Fidesz: Népszavazást nem politikai haszonszerzés miatt kell tartani
Elég furcsa kérdéseket fogalmaz meg a civilek által kezdeményezett tizenkilenc pontos "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezés – véli a Fidesz frakció szóvivője.
2015. március 19. 12:18

Népszavazást alapvetően akkor szoktak tartani, amikor nem napi politikai kérdések felvetése, illetve nem aktuálpolitikai haszonszerzés a cél, hanem nemzeti sorskérdések megválaszolása. Ilyenek voltak például a NATO- vagy az EU-tagságról szóló referendumok – mondta Tuzson Bence, a Fidesz frakció szóvivője.

A politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy a március 15-ei civil demonstráció szervezői az Orbán-rendszer lebontásáért, az "új magyar köztársaságért" tizenkilenc "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezést indítanak.

Arra a felvetésre, hogy a népszavazások indokairól mondottakhoz hogyan illik a Fidesz kezdeményezte 2008-as szociális népszavazás, Tuzson Bence azt mondta, az olyan kérdésekről szólt, amelyek a társdalom elég széles rétegét érintették. A mostani, tizenkilenc pontból álló népszavazási kezdeményezés azonban nem ilyen. Elég furcsa kérdések vannak benne, minthogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés 86. cikke alapján felállítható Európai Ügyészség létrehozásáról hogyan szavazzon a kormány, vagy hogy egy uniós irányelv miként érvényesüljön Magyarországon. Tuzson Bence szerint a népszavazási kérdéseket egyszerűbben kellett volna megfogalmazni, és nem tizenkilencet, mert ez önmagában komolytalanná teszik a voksolást.

Riporteri kérdésre a politikus hozzátette, amennyiben a népszavazási kezdeményezések végigmennek, a szükséges törvényi feltételek megvalósulnak, akkor semmi akadálya a voksolásnak, a jognak kell érvényesülnie, abba politikai szereplő nem szólhat bele.

A március 15-én kihirdetett népszavazási pontok valódi vagyonnyilatkozatokat, nyilvános és átlátható közbeszerzéseket szorgalmaznak, "európai ügyészség" létrehozását, továbbá azt kívánják elérni, hogy ne lehessen titkosítani a nagy állami beruházások iratait. A civilek népszavazási kérdéseikkel érnék el a kötelező kamarai tagság eltörlését, az egyéni magánnyugdíj-számlák létrehozását, az ingyenes elkerülő utakat és autópálya-szakaszokat, az állam dohánymonopóliumának megszüntetését, a boltok zárva tartásának feloldását, valamint azt is, hogy "Orbán a Várba költözzön". Ezen kívül nyilvánossá tennék az ügynöklistákat, valamint a paksi bővítés dokumentumait, megszüntetnék a közmunkások kizsákmányolását, a tankötelezettséget pedig visszaállítanák 18 éves korig.

A Fidesz frakció szóvivője annak kapcsán is nyilatkozott, hogy az MSZP-s Harangozó Gábor a Kossuth Rádióban, szintén csütörtökön, a brókerbotrány ügyében a kormánypárt felelősségét hangsúlyozta. Az ellenzéki képviselő azt állította, hogy több mint 300 milliárd forintot tüntettek el fideszes politikusokkal, miniszterekkel jó kapcsolatot ápoló cégek a Magyar Nemzeti Bank, illetve a kormánypárt asszisztálása mellett.

Tuzson Bence szerint a Fidesz megerősítette a pénzügyi tevékenységet végzők felügyeletét, ami aztán rögtön le is buktatta a visszaélést elkövetőket, akik az MSZP kormányzása, az akkor jellemző laza szabályozás idején kezdték el e fajta tevékenységüket. Arra a riporteri felvetésre, hogy offshore cégek közreműködésével tűnhettek el bizonyos összegek, azt mondta, a bűnözői csoportok módszereinek feltárása a nyomozóhatóságok feladata. A politika feladata, hogy országgyűlési vizsgálóbizottság tisztázza, hogyan alakulhatott ki ez a helyzet, hogyan lehet az megoldani, illetve milyen személyi összefüggések vannak mögötte.

Kossuth Rádió, 180 perc
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Tovább erősödhet a migrációs nyomás
  Az Európai Uniónak szembe kell néznie azzal, hogy úgy a Száhel-térség instabilitása, mint a líbiai konfliktus, könnyen a migrációs nyomás kiújulását és további erősödését okozhatják – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében.
 • Újabb ösztönző lépéseket tervez a kormányzat
  Varga Mihály szerint nincs ok arra, hogy az óvatos bizakodásból és a tervekből visszavegyen a kormányzat. A Magyar Hírlapnak adott interjújában a tárcavezető megerősítette, bár a tavalyi öt százalékhoz közeli bővülés után némi lassulásra számítanak, a négy százalék körüli GDP-növekedés reális 2020-ra.
 • Kínos pillanatokat élt át Márky-Zay Péter
  B. Élthes Eszter szerint Bessenyei Ferenc élete során mindig az egyetemes magyarságért dolgozott, nevét egyetlen politikai erő sem használhatja föl saját céljaira.
MTI Hírfelhasználó