Ennyivel csökkenhetnek a várólisták
18-20 ezerrel csökkenhet a várólistán szereplők száma, így elérhető az a cél, hogy ne legyenek fél évnél hosszabbak a várólisták.
2015. március 12. 08:56

A Világgazdaság szerint a kisebb beavatkozásoknál két-három hónap, a nagy műtéteknél, például a protézis-beültetéseknél legfeljebb fél év lesz a várakozási idő az idei, 6 milliárd forintos várólista-csökkentési program nyomán.

A kormány tavaly év végén meghirdetett várólista-csökkentési programja azokra a beavatkozásokra koncentrál, ahol a legtöbben állnak sorba, illetve ahol a leghosszabb a várakozási idő. Ilyenek a csípő- és a térdprotézis-beültetések, a gerincstabilizáló és a szürkehályogműtétek, valamint az ortopédiai nagyműtétek.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár Az Estében elmondta: céljuk, hogy az extrém hosszú várakozási idők megszűnjenek. Jelenleg körülbelül 57 ezer ember szerepel várólistákon, csaknem fele az embereknek szemlencse-beültetésre vár, amelyből évente 83 ezret végeznek csak Magyarországon. „Ez pénzkérdés, hogy többet tudjanak csinálni, itt mindenképpen segít a pluszprogram” – közölte az államtitkár.

Az államtitkár elmondta: azzal számolnak, hogy központi szervezéssel, és a 6 milliárdos összeget felhasználva, 18-20 ezerrel csökkenhet a várólista-szám, így elérhető az a cél, hogy ne legyenek fél évnél hosszabbak a várólisták.

Zombor Gábor tájékoztatása szerint egyébként a várólisták elég „lazán vannak kezelve”, sok olyan beteget találnak az OEP-munkatársai, akiket már megműtöttek, vagy még nem szükségszerű, csak felmerült, hogy egyszer majd szükségessé válhat számukra egy beavatkozás. „Elmaradások leginkább a nagy ortopédiai műtéteknél vannak” – mondta az M1 esti műsorában.

A nagy várólisták egyrészt azért alakultak ki, mert a finanszírozási keretek határt szabnak, másrész rendívül egyenetlen az országos eloszlás, azaz vannak olyan kórházak, ahol nincs várólista, míg máshol indokolatlanul hosszúak a várakozások.

hirado.hu - M1 Az Este