Áttörés az orvosok elvándorlása ellen
A kormányzat arra törekszik, a rezidensprogram révén sikeres támogatási rendszert ne rontsa el azzal, hogy a végzés után csökken az orvosok jövedelme – mondta a 180 percben Zombor Gábor államtitkár.
2015. március 18. 14:47

Mindenki részt tudott venni a rezidenseket támogató programban, aki akart, idén pedig minden eddiginél többen, 838-an jelentkeztek rá, amivel 2500-ra nő részt vevők száma – nyilatkozta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a Kossuth Rádióban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tisztségviselője szerint a mostani eredmény áttörésnek minősíthető. Hozzátette: a kormány ráadásul néhány héten belül tárgyalja azt az előterjesztést, amely arról szól, hogy az orvosok a szakképzettség megszerzése után is kapjanak a rezidensprogramban biztosított ösztöndíjéhoz hasonló összeget. Ezzel a magyar egészségügy talán csökkenteni tudja a versenyhátrányát a nyugat-európai rendszerekkel szemben, amelyek szívóhatást gyakorolnak a magyar orvosokra, egészségügyi dolgozókra – fogalmazott az államtitkár a 180 perc című műsorban.

Hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy itthon tudják tartani a fiatal szakembereket, és a sikeres támogatási rendszert ne rontsák el azzal, hogy a végzés után csökken az orvosok jövedelme. Egyértelmű, hogy életpálya jellegű feltételrendszert kell kialakítani az egészségügyben is – fogalmazott.

Az egészségügyért felelős államtitkárság kedden azt közölte, hogy míg az ösztöndíj meghirdetését megelőzően, 2011-ben 1200, addig 2014-ben 948 orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz a hatósági bizonyítványt. Ez a szám tartalmazza a Magyarországon diplomát szerző, majd hazájukba visszatérő külföldi orvosokat is – írták.

A szakorvosjelöltek - a korábbi évekhez hasonlóan - a Markusovszky-ösztöndíjra pályázhattak, míg a kórházi-klinikai területen dolgozó szakgyógyszerész-jelöltek számára a Than Károly-ösztöndíj biztosított ismét lehetőséget. Az ösztöndíjas szakorvos és szakgyógyszerész-jelöltek havonta nettó 100 ezer forint juttatásban részesülnek, amennyiben vállalják, hogy a szakvizsgát követően az ösztöndíj folyósításának megfelelő ideig Magyarországon dolgoznak majd és nem fogadnak el hálapénzt. A betöltetlen házi gyermekorvosi körzetek betöltését szolgáló Méhes Károly-ösztöndíjat elnyerő gyermekszakorvos-jelöltek, valamint a Gábor Aurél-ösztöndíjas sürgősségi szakorvosjelöltek havi 200 ezer forint ösztöndíjat kapnak.

Az egyetemen tavaly végzett és a szakorvosi képzésbe belépők csaknem ötven százaléka pályázott idén a rezidens ösztöndíjra és vállalta, hogy Magyarországon végez gyógyító munkát.

A Kossuth Rádiónak nyilatkozó egyik rezidens azt mondta, ha az orvosi munkájához adottak lesznek itthon a feltételek, akkor ő nem szeretne külföldre menni dolgozni. Hozzátette: akik elmennek, jórészt a pénz miatt teszik, és azt sem lehet még egyértelműen kijelenteni, hogy Magyarországon a rezidensek képzéséhez szükséges szakmai feltételek is teljességgel adottak lennének. A rezidensprogram azonban nagy húzóerő lehet – tette hozzá. 

hirado.hu - Kossuth Rádió 180 perc
MTI Hírfelhasználó