Így dolgoztak a Buda-Cashnél
A vizsgáló hatóságok szerint ahhoz, hogy a Buda-Cash több éven át végezhesse szabálytalanul a tevékenységét, a brókercégnél nagyon kifinomult – informatikát, könyvelést, adatbázisokat érintő – módszert kellett, hogy alkalmazzanak, és mindezt nagyon összehangoltan. Erről is beszélt a Kossuth Rádióban Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője.
2015. március 8. 13:31

Vizsgálatsorozatot folytat brókercégeknél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Buda-Cash Brókerház Zrt-nél talált szabálytalanságok után. Előrehozott célvizsgálatokról van szó, a felügyeleti szerv arra kíváncsi, hogy a nyilvántartások, adatbázisok rendben vannak-e ezeknél a piaci szereplőknél – mondta a Vasárnapi újságban Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője.

Az MNB munkatársa emlékeztetett, hogy a Buda-Cashnél végzett vizsgálat tizenöt évnyi visszaélés-sorozat gyanúját vetette fel. Az ellenőrzést nyomozati eszközök nélkül végezték, egy új felügyeleti módszertan alapján. Utóbbi lényege, hogy míg korábban rengeteg adat érkezett a különböző hatóságokhoz, és főleg ezek elemzése folyt, kevesebb hangsúly esett a felügyeleti vizsgálatra. Most már az történik, hogy a listák beérkezése után a felügyelet kimegy a helyszínre, és a beküldött adatok alapján ellenőriznek. A listák alapján helyben kell adatokat generálni, analitikákat összeállítani, így ott már nem lehet hamisítani, trükközni.

Mint Binder István mondta, az MNB a Buda-Cash tulajdonosi köréhez kötődő Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoport tagjainál (DRB) folytatott vizsgálatsorozatot, és ott figyelt fel arra, hogy a brókercég felé irányuló értékpapír-tranzakcióknál probléma lehet. A konkrét gyanú alapján indítottak előrehozott, átfogó vizsgálatot a Buda-Cashnél, ahol adott polcokról adott mappákat, adatbázisokat kértek le.

A cég ezekre a helyszíni kérdésekre február 23-án nem tudott válaszolni. Közbülső állomásként, a felügyelet a szervereken tárolt adatokat lementette, így nincs lehetőség azok utólagos módosítására. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a hatóság gyanúja beigazolódott, a Buda-Cash vezetői úgy döntöttek, hosszabban is beszélgetnének a felügyelettel.

Binder István szerint nem arról van szó, hogy néhány beosztott ügynök félreütött egy-két nullát, vagy egyszerű, pénzügyi rendszeren belüli rossz kockázatfelmérés, rossz befektetési politika eredménye az, ami történt. A különböző vizsgáló hatóságok szerint ahhoz, hogy a Buda-Cash ilyen hosszú ideig végezhesse szabálytalanul a tevékenységét, a brókercégnél nagyon kifinomult – informatikát, könyvelést, adatbázisokat érintő – módszert kellett, hogy alkalmazzanak, és mindezt nagyon összehangoltan. A pénzügyi rendszer szabályaiból kilépve, itt már bűncselekmény a gyanú, ezért is kérte az MNB a nyomozó hatóság segítségét, ismeretlen tettes ellen tett feljelentésével – mondta a szóvivő.

Annak kapcsán, hogy a Buda-Cash után a Hungária Értékpapír Zrt-nél is szabálytalanságokat találtak, Binder István azt mondta, annyiban hasonló a két ügy, hogy utóbbi cégnél is az adatbázisokkal, nyilvántartásokkal voltak problémák. A Hungária Értékpapírnál, amelynél részleges korlátozás, illetve felfüggesztés történt, és néhány százmilliós lehet a hiány – ennek ellenőrzése még zajlik.

Fontos hír azonban, hogy a Hungária Értékpapírnál lévő vagyon a Buda-Cashnél kezeltnek a töredéke, ebből következően a szabálytalanság mértéke is jóval kisebb. További jó hír, hogy az előbbi cég nem kezel semmilyen banki vagy hitelintézeti pénzt.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Orbán: hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot
  A miniszterelnök részt vett a Gazdasági Operatív Törzs mai ülésén, ahol a hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatos javaslatot tárgyalták meg. Mint Orbán Viktor a közösségi oldalán bejelentette: ezt a kormány el is fogja fogadni, s január elsejével meghosszabbítják a moratóriumot további hat hónapig, de csak egyes társadalmi csoportoknál.
 • Varga Judit: Zsarolásra akarnak felhasználni politikai és ideológiai elvárásokat
  Ősszel lezárulhat a börtönbiznisz felszámolása, és az áldozatsegítés, valamint a családvédelem területén is fontos előrelépés történik majd – jelentette ki lapunknak Varga Judit. Az igazságügyi miniszter szerint egyértelmű, hogy hazánkban érvényesül a jog uralma. Varga Judit arról is beszélt, hogy nem a Digitális Szabadság Bizottság akarja a Facebookot cenzúrázni, hanem többek között azt vizsgálja, milyen jogi garanciák betartásával cenzúrázza a közösségi oldal a magyar állampolgárokat.
 • Állati küldetés a Városházán
  Szabó Rebeka kinevezése a liberálisok ideológiai háborújának újabb fejezete.
MTI Hírfelhasználó