Washingtonból irányították a kijevi államcsínyt
Az Egyesült Államok megpróbált Európa mögé bújni, de Oroszország számára mindig is egyértelmű volt, hogy Washington szervezte és irányította a kijevi állampuccsot - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a vasárnap vetített "Krím - A hazatérés" című orosz dokumentumfilmben, mely az ukrán konfliktus kérdéseire ad választ a Kreml szemszögéből.
2015. március 16. 13:45

Az elnök az interjúban kifejtette:  "A trükk az volt, hogy a külvilág csak azt észlelte, hogy az ukrán ellenzéket leginkább az európaiak támogatták. S Washington ezalatt kiképezte az ukrán nacionalistákat, s nem csak Nyugat-Ukrajnában támogatta a fegyveres csoportosulásokat, hanem Lengyelországban, de még Litvániában is segédkeztek a fegyveres puccs előidézésében.

Atomfegyverekkel is készültek

A kijevi államcsínyt követően Oroszország készen állt atomfegyvereinek készenlétbe helyezésére is - folytatta Vlagyimir Putyin orosz államfő a Rosszija 1 állami televíziónak dokumentumfilmjében, amelyet az orosz Távol-Keleten már levetítettek vasárnap.

A Krím félsziget Ukrajnától Oroszországhoz csatolásának első évfordulójára készített filmben az orosz elnök arra hivatkozott, hogy a nyugati partnerek tekintetében nem volt érthető számára, hogy azok be fognak-e avatkozni katonailag az ukrajnai eseményekbe. Putyin azt is elmondta az állami tévének, hogy tavaly márciusban az ő utasítására a félsziget partjain harckészültségbe helyezték a Basztyion típusú orosz rakétarendszert, hogy demonstrálják a Krím megbízható védelmét, és hogy "ez még az űrből is látható legyen".

A "Krími tavasz" jogilag nem kifogásolható

Az orosz elnök a dokumentumfilmben elmondta, hogy semmi kifogásolni való nincs a történtekben az ukrán jog szempontjából, minden teljesen szabályos volt. A krími parlament munkáját kellett biztosítani, (hogy az dönthessen a félsziget hovatartozásáról szóló népszavazás kiírásáról) és garantálni a képviselők biztonságát. 
Tavaly február 27-én 110 orosz kommandós szállta meg a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét, a képviselők oroszbarát kormányt választottak, és népszavazást írtak ki az Oroszországhoz való csatlakozásról.

---------------------------------------------

Majdan-harcosok - a lengyel külügyi tárca cáfol

Marcin Wojciechowski külügyi szóvivő a Twitteren megjelent nyilatkozatban azokra az állításokra reagált, amelyek Vlagyimir Putyin szájából hangzottak el a vasárnap vetített A Krím - A hazatérés című orosz dokumentumfilmben. "Szemernyi igazságtartalmuk sincs azoknak a híreszteléseknek, amelyek szerint a Majdan harcosait Lengyelországban képezték ki. Ez kizárólag a propaganda- és információs háború része" - írta a szóvivő.

A Krím elcsatolásának hétfői első évfordulója alkalmából készített dokumentumfilmben Putyin kijelentette: bár a Majdan-forradalmat mindenekelőtt az európai országok támogatták, igazából Washington irányította. Az orosz elnök szerint az Egyesült Államok képezte ki "az ukrán nacionalisták" fegyveres csoportjait Nyugat-Ukrajnában, Lengyelországban és Litvániában.

hirado.hu - MTI - Magyar Hírlap - Reuters
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
 • Trianon 100 - Gulyás: a magyar nemzet életben maradt
  A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.
MTI Hírfelhasználó