenésztársai voltak, mint pl. Ali Farka Toure. James 2003-ban lépett be, a Nighbird című albumával a lemezes előadó táborába. Az elmúlt bő egy évtized alatt kristálytisztává vált zenéjét bárki megtapasztalhatja a head For The Hills című új albumát hallgatva. A kiadvány repertoárja bőséges, hiszen abban 16 felvételt találhatunk. Azok számára akik szeretik a minőségi blues zenét szinte kötelező feladatnak számít ennek a lemeznek a beszerzése.

Az album elsőszámú kedvencei lehetnek: „Just Say Yes”, „Fallin From The Sky”, „Sleepyhead”

Czékus Mihály
Címkék:
 • Fel vörösök, proletárok
  Hablatyolt, hogy zöld és szabad Budapestet akar, amit vissza kell foglalni. Hogy kitől, természetesen a magyar kormánytól.
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak
  1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.
 • A teheráni konferencia idejéig vezethetők vissza az 1956-os forradalom előzményei
  Hatvanhárom évvel ezelőtt ezen a napon, Budapesten a műegyetemisták felvonulásával kezdődött az 1956-os forradalom. Közvetlen előzménye az egy nappal korábban tartott nagygyűlésük volt. De valójában az embereknek az ÁVH korlátlan hatalmából, a diktatórikus kormányzásból, a koncepciós perekből és a kommunista vezetésből lett elegük.
 • Mert fényesebb a kard
  A dicsőséget kivívtuk, a falatnyi szabadságunkat elveszítettük. Az elesettekből hősök, a kivégzettekből mártírok lettek. A világ bennünket csodált. Fejezet lettünk a történelemkönyvekben.
MTI Hírfelhasználó