Ezért gittegyletek a norvég pénzek szétosztói
A norvég pénzeket szétosztó szervezeteknek van egy világos támogatáspolitikai szabályrendszer, a forrásokat azonban tetszőlegesen osztják szét - véli a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár. Csepreghy Nándor felhívta a figyelmet arra, hogy míg az uniós tendereknél a pályázatok 50 százaléka nyer, a Norvég Civil Alap esetében azonban kevesebb, mint 10 százalék a nyertes pályázatok aránya.
2015. március 4. 08:35

Elvesztette az Ökotárs Alapítvány első fokon a Miniszterelnökséggel és Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárral szemben jó hírnév megsértéséért indított perét. Tavaly tavasszal, amikor fellángolt a magyar kormány és a Norvég Civil Támogatási Alap közötti vita, a helyettes államtitkár "szélhámos gittegyleteknek" nevezte a magyarországi alapkezelő szervezeteket. A Fővárosi Törvényszék tegnapi, elsőfokú ítéletében úgy döntött, hogy ezt a kijelentést a megfogalmazáskor nem alap nélkül tette – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

A pernek az volt a tárgya, hogy tényállításként vagy véleményként fogalmazta meg ezt a kijelentést a Miniszterelnökség, és ez egyértelműen egy véleménynyilvánítás volt – mondta Csepreghy Nándor.

Mi szélhámosnak tartjuk azt a szervezetet, melynek van egy nagyon világos támogatáspolitikai szabályrendszere, ezzel szemben azt látjuk, hogy teljesen másképp használják fel a forrásokat. Ráadásul azok a kormányt képviselő megfigyelők, akik részt vesznek ezeken az üléseken, egy elméletileg transzparens döntésbe csak részletekben láthatnak bele – tette hozzá.

Egy olyan szervezet, melynek van egy komoly értékelői bázisa, ez alapján kialakul egy erősorrend a beérkező pályázatok között, ezt az alapítvány vezetője azonban tetszőlegesen, önkényesen megváltoztathatja. Ez egy komolytalan szervezet látszatát kelti – magyarázta a „gittegylet”minősítést a helyettes államtitkár, aki hangsúlyozta: a Miniszterelnökség szerint ez a vélemény megáll az ismeretek alapján, a másik oldalról pedig ez egy sértő tényállítás.

Mint mondta: biztos abban, hogy ezt az ügyet az Ökotárs Alapítvány másodfokra viszi.  A legfontosabb kérdés mégsem a per, hanem az, hogy a Norvég Civil Finanszírozási Alap, vagy bármely civil finanszírozási alap, mely forrásokat nyújt a civil szektor számára Magyarországon, az átláthatóan működik-e, vagy sem. Ebben a kérdésben pedig – bírósági ítélettől függetlenül – a kormány nem tud kompromisszumokat kötni – hangoztatta.

Az elmúlt tizenegy hónapban nem történt érdemi párbeszéd az ügyben. Az érintett szervezetek arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a „kormány a civil szektorral harcol”. Magyarországon 80 ezer civil szervezet van, a kormánynak pedig mindössze négy pénzosztási gyakorlatát kifogásolta, és azt nehezményezte, hogy közel egy tucat jut hozzá tendenciózusan a forrásokhoz – emelte ki.

Amikor a magyar kormány aláírta a norvég kormánnyal a megállapodást, azért tette, mert 4 milliárd forint támogatást be tudott vonni a civil szervezetek finanszírozásába. Ezek a pénzek azonban nem tekinthetők magánadománynak. Ezekkel a pénzekkel egy alapítvány nem gazdálkodhat saját vagyonaként – érvelt Csepreghy Nándor, aki szerint minden olyan szerződés, melyet a magyar kormány ír alá Magyarország nevében, annak a haszna minden magyar állampolgárt, vagy a szerződésben rögzített minden társadalmi csoportot megillet.

Ha megnézzük az uniós tendereket, ott a pályázatok 50 százaléka nyer, a Norvég Civil Alap esetében azonban kevesebb, mint 10 százalék a nyertes pályázatok aránya – hívta fel a figyelmet.

Beszélt arról is: volt olyan szervezet (Zöld Pók), amelyet az Ökotárs Alapítvány vezetője, Móra Veronika alapított, és részesült a norvég civil támogatásokból. Vagyis direkt összekötés volt a pénzosztó és a támogatott alapítvány között.

A források 40 százaléka 11 szervezethez folyik be, és a maradék 60 százalékon osztozik 120 szervezet. A 80 ezer civil szervezet közül pedig jó néhány ugyan megfelel minden kiírásnak, érthetetlen módon azonban elutasítják a pályázataikat – jegyezte meg Csepreghy Nándor.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Nemzeti örökségünk megőrzése a színházban is
  Nyílt levél színművészeinktől - A Színház- és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot - továbbfejlesztve azt - nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.
 • Orbán: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból
  Ha Magyarország nem engedi, hogy a koronavírus-járvány ismét "felszaladjon", ha "észnél van a határvédelemnél", ha támogatja a beruházásokat és a munkahelyteremtést, és ha nem engedi, hogy "baleknak" nézzék Nyugaton, akkor megerősödve kerülhet ki a válságból - mondta Orbán Viktor kormányfő a közrádióban.
 • Nagybakos a magyar kultúra térképén - 925 év
  Sajnos, korábban valahogy (nyilván nem véletlenül!) nem fordítottak kellő figyelmet a magyar történelem tanításában a kimagasló személyiségekre, eseményekre. Példa erre a 907-es pozsonyi csata vagy a második, 1285 februárjában történt tatárjárás, amely fényes magyar győzelemmel végződött.
MTI Hírfelhasználó