Meg kell őrizni a keresztény dimenziót
Az orosz ortodox egyház vezetőjével találkozott Semjén
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Moszkvában megbeszélést folytatott Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájával.
2015. március 12. 09:49

A szerdai találkozóról szóló, az orosz ortodox egyház kommunikációs szolgálata által az egyház honlapján közzétett közlemény szerint Kirill pátriárka nagyon fontosnak nevezte, hogy Magyarország kiáll a keresztény értékek mellett. "Az orosz ortodox egyház kitart amellett, hogy az európai kultúrában feltétlenül meg kell őrizni a keresztény dimenziót, ezért nagy rokonszenvvel és tisztelettel fogadjuk Magyarország álláspontját" - hangsúlyozta az orosz ortodox egyház vezetője.

A közlemény szerint Semjén Zsolt örömét fejezte ki, hogy lehetősége van találkozni és tárgyalni az orosz ortodox egyház első emberével, és átadta neki Orbán Viktor miniszterelnök és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek üdvözletét.

"Igaz, hogy mi keresztények harcolunk. Az alaptörvényünk miatt sokan támadtak bennünket, többek között amiatt, hogy az Isten szóval kezdődik, amiatt a rendelkezés miatt, hogy a házasság férfi és nő szövetsége, és kitartunk amellett is, hogy az emberi élet a fogantatáskor kezdődik, és ettől az időtől védelmet és méltóságot érdemel" - idézte Semjén Zsoltot a közlemény.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott Kirill pátriárkának Magyarország ezen álláspontjának és Európa hagyományos értékei megvédése érdekében tett erőfeszítéseinek a támogatásáért - olvasható a közleményben.

"Büszkék vagyunk rá, hogy tavaly a magyar állam és az orosz ortodox egyház megállapodást kötött egymással, és az egyháznak ugyanolyan történelmi jogállása van, mint a magyarországi katolikus egyháznak" - idézte a miniszterelnök-helyettest a közlemény, amely szerint a felek aktuális kérdéseket is megvitattak.

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó