Az olasz kormányfő az orbáni úton jár
És ez is a fordulatot mutatja Európa Oroszország-politikájában, mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, aki szerint Renzi moszkvai útja egyértelműen cáfolta a hazai ellenzéki sajtóban keringő látogatásokkal kapcsolatos bojkott hírét.
Utoljára frissítve: 2015. március 6. 11:50
2015. március 6. 11:13

"Matteo Renzi az orbáni úton jár, ez is a fordulatot mutatja Európa Oroszország-politikájában" - jelentette ki Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pénteken az MTI-nek. "Az, hogy az olasz miniszterelnök Moszkvában járt, egyértelműen cáfolta a hazai ellenzéki sajtóban keringő látogatásokkal kapcsolatos bojkott hírét" - mondta Giró-Szász András Matteo Renzi csütörtöki, Moszkvában tett látogatására reagálva.

Az olasz miniszterelnök csütörtökön egy 1 milliárd dollár értékű együttműködési megállapodást írt alá Oroszországgal, miszerint létrehoznak egy orosz-olasz alapot a befektetések ösztönzésére egymás országaiban.

Giró-Szász András szerint "ez megint egyértelműen bizonyította, hogy a stagnáló Európában a gazdasági szempontok szerinti együttműködés sok mindent felülírhat". Az államtitkár fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a látogatáson az olasz miniszterelnök az ukrán válsággal kapcsolatban azt az álláspontot képviselte, hogy Ukrajna minden területének autonómiaként kellene működnie Dél-Tirol mintájára.

----------------------------------

Matteo Renzi és Vlagyimir Putyin találkozója segíti a párbeszédet

A Moszkvával való együttműködés lehetséges, és enyhítheti az Oroszország és a nemzetközi közösség közötti feszültséget - értékelték Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai találkozóját a pénteki olasz napilapok.

Renzi és a párbeszéd fonala Putyinnal - Olaszország és Oroszország együttműködhet egymással - e címmel számolt be a legnagyobb példányszámú olasz napilap, a Corriere della Sera az olasz kormányfő csütörtöki moszkvai tárgyalásairól.

Az újság utalt rá, hogy a Kremlben eredetileg egyórásra tervezett találkozó háromórásra nyúlt, amiből a lap arra következtetett, hogy az olasz miniszterelnök és az orosz államfő megtalálta a közös hangot.

A tárgyalások napirendjén az ukrajnai és a líbiai válság szerepelt. Az Olaszországot közvetlenül érintő líbiai helyzettel kapcsolatban Matteo Renzi hangoztatta, hogy  a válságra Oroszország nélkül nem lehet nemzetközi megoldást találni.

Matteo Renzi és Vlagyimir Putyin kiemelt figyelmet szentelt a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatoknak is - írta az újság úgy értékelve, hogy ezzel Olaszország szembe megy a G7-országcsoportom belüli partnereivel, amelyek újabb szankciókkal fenyegetnek.

Az újság megjegyezte: az olasz miniszterelnök a találkozóval bizonyítani akarta, hogy - Ukrajna, illetve a szankciók ellenére - Róma Oroszország "kivételezett tárgyalópartnere" marad.

Az Oroszországban működő olasz nagyvállalatok képviselői is "az új hidegháborúval való szakítást" sürgették Matteo Renzitől - áll a cikkben.

A La Stampának nyilatkozva Fjodor Lukjanov, a Russia in Global Affairs lap főszerkesztője a találkozót értékelve úgy vélekedett, hogy Olaszország megtörte Oroszország elszigeteltségét, és Renzi látogatása enyhítheti a Moszkva és az EU közötti feszültséget.

A L'Avvenire, az olasz katolikus püspöki kar napilapja szerint Matteo Renzi moszkvai látogatása a reálpolitika kategóriájába tartozik, célja pedig az, hogy "játékba hozza Putyint", akit - mint ahogy az újság megállapítja -, "ha nem tudunk legyőzni, jobb barátunkká tenni".

Vlagyimir Putyin június 10-én Olaszországba látogat az Expo 2015 milánói világkiállításra.

hirado.hu - MTI
  • KDNP-képviselő: Politizálás a lovagkirály bűvkörében
    Portrébeszélgetés Móring József Attila kereszténydemokrata politikussal: A liberális, nemzetek nélküli társadalom hívei összehangolt támadást indítottak a nemzeti, konzervatív berendezkedésű országok ellen és a hazai ellenzék beállt ebbe a kórusba. Semmi nem számít nekik, csak a hatalom megszerzése. Semmi nem szent, még a vírushelyzetet is politikai haszonszerzésre használják. Hamis videók, álhírek látnak napvilágot sorra.
  • Hálaadás
    John Rolfe, a telepesek egyik vezetője feleségül vette Pocahontas indián hercegnőt, létrehozva ezzel a békés, szelíd testvéri együttműködés alapvető feltételeit
  • Hiszek egy Hazában - Jelenczki-film Trianonról
    Képzeljük el, hogy mi történne, ha 2020-ban a társadalom, annak a 90%-a a „Hiszek egy” hitvallásával azonosulna, mint ahogy tette azt az 1920-as békediktátum után? Volt egy statisztikai felmérés a Történelmi Magyarországon, amely kimutatta, hogy a lakosság több mint 90%-a Tragédiának vallja a trianon-i diktátumot.
MTI Hírfelhasználó