Magyarországon ne legyen szükség adóbevallásokra
2017-től megváltozna az adóbevallások jelenlegi rendszere a Nemzetgazdasági Minisztérium tervei szerint, a magánszemélyek számára. Varga Mihály szerint még csupán egy munkaanyagról van szó.
2015. március 18. 08:50

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Ma este című műsorában elmondta, hogy egy munkaanyagról van szó, amelyet már tárgyalt az Államreform Bizottság, de döntést még nem hoztak. Hozzátette, a minisztérium abban gondolkodik, hogy a jövőben a magyar állampolgároknak ne kelljen jövedelemadó-bevallást készíteniük. Elmondta, hogy ezt a tervek szerint az adóhivatal készítené el és a magánszemélyek csupán egy értesítést kapnának róla. A miniszter azt mondta, hogy a cégek tekintetében nincs szó erről, az ő adóbevallásuk elektronikus úton történik. Átláthatóbb a folyamat – fűzte hozzá.

Varga Mihály megjegyezte, nem vált tömegessé az a lehetőség, hogy akinek egy helyről van jövedelme, annak a munkáltatója készítse el a bevallást. „Lépjünk túl a söralátét időszakán és jussunk el addig, hogy kimondhassuk Magyarországon nincs szükség adóbevallásokra” – mondta. Ez többek között azt is jelentené, hogy nem kell a magánszemélyeknek értesítést küldeni arról, hogy az előző évben mennyi volt az éves jövedelem és abból mennyi adót fizetett be – tette hozzá.

Varga Mihály a műsorban megjegyezte, hogy az állampapír tekintetében nincs visszaesés, folytonos a bizalom a lakosság részéről. Ugyanakkor elmondta, hogy természetes, hogy a bróker-botrányok után az emberek bizalmatlanabbak és olyan befektetési formákat keresnek, ahol nagyobb garanciát éreznek. Leszögezte, finanszírozási gond nincs az állampapírok területén, deviza-papírok kibocsátását pedig idén nem terveznek.

A miniszter hangsúlyozta, a felügyeleti rendszer nem kerül át az MNB-hez a minisztériumtól. A Magyar Nemzeti Bank nem állította, hogy szüksége lenne a könyvvizsgálók rendszabályozására. Egyeztetések folytak a felügyeleti intézkedések gyakoriságáról – szögezte le. Elmondta, hogy a rendszer szigorodott, de évtizedes visszaéléseket nem lehet egyik napról a másikra felszámolni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium már most elkezdte a jövő évi költségvetés tervezését, az első tervezetet hamarosan a kormány elé terjesztik. Varga Mihály elmondta, hogy erre már korábban is volt példa. A jövő évi költségvetés tervezésénél három százalék alatti hiánnyal számolnak, és célul tűzték ki az államadósság további csökkentését - mondta.

hirado.hu - M1 Az Este
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó