Csak orosz fűtőanyag van Paks 2-höz
Nincs olyan fűtőanyag az oroszokén kívül a nemzetközi üzemanyagpiacon, amelyet alkalmazni lehetne a paksi atomerőmű tervezett új blokkjaiban – tudta meg a Magyar Nemzet.
2015. március 14. 11:21

Nincs olyan fűtőanyag az oroszokén kívül a nemzetközi üzemanyagpiacon, amelyet alkalmazni lehetne a paksi atomerőmű tervezett új blokkjaiban. Ez megnehezíti, hogy a kormány teljesítse az Európai Bizottság követelményeit a beruházással kapcsolatban. Sajtóhírek szerint az erőműről szóló szerződéshez azért nem járultak hozzá, mert az Euroatom kifogásolta, hogy nem diverzifikált a leendő magyar erőmű üzemanyag-ellátása, vagyis nem szállíthat az oroszokon kívül más gyártó fűtőanyagokat Paks 2-nek. Szakértők szerint vélhetően azért nem született erről megállapodás a paksi szerződésben, mert műszakilag nem is lehetséges, hogy más lássa el a tervezett új blokkokat üzemanyaggal.

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia-hivatal főigazgatója elmondta, az új paksi blokkok az úgynevezett AES–2006-os erőműtípusba tartoznak, amelyekhez nem fejlesztettek még ki üzemanyagot más gyártók az oroszokon kívül. A Pakson jelenleg működő erőmű egy korábbi szovjet-orosz konstrukció (VVER 440), ennek továbbfejlesztett változatához (VVER 1000) a Westinghouse nevű amerikai gyártó kifejlesztett már fűtőelemeket ugyan, de ezekkel gondok adódtak a felhasználás során. Ukrajnában és Csehországban is deformálódtak, meggörbültek az üzemanyag-kazetták az orosz atomerőművekben.

Az ukránok kérésére az amerikai gyártó módosította a fűtőelemeit, de ezeket az új kazettákat sem használják még, jelenleg a tesztelésük folyik. A hazánkba tervezett AES–2006 típusú erőművi blokkokhoz használható üzemanyag-kazettákat azonban még el sem kezdte senki fejleszteni az oroszokon kívül, bár ez műszakilag lehetséges lenne. Ez viszont hosszú folyamat, hiszen adatokat kell hozzá vásárolni, meg kell terveztetni, aztán jöhet csak az engedélyeztetés, az előállítás és a tesztelés – tette hozzá Fichtinger Gyula.

Ámon Ada, az Energiaklub vezetője szerint ha az új erőmű egyetlen gyártótól függ, ellátási probléma merülhet fel, ha viszont új gyártóval szállíttatnak üzemanyagot, az nukleáris biztonsági kockázattal járhat. Az is kérdés, hogy ha nem az oroszok szállítják be a fűtőelemeket, akkor ki viszi majd el azokat, ha kiégtek és veszélyes hulladékká váltak.

------------------------------------------------------------

Az amerikaiak döntenek Paksról

Elnéző mosolyok fogadták a múlt hónapban azt a felvetést, hogy a kelet-közép-európai országoknak saját gyárat kellene építeniük, ahol előállítanák atomerőműveik nukleáris fűtőanyagát. Ukrajna viszont esetleg felépítheti saját üzemét - amerikai háttérrel.

Rátett egy lapáttal az orosz energiafüggőségről folytatott vitára a múlt hónapban az a felvetés, amely szerint a kezet-közép-európai országoknak létre kellene hozniuk saját üzemüket atomerőműveik üzemanyag-ellátására - jelentette a Wall Street Journal (WSJ). Az ötlet cseh és magyar kormánykörökben népszerű - Csehország a nyárig akar dönteni a temelini atomerőmű bővítéséről, Magyarország már határozott Paks 2-ről. Az érvek ismertek: a nukleáris létesítménykel csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás és a erősíthető a kormányok ellenőrzése országaik energiaellátása felett.

A WSJ idézte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, aki kifejezte reményét, hogy valahol a régióban épülhet egy nukleárisüzemanyag-gyártó üzem, és hogy ebben a projektben Magyarország is szerepet vállalhat. Az ellenzők szerint azonban egy ilyen létesítmény csak még jobban megerősítené a régió függését Moszkvától. Az itteni atomerőművek ugyanis mind szovjet-orosz gyártmányúak, és egy fűtőanyaggyár csak egyféle - ezekhez való - üzemanyagot lenne képes előállítani.

Már papíron is necces lenne

Brüsszel nem mulasztotta el hangsúlyozni kétségeit. Bármilyen energetikai projektet, így ezt is az energiaforrások diverzifikálásának alárendelten kell kezelni - jelezte Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök egy tévéinterjúban óvatosan fogalmazott, mint mondta a nukleáris létesítmények fejlesztése komplex kérdés - részben ezért tolták ki nyárig saját döntésüket ezzel összefüggésben.

A cseheknek és a magyaroknak összesen 10 nukleáris reaktorok van, amely - ha a magyar tervek megvalósulnak - egy időre kettővel gyarapodhat. Egy üzemanyaggyártó üzem viszont csak akkor működhet gazdaságosan, ha 12-15 reaktorhoz szállít rendszeresen, hosszú távon tüzelőanyagot. Ezért papíron is necces a terv. Így maradhat a pillanatnyi helyzet, amelyben a téségben üzemelő VVER típusú szovjet blokkokhoz az orosz TVEL és japán Toshiba tulajdonában lévő amerikai Westinghouse tud tüzelőanyagot szállítani.

Egy nem és egy térjünk vissza rá

A gyakorlati megvalósítást a lehetséges partnerek vonakodása is nehezítené. Az amerikaiak rövid úton világossá tették, hogy nem adnák át svédországi üzemük technológiáját egy kelet-közép-európai gyárnak, mert nem áll érdekükben versenytársat állítani saját vállalkozásukkal szemben. A TVEL szóvivője azt mondta, készek a cseh hatóságokkal együtt megvizsgálni, hogy egy ilyen beruházás "gazdaságilag indokolt" lenne-e. Ehhez az kellene hogy hosszú távon elég megrendelése legyen az új üzemnek.

Csehországban messze nincs meg az egységes politikai támogatás a projekt mögött. Lubos Dobrovsky, az ország korább oroszországi nagykövete kategorikusan ellenzi a beruházást. Szerinte ha meg is épülnek az új temelini blokkok orosz technológiával, akkor is vásárolhatnak fűtőanyagot a Westinghouse-tól. Még az is lehet, hogy olcsóbban megúsznák, mintha az oroszokkal üzletelnének. Ráadásul ezzel mérsékelhetik az orosz függőséget is.

Ukrán álmok

Az ukrán atomerőműveket üzemeltető Energoatom tavaly december óta működik együtt a Westinghouse-zal. A két cég 2020-ig jelentősen bővíteni akarja kapcsolatait, amelyekben az amerikai cég tüzelőanyagot szállít a kelet-európai ország nukleáris erőműveihez. Ukrajnában 15 reaktor üzemel négy helyszínen. Egy részük régebbi, 440 megawattos blokk, más részük újabb, 1000 megawattos reaktor.

A Westighouse alapos tesztek alapján cáfolta azokat az orosz állításokat, amelyek szerint nem képes biztonságos üzemanyagot szállítani a VVER-1000-es blokkokhoz - jelentette a Bloomberg. A vállalat vezérigazgatója, Daniel Roderick a héten járt Ukrajnában, ahol arra hívta fel tárgyalópartnerei figyelmét, hogy olcsóbb lenne javítani a meglévő erőművek működését, mielőtt újak építésébe fognának. (Az ország áramellátásának felét biztosítják az atomerőművek.) Roderick segítséget is ígért ehhez, valamint ahhoz, hogy jobban integrálják az ukrán áramellátó hálózatot az európai rendszerhez.

Ezzel ki is jelölte a teendők fontossági sorrendjét. Az Energoatom ugyanis mer nagyot álmodni: partnert váltana a tervezett ukrán üzemanyaggyártó üzem felépítésében. A korábbi kijevi kormány 2010-ben a TVEL-lel kötött szerződést arról, hogy 50-50 százalékos vegyesvállalatot hoznak létre a projekt megvalósítására, ám az ukrán-orosz viszony megromlása nyomán megszakadt a felek együttműködése. Az ukránok szerint a TVEL nem teljesítette vállalásait, ezért a Westinghouse-zal folytanák a projektet. Az helyi sajtóértesülések szerint az amerikaiak hajlandóak megfontolni a dolgot.

Magyar gondok

Így aztán nagyon úgy tűnik, hogy a magyar kormány csak az amerikai cégben találhat alternatív üzemanyag-szállítót, ha az is úgy gondolja. Nem véletlen, hogy a kormány kommunikációjában felmerült a Westinghouse neve. Jávor Benedek az Együtt európai parlamenti képviselője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy megkereste a céget, amely kategorikusan cáfolta, hogy a magyar kormánnyal tárgyalna - idézte a politikust hír24 hírportál.

Jávor elmondta azt is, hogy az Euratom már egy hete jelezte, hogy a fűtőanyagok kizárólagos, egyoldalú beszerzése nem fér bele az uniós jogba. A döntésről a magyar kormányt is értesítették. Az uniós szervezet kizárólag a fűtőelemek beszerzését kifogásolta. Ha az orosz-magyar szerződés érvényesíthető az üzemanyagról szóló rész nélkül is, akkor akár el is kezdődhet Paks 2 építése, csak valamikor majd módosítani kell ezen a részen. Mivel a szerződések titkosak, nem lehet tudni, mik lennének ennek részletei - bár az Európai Bizottság pénteken jelezte, hogy az Euratommal folytatott vitának a dokumentumait nyilvánosságra fogják hozni, miután a magyar kormány hozzájárulását adta az Európai Bizottságnak, hogy a 2015. március 2-án meghozott döntését "a lehető legszélesebb mértékben nyilvánosságra hozhassa". Azt persze a Miniszterelnökség sietett leszögezni a hvg.hu-nak, hogy "természetesen ez nem jelenti azt, hogy a paksi beruházásról szóló magyar-orosz kormányközi megállapodás alapján 2014. december 9-én megkötött megvalósítási megállapodások - közöttük az üzemanyag-szerződés - minősített jellege megváltozna. Az azokban foglalt adatok továbbra is titkosítottak maradnak". Az EU eközben versenyjogi eljárást is folytat a Roszatommal kötött szerződéssel kapcsolatban.

Magyar Nemzet - napi.hu
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
  Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
 • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
  Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
 • A magyar vármegye hagyománya és jövője
  A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó