Megállapodás született az energiaunió megteremtéséről
Az Európai Unió állam- illetve kormányfői kivétel nélkül elkötelezték magukat az energiaunió megteremtése mellett - jelentette be csütörtök este, az uniós csúcstalálkozó első napirendi pontjának megtárgyalását követően Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
2015. március 19. 22:20

A lengyel politikus úgy vélte, hogy egy hatékony energiaunió alapvetően javíthatja az energiaellátás helyzetét Európában, olcsó, biztosított és fenntartható energiaellátást garantálva a tagországok, a vállalatok és az állampolgárok számára egyaránt. Tusk úgy fogalmazott, hogy jó és kemény volt az első vita a témában.

A volt lengyel kormányfő videóüzenetében arról is beszámolt, hogy a tagállami vezetők mind beleegyeztek abba is, hogy felgyorsítják a kapcsolódási pontok kiépítését, ami kulcsfontosságú a jól működő egységes piachoz. Emellett azt is minden állam- illetve kormányfő támogatta, hogy a gázpiacon nagyobb transzparencia jöjjön létre.

"Így beszállítóink nem élhetnek vissza helyzetükkel, hogy megsértsék az uniós jogot és rontsák energiabiztonságunkat" - húzta alá Donald Tusk.

A tagállamok vezetői által elfogadott úgynevezett zárónyilatkozat első helyen emeli ki, hogy fel kell gyorsítani az infrastruktúraépítést, amelyet a hatályos energiaszabályozás teljes és szigorú alkalmazása követ.

A dokumentum arra is kitér, amivel kapcsolatban diplomaták előre azt jelezték, hogy a legnagyobb vitát fogja kiváltani, a külső beszállítóktól származó gázszerződések átláthatóságára. A zárónyilatkozat szerint garantálni kell ezen megállapodások összhangját az uniós joggal, "erősíteni kell ezek átláthatóságát és az uniós energiaszabályozással való összhangját". Arról, hogy az államközi szerződések mellet a konkrét, vállalatok közötti megállapodások sorsa hogyan alakuljon, a szöveg mindössze azt mondja ki, hogy a kereskedelmi gázszállítási szerződéseknél az üzleti szempontból érzékeny adatok bizalmasságát garantálni kell.

A végleges szöveg is tartalmazza azt a passzust, hogy a tagállamok önkéntes alapon fontolóra vehetik a közös energiavásárlást.

Az Európai Tanács által elfogadott dokumentum hatékonyabb és rugalmas piaci szerkezet megteremtését is szorgalmazza, fokozottabb regionális együttműködéssel, a megújuló energiaforrások integrálásával, garantálva, hogy az állami a belső piac szabályaival összhangban avatkozik be a folyamatokba, valamint, hogy a tagállamok továbbra is maguk dönthetnek arról, hogy milyen forrásokból szeretnék kielégíteni energiaszükségletüket.

"Ez megfizethető energiát biztosít majd a háztartásoknak és az iparnak" - tartalmazza a dokumentum.

mti
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó