Szijjártó: Több földgáz, nagyobb biztonság
Minél több földgáz jut el Magyarországra és a délkelet-európai és nyugat-balkáni régióba, annál nagyobb lehet az energiabiztonság a térségben.
2015. március 19. 19:12

A Közép- és Délkelet-Európa energiabiztonságáról szervezett nemzetközi tanácskozáson Szijjártó Péter kijelentette: nem beszélhetünk energiabiztonságról Európában, amíg a kontinens teljes gázellátásának a 88 százaléka három forrásból érkezik, 44 százalék Oroszországból, 33 százalék Norvégiából és 11 százalék Algériából.

Diverzifikációra van szükség, ennek egyik eszköze a Déli korridor gázvezeték - mondta. A Déli korridor gázvezetéken Azerbajdzsánban kitermelt gázt juttatnának el Törökországon, Görögországon és Albánián át Olaszországba. A vezetékhez amerikai elképzelés szerint kapcsolnának egy észak-déli irányú szállítási útvonalat Görögországból Bulgárián és Románián keresztül Magyarországig.

Az azeri gáznak fontos szerepe lehet a térség energiabiztonságának megteremtésében, az mind az útvonal, mind a beszerzési forrás szempontjából diverzifikációt jelentene - mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ehhez további befektetésekre van szükség.

A jelenlegi tervek szerint évente 16 milliárd köbméter földgázt termelnének ki az azerbajdzsáni Sah Deniz mezőn. Ennek nagy részét Törökország fogyasztaná el, a fennmaradó részen kell osztoznia Görögországnak, Albániának és sok más országnak.

Vagyis, ahhoz, hogy gázhoz jussunk ebből a forrásból, meg kell győznünk a Sah Deniz konzorciumot - a Statoil norvég állami vállalatot és a BP nagyvállalatot - arról, hogy növeljék a kitermelést - magyarázta a miniszter.

Szijjártó Péter hozzátette, pragmatikus együttműködést kell folytatni Oroszországgal, figyelembe véve, hogy a térség országai 70-100 százalékban függnek az orosz gáztól.

Emlékeztetett: Oroszország törölte a Déli áramlat vezeték tervét, amely szerint az orosz gázt alternatív útvonalon, Ukrajnát kikerülve juttatnák el a térségbe. A helyébe lépő tervezett Török áramlat vezetékkel kapcsolatban ugyanaz a gond, mint a Déli korridorral, vagyis, hogy hogyan jut el a gáz északra, Magyarországra és a közép-európai térségbe. Fejleszteni kell az infrastruktúrát - hangsúlyozta.

A miniszter közölte: április 7-én lesz egy találkozó Budapesten a házigazda magyar, valamint a szerb, a macedón, a görög külügyminiszter és a török Európa-ügyi miniszter részvételével, ahol megvizsgálják, kivitelezhető lenne-e egy ilyen dél-északi irányú vezeték megépítése.

A délkelet-európai régió energiabiztonságának ügye nem regionális kérdés, hanem összeurópai ügy. Európának felelőssége van abban, hogy segítse a térség országait, hogy végrehajthassák a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket, amelyekkel növelik energiabiztonságot - mondta. Hozzátette, hogy az Európai Bizottságnak hamarosan döntenie kell arról, mely projekteket támogatja.

Szijjártó Péter megjegyezte, Horvátországnak és Romániának fontos szerepe van a térség energiabiztonsága szempontjából. Kifejezte reményét, hogy az adriai országban hamarosan megépül a Krk szigeti cseppfolyósgáz-terminál, és megvalósul a két ország gázvezeték-rendszerét egymással összekötő úgynevezett interkonnektorok kétirányúsítása magyar-horvát és magyar-román viszonylatban is.

MTI
  • Ezúttal Istent vette célba Gyurcsány
    Gyurcsány el akarta venni a nemzetbe vetett hitet 2004. december 5-én, aztán el akarta venni a politikusokba és a szabadságba vetett hitet 2006-ban az őszödi beszéddel és a lovasrohammal, most pedig az Istenbe vetett hittől akarja megfosztani Magyarországot.
  • Varga Judit: Történelmi idők, történelmi eredmények, történelmi távlatok
    Hétfőn kezdte meg az 5262. napját Magyarország miniszterelnökeként Orbán Viktor. A történelmi eseményhez Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Varga Judit igazságügyi miniszter is gratulált a Facebookon.
  • A többség elégedett a miniszterelnökkel
    A magyarok 59 százaléka mondta azt a koronavírus elleni küzdelem tizedik hónapjában, a parlamenti választások előtt nagyjából ötszáz nappal, hogy „inkább elégedett” Orbán Viktor munkájával – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet számára készített elemzéséből. A kutatók korábban nem láttak még ilyen magas értéket: a 2013 óta rendszeresen feltett kérdésre a naptári évek végén még a migrációs válság elleni védekezés után sem válaszoltak többen pozitívan.
MTI Hírfelhasználó