A gátat jövőre kell megugrani
Jövőre 5,5 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, ebből másfél milliárd euró a 2008-ban felvett "óriáshitel" utolsó részlete. Ha ezt törlesztjük, kisimul a devizaadósság lejárati profilja - mondta Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója a köztévében.
2015. március 18. 10:23

Az állampapír-finanszírozás egyfajta biztonságot ad, a válság idején is azt láttuk, hogy a magyar lakosság az egyik legmegbízhatóbb befektető – jelentette ki Barcza György, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója az M1 reggeli műsorában.

Hozzátette: most is azt látjuk, hogy egy lejáró állampapír esetében annak a 70-80 százalékát újra befektetik, és az a pénz, amit a lakosságnak kifizet a költségvetés akár törlesztésként, akár kamatra, az végül is akár fogyasztásként, akár törlesztésként az országban marad.

Kérdésre válaszolva elmondta: az államadósság alakulásáról éven belül nincs sok értelme beszélni, mert sok minden mozgatja. Példaként említette, hogy az állampapír-kibocsátás is több száz milliárdos kilengést okoz. Tavaly év végén 76,9 százalék volt a GDP-arányos államadósság, ami 0,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

Sokkal többet számít az, hogyan alakul a költségvetési hiány, hiszen végül is annak a nettó értékét kell értékpapírok kibocsátásával megfinanszírozni. Ez speciel az idén nem is áll rosszul az elmúlt két hónap alapján – jegyezte meg.

Az idei évre 5100 milliárd forint fizetési kötelezettségünk van, ami szerinte „nem olyan sok”. Idén 2,3 milliárd eurónyi devizaadósság-lejárat van, ebből 1,8 milliárd eurónyit terveznek visszafizetni, a maradék 500 millió eurónyit pedig megújítani a Prémium Magyar Államkötvényből, illetve a letelepedési kötvényből – hangsúlyozta.

A gátat jövőre kell megugrani, hiszen akkor van egy 5,5 milliárd eurós lejárata a devizaadósságnak, ebből 1,5 milliárd euró a 2008-ban felvett „óriáshitel” utolsó részlete. Többféle lehetőség van: megvannak az idén is használt belföldi források, tudunk forintból többet kibocsátani, ebből devizát vásárolni, s így törleszteni, illetve megjelenhetünk a nemzetközi piacokon is, idénre ezt nem tervezzük – fogalmazott Barcza György, aki elmondta azt is, vizsgálják azokat a piacokat is, melyeken eddig nem jelentünk meg. A közel- és a távol-keleti régió jöhet szóba – fűzte hozzá.

Jövőre elmondhatjuk, hogy a 2008-as, 20 milliárd eurós hitelt mindenkinek visszafizettük. Ennek az előnye, hogy innentől kezdve kisimul a devizaadósság lejárati profilja, és évente csak 2 milliárd eurónyi lejáratunk lesz, amilyen kapacitással nagyjából most is rendelkezünk, hogy visszatörlesszük - hangoztatta.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó