Nemcsak új útvonalak, új energiaforrások is kellenek
Ezért szükséges, hogy megépüljön a horvát cseppfolyósgáz-terminál (LNG-terminál), így ugyanis gyakorlatilag a világ minden tájáról vásárolhatunk majd cseppfolyósított gázt.
2015. március 20. 09:01

Ezt hangoztatta Szijjártó Péter az M1 Ma reggel című műsorában.

Az Európai Unió valamennyi állam-, illetve kormányfője támogatja az energiaunió megteremtését - jelentette be az Európai Tanács elnöke, miután véget ért az uniós csúcstalálkozó első napja. Donald Tusk azt mondta, egy hatékony energiaunió alapvetően javíthatja az energiaellátás helyzetét Európában, olcsó, biztosított és fenntartható energiaellátást garantálva a tagországok, a vállalatok és az állampolgárok számára egyaránt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a pénteki Ma reggelben hangoztatta: térségünkben még mindig az energiaellátás biztonsága a „legforróbb” kérdés, hiszen a Nabucco, illetve a Déli Áramlat kútba esésével a régió országainak újabb megoldások után kell nézniük. Közép-európai energiabiztonságról csak az észak-dél irányú gázfolyosó létrejötte után beszélhetünk majd, ennek egyik legfontosabb láncszemét, a nemrégiben összekapcsolt magyar-szlovák gázvezetékrendszereket már tesztelik, de fontos, hogy a többi interkonnektor is (Románia és Horvátország irányába) kiépüljön.

Új források

Nemcsak újabb útvonalak, de újabb források is kellenek, ezért szükséges, hogy megépüljön a horvát cseppfolyósgáz-terminál (LNG-terminál), így ugyanis gyakorlatilag a világ minden tájáról vásárolhatunk majd cseppfolyósított gázt. Az azeri gáz Délkelet-Európába juttatása megoldottnak látszik, kérdés viszont, hogy jut tovább térségünkbe. Azt biztos, hogy ezekhez a fejlesztésekhez óriási infrastrukturális beruházások kellenek, amíg ugyanis nincs fejlett gázvezeték-hálózat, csak a meglévő versenyképességi és biztonságbeli különbségeket konzerváljuk a szabályozási kérdések módosításával – hangoztatta a tárcavezető.

Brüsszelre várva

Ezzel – általánosságban - az unió is egyetért, de a Közép- és Délkelet-Európában remélhetőleg létrejövő fejlesztésekhez EU-támogatás is kell, és ideje lenne tudni, milyen projekteket támogat Brüsszel - emelte ki Szijjártó Péter. Április elején Budapesten arról tárgyalnak majd azt érintett országok vezetői, van-e lehetőség a Törökországba érkező orosz gázt Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül Közép-Európába, ezen belül Magyarországra juttatni - tette hozzá.

Cél a versenyképesség

A paksi bővítés kapcsán Szijjártó Péter hangoztatta: Magyarország nemcsak biztonsági, de versenyképességi kérdésként is tekint az energiaellátásra, amíg pedig az Egyesült Államokban jóval olcsóbb az energia, komoly hátrányban vagyunk. Ezért fontos, hogy minél több útvonalon, minél több gázt vehessünk, hiszen csak így lehet olcsóbban megvásárolni az energiahordozót. Az EU nem feltétlenül ért egyet mindenben a magyar szempontokkal, de – tette hozzá Szijjártó – a közép-európai fejlesztés is európai felelősség, európai érdek.

A külgazdasági diplomácia aládúcolja a magyar gazdaságot

Magyarország elmúlt 1-2 évi teljesítménye azt mutatja, a modell működik, és meghaladtuk azt a közgazdasági dogmát, hogy nem lehet egyszerre gazdasági növekedést, új munkahelyeket és fegyelmezett költségvetési gazdálkodást produkálni, 3 százalék alatt tartani a költségvetési egyensúlyt és csökkenteni az államadósságot - emelte ki a miniszter. Tavaly 5200 milliárd forintot meghaladó beruházást hajtottak végre a vállalatok Magyarországon, ez pedig éves alapon 14 százalékos növekedés, amilyenre 1998 óta nem volt példa. Megdőlt egy 22 éves rekord is, hiszen több mint 4,1 millió ember dolgozik és fizet adót. Mivel pedig a magyar gazdaság nyitott, a külpolitika is új szerepet, külgazdasági fókuszt kapott, a külgazdasági diplomácia alá tudja dúcolni a magyar nemzetgazdaság általános teljesítményét – emelte ki a tárcavezető.

M1 Ma reggel
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó