Jobb munkából élni, mint segélyből
Orbán Viktor a 180 perc című műsorban a többi közt beszélt az időközi országgyűlési képviselőválasztás eredményéről, a szociális ellátások rendszerének megváltozásáról, a reklámadóról, valamint a brókerbotrányról.
2015. március 6. 08:59

Mindenkinek szólt a "jó reggelt!"a múlt heti miniszterelnöki országértékelő beszédben – mondta a 180 percben Orbán Viktor miniszterelnök. Hangsúlyozta, a mostani négy év más lesz, mint az előző, sokkal inkább tele lesz belpolitikai harcokkal, amelyekbe "bele kell állni".

A februári veszprémi időközi országgyűlési képviselőválasztás eredményéről Orbán Viktor azt mondta, annak oka, hogy a szavazók elégedetlenek a kormányzattal, aminek az okát azonban sosem fogják pontosan megtudni. Valószínű, a szavazók nem elégedettek a kormányzattal, és több egyeztetést, konzultációt, lassúbb döntéseket várnak – ez valahol lehetséges, valahol nem, de törekedni kell rá.  Másrészt azt gondolhatják, a kormányzat nem vette fel a kesztyűt, nem harcolt elég jól, nem vette tudomásul, hogy ez a négy év más lesz, mint amilyen az előző volt. Több harcosságot, "minden egyes bennünket ért támadásra egyenes, világos választ várnak tőlünk az emberek, azt hiszem, igazuk van" – fogalmazott.

Miután a független jelölt győzelmét hozó veszprémi választás után már nincs kétharmados parlamenti többsége a kormánynak, egyeztetni fog az ellenzékkel, ha ilyen arányú többséget igénylő döntésekre lesz szükség. Most ilyen kérdés, hogy Magyarország vállaljon-e katonai szerepet a Közel-Keleten, Kurdisztánban, az olaszokkal, a németekkel és az amerikaiakkal. Mint mondta, szerinte kellő körültekintéssel, de ezt kellene tennie az országnak, a nyugati koalíció részeként.

A szociális ellátások rendszerének átalakításáról azt mondta, a kormányzat nem nehezítette meg a segélyekhez való hozzájutást. Vannak bizonyos segélyfajták, amiket az állam garantál, mert vannak olyan polgártársaink, akikkel helyzetük miatt egyértelműen szolidaritást kell vállalni. Vannak azonban olyan emberek is, akiknek a segélyezéséről az önkormányzatok dönthetnek, nem az állam. Összességében pedig elmondható, hogy munkából jobb élni, mint segélyből – mondta.

Az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszerről (eáker) a kormányfő azt mondta, a rendszer most működőképes, és radikális lépés az áfacsalások visszaszorítására.

A reklámadó kapcsán a miniszterelnök úgy fogalmazott, lesz ilyen adónem, a kormányzat pedig nem állt háborúban senkivel, ezért békét kötnie sem kellett senkivel.

Az oktatás kapcsán azt mondta, probléma, hogy sok gyerek úgy lép ki az általános iskolából, hogy nincs felkészülve a középiskolára, majd sokan úgy lépnek be a felnőttkorba, hogy nincs szakmájuk. Változtatni kel tehát az általános iskolai képzésen, de hogy ez miként történjen, kilenc osztály bevezetésével, vagy másként, még nem dőlt el.

Sürgősen körül kell nézni az összes brókercégnél, mindent ellenőrizni kell, és "ki kell takarítani ezt az istállót" – mondta a miniszterelnök a Buda-Cash-ügyről. A kormányfő megerősítette, tárgyalnak a bankszövetséggel és a jegybankkal arról, hol kell szigorítani az ellenőrzés rendszerét.

"Ha az igazságszolgáltatást irányíthatnám, akkor már mind börtönben lenne" – fogalmazott a miniszterelnök a Buda-Cashnél történt csalássorozat elkövetőiről, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány nem irányíthatja az igazságszolgáltatást.

Az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokról Orbán Viktor azt mondta, csak olyan megállapodásokat szabad kötni, amelyek, igazoltan, szolgálják Magyarország érdekeit. A kérdés, hogy a gazdasági jogvitákban megmarad-e a magyar bíróságok hatásköre.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó