A kormány nem hagyja cserben az önkormányzatokat
Sürgősen körül kell nézni az összes brókercégnél, mindent ellenőrizni kell, és "ki kell takarítani ezt az istállót" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Buda-Cash-ügyről szólva pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
2015. március 9. 09:46

A Magyar Nemzeti Bank feladata és felelőssége ennek elvégzése; a jegybank és a miniszterelnök véleménye megegyezik a kérdésben – jelentette ki Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 A Lényeg című műsorában vasárnap. Emlékeztetett: a Hungária Értékpapír Zrt. csak a piac fél százalékában volt érintett, de olyan súlyos bűncselekményre bukkantak a cégnél, hogy már négy embert őrizetbe is vettek. A Buda-Cash Brókerháznak és a Hungáriának ugyanaz volt a könyvvizsgálója, így kérdéses a felelőssége, hogy cinkos volt-e, vagy takargatta-e az ügyeket; félő, hogy más befektetői szolgáltatóknál is előfordulhat ilyen – hívta fel a figyelmet Tállai.

Az államtitkár felidézte, hogy 2009-ben az akkori szocialista kormány javaslatára fogadta el a parlament azt a javaslatot, amely ötévesre változtatta az ellenőrzési periódust. Azt nem tudni, volt-e abban spekuláció és szándékosság, hogy 2010 után öt évvel már lezajlott egy választás. Akkor volt az utolsó ellenőrzés a Buda-Cashnnél, amely gyorsan lezárult, az új elnök pedig aláírta a jelentést, és negyedévente adatszolgáltatásra kötelezte a brókerházat, de mint kiderült, azokat meghamisították, így fedezve a sikkasztásokat – magyarázta.  A bizonyítékok a rendőrség birtokában vannak, nem lehet azokat eltüntetni. A nyomozóhatóság végzi a dolgát, súlyos bűncselekményről van szó, aminek nagyon súlyos következményei lesznek, számon lesznek kérve a felelősök – nyomatékosította Tállai András.

Az államtitkár tisztázta azt is, hogy az önkormányzatokra, azok cégeire, intézményeire nem vonatkozik a betétbiztosítás, ahogy Európában sehol. A kormány, bár nem kötelezi rá jogszabály, azonban nem hagyja cserben az önkormányzatokat – emelte ki.  Az ellenőrzések terén a Buda-Cash-ügy kikényszerítette a jogszabályi változást: szigorítás lesz, sűrűbb ellenőrzéssel, amihez ki kell alakítani a megfelelő apparátust, és a bírságok nagyságát is emelni kell – húzta alá Tállai András.

MTI
  • Hadházy Ákos körül elfogyott a levegő
    Már a baloldal sem kér a botrányhősből, aki egyéniben mindeddig csúfos kudarcot vallott, csak listáról jutott be az Országgyűlésbe.
  • 340 millió keresztényt üldöznek a világon
    Drámai kép rajzolódik ki az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet tavalyi évet áttekintő jelentéséből, melyet január 13-án mutattak be az olasz képviselőházban.
  • Armin Laschetet választották meg a CDU elnökének
    Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnökének győzelmét hozta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító, online kongresszusa. Laschet borítékolhatóan CDU-elnök lesz, ám közel sem biztos, hogy ő váltja majd Angela Merkelt a kancellári székben az őszi szövetségi parlamenti választásokat követően.
MTI Hírfelhasználó