HVG: Orbán és a katonai elhárítás kapcsolatának nincs nyoma
Ellenzéki lapok sem találtak terhelő dokumentumot
A „társadalmi kapcsolat" nem is volt tisztában azzal, hogy tudtán kívül együttműködik a titkosszolgálattal. Előfordulhatott azonban, hogy az illető gyanút fogott.
2015. március 11. 21:06

Létezik olyan karton, amely szerint Orbán Viktor 1981-82-ben a katonai elhárítás "társadalmi kapcsolata" volt – olvasható az e heti HVG-ben.

A katonai elhárítás társadalmi kapcsolatairól az állambiztonsági szervezet úgynevezett „A” kartont vezetett, ezeket a leszerelést követen 10 évig megőrizték. Orbán Viktorról csak azért maradt fenn ilyen dokumentum, mert közbejött a rendszerváltás. Az, hogy a zalaegerszegi laktanya katonai elhárításának társadalmi kapcsolataként a mai miniszterelnök "jelentett-e", s ha igen, mit, számos okból rekonstruálhatatlan.

* * *

Simicska szavaiból nem feltétlenül adódik – még akkor sem, ha az általa elmondottak részben vagy egészben megfelelnek a valóságnak –, hogy Orbán annak idején beszervezett ügynök lett volna - írja a Népszabadságban Rainer M. János történész.

Ahogyan azzal a Hetek című lap évekkel ezelőtt részletesen foglalkozott, a nyilvánosságra került dokumentumokból bizonyosan csak annyi derült ki, hogy sorkatonai szolgálata idején  a BM III/IV-es csoportfőnökség (katonai elhárítás) egyik emberének, a „Győri Gábor" fedőnevű hálózati személynek Orbán a „társadalmi kapcsolata" volt.

Az állambiztonságnak alapvetően három szintje volt – mondta a Népszabadság kérdésére Rainer M. János történész. Legfelül a hivatásos állomány állt, majd a „hálózat" következett: ide tartoztak a titkos segítők, mindazok, akiket valamilyen konspirált feladattal bíztak meg. Pontatlan, de közkeletű kifejezéssel élve ők voltak az ügynökök.

Az úgynevezett külső körhöz sorolhatók a „társadalmi kapcsolatok". Ennek is több típusa létezett: a „hivatalos kapcsolat" esetén az érintettek pozíciójukból (vállalati vezetők, személyzetisek) fakadóan valamilyen formában óhatatlanul érintkeztek a titkosszolgálattal. A „társadalmi kapcsolat" létrehozásakor ellenben nem a pozíció, hanem – különböző okok miatt – maga a személy volt az érdekes. Rainer M. János hangsúlyozta, hogy a „társadalmi kapcsolatokról" nem készült nyilvántartás, nem írtak alá beszervezési nyilatkozatot, fedőnevet sem kaptak és jelentéseket sem írattak velük.

„Figyelj, Lajos, az a helyzet, hogy jelentenem kell rólad" – Simicska szerint annak idején ezt mondta neki a katonatársaként szolgáló Orbán Viktor. Simicska erre így reagált, nincs harag, majd kitalálják együtt, miket írjon. A sugalmazásoktól eltekintve azonban Simicska tényként nem állítja, hogy Orbán végül írásban jelentett volna.

A „társadalmi kapcsolat" – folytatta Rainer – esetleg nem is volt tisztában azzal, hogy tudtán és akaratán kívül együttműködik a titkosszolgálattal. Ugyanakkor előfordulhatott az is, hogy a célzott kérdések alapján az illető gyanút fogott. A történész szerint életszerű szituáció, hogy Orbán rájött, mit akar tőle a katonai alakulat elhárítótisztje, és erről számolt be Simicskának.

HVG, Népszabadság
MTI Hírfelhasználó