A kétharmad leapadása segítheti a belső tisztulást?
Levette a kétharmados többség terhét a kormányzó párt válláról a veszprémi időközi választás ellenzéknek kedvező eredménye - mondta a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Csizmadia Ervin szerint most a Fideszben tisztulás várható.
2015. március 9. 12:26

Az InfoRádió Aréna című műsorában Csizmadia Ervin azt mondta, hogy a Fideszben most tisztulás várható.

"Általában is azt tudom mondani, hogy egy kétharmados többséget vinni hosszú időn keresztül nagy teher, de a veszprémi választás ezt a terhet levette a kormányzópárt válláról. Mindenesetre ez hozzásegítheti a Fideszt ahhoz, hogy egy belső tisztulási folyamat meginduljon, hiszen a Fideszen belül meglehetősen nagy belső ellentétek mutatkoztak. A kétharmad leapadása szerintem segítheti a Fideszt abban, hogy ezeket az ellentéteket kicsit nyíltabban kezelje" - vélekedett Csizmadia Ervin.

A független veszprémi jelölt, Kész Zoltán ezúttal egyesíteni tudta az ellenzéket.

"Ezt a jelöltet egy olyan ellenzéki párt ajánlotta, amelyik talán a legkisebb az ellenzéki pártok közül, mégpedig a liberális párt. E jelölt mögé beállt aztán az MSZP, kicsit csereszabatosan azért, mert korábban a liberálisok és a többi ellenzéki párt támogatták Újpesten az MSZP jelöltjét. Más választókerületekben korábban azért ilyen jellegű felsorakozás egy ellenzéki jelölt mögött nem volt" - mutatott rá a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Mindeközben a kormányoldal viszont nem igazán állt bele a kampányba.

"Minthogyha ez a kétharmad eltűnése számukra nem lett volna akkora probléma, mint amilyennek utólag tűnik" - fogalmazott.

Ráadásul a korábbi fideszes jelölt, Navracsics Tibor meglehetősen markáns személyisége volt a kormánypártnak, akit nehéz hasonló karakterrel pótolni - vélekedett Csizmadia Ervin.

InfoRádió
MTI Hírfelhasználó