Századvég: A GDP-növekedés 2015-ben is 3 százalék felett maradhat
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb „Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés” kiadványában a 2014. évi – az európai országok körében – kiemelkedő magyar gazdasági növekedés után az idei évben is közel hasonló teljesítményre számít.
2015. március 20. 15:13

A gazdaság szerkezete a termelési oldalon 2014 utolsó negyedévében is széles bázisú növekedést mutatott. Az összes meghatározó nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke bővült, ám a lendület mérséklődése általános jelenség. Ez alól kivételt a szolgáltatások képeznek, köszönhetően a belső kereslet felfutásának és a turizmus élénkülésének.

Ahogyan arra számítani lehetett, a felhasználási oldalon az éves átlagtól eltérő növekedési szerkezet alakult ki 2014 végén, hiszen a nettó export változása újból segíteni tudta a GDP-növekedést. A nettó exportot az év közepén az ország ellátásbiztonságát szolgáló jelentős földgáz import fogta vissza. Szintén fontos változás, hogy a belső források közül a korábbi negyedévekkel ellentétben – amikor szinte kizárólag a beruházások húzták a gazdaságot – már a végső fogyasztás vezérelte a növekedést, ami a jövőre nézve kedvező jelnek tekinthető.

A fogyasztási kedv élénkülését elsősorban a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének bővülése húzta, a foglakoztatás és a reálbérek jelentős emelkedésének köszönhetően.

Előre tekintve, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a gazdaság növekedési üteme 2015-ben is 3 százalék felett maradhat, amit jövőre egy mérsékeltebb év követhet. A tavalyi év végén tapasztalt kiegyensúlyozott szerkezet fennmaradásának köszönhetően a belső és külső tényezők a teljes előrejelzési horizonton pozitívan hatnak a GDP-növekedésre.

A gazdasági teljesítményt idén elsősorban a fogyasztás, jövőre újból az export vezérelheti. A kivitel növekedése tartósan felülmúlja az importét, köszönhetően az erőre kapó nemzetközi gazdasági környezetnek, miközben a behozatalt várhatóan nem érik a tavalyihoz hasonló egyedi sokkok (pl. gáztározók feltöltése). A fogyasztás erősödő növekedését 2015-ben a rendelkezésre álló jövedelem jelentős emelkedése biztosítja, amit piaci és gazdaságpolitikai intézkedések egyaránt indokolnak.

Az alacsony kamat- és inflációs környezet emeli a fogyasztási hajlandóságot, amit a munkaerő-piaci folyamatok tartós javulása is segít. Az emelkedő aktivitás és foglalkoztatottság mellett a munkanélküliségi ráta 2016-ban már 7 százalék alá süllyedhet. Emellett idén a forintosítás és a bankok elszámoltatása szintén növeli az elkölthető jövedelmet. A beruházások idei, mérsékeltebb ütemű növekedését a versenyszféra mellett az uniós forrásokból megvalósuló állami beruházások továbbra is segítik.

Jövőre ugyanakkor a korábbi uniós tervezési időszak lezárása miatt a beruházások visszaesésére számítunk. Mindezen hatások eredőjeként a magyar gazdaság jövőre már a potenciális szintje felett teljesíthet, vagyis a 2015-ben záródó kibocsátási rés 2016-ban enyhén pozitív lehet. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. megítélése szerint a GDP-növekedés 2015-ben elérheti a 3,1 százalékot, míg jövőre a 2,4 százalékot.

Az éves infláció idén a maginfláció és a jegybanki célszint alatt marad, majd 2016 folyamán fokozatosan közelíti azt. A 2015. évi árfolyamatokat főként a negatív olajársokk, a mérsékelt inflációs várakozások és az alacsony importált infláció határozzák meg. Jövőre ugyanakkor az infláció felpörög az emelkedő maginfláció, a korábbi költségsokkok bázisba kerülése és a maginfláción kívüli tételek áremelkedése miatt.

A globális és hazai nyomott inflációs környezet, az alacsony inflációs várakozások és hazánk kedvező pénzpiaci megítélése a monetáris lazítás irányába mutatnak. Szintén ezt erősítik az elmúlt hónapok nemzetközi monetáris intézkedései: az EKB mennyiségi lazítása és a Lengyel Központi Bank kamatvágása. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. szerint az MNB az elkövetkező hónapokban több lépésben, akár 1,5 százalékra is csökkentheti az irányadó rátát.

A kiegyensúlyozott pálya mentén haladó gazdasági növekedés nem veszélyezteti Magyarország külső finanszírozási képességét, és bár a GDP-arányos mutató 2015-ben tetőzhet, továbbra is magas szinten marad. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. becslése szerint a 2015. évi költségvetést övező pozitív és negatív kockázatok kiegyenlítik egymást, így tartható a kormányzati hiánycél.

A főbb makrogazdasági változók várható alakulása:

 

2014

2015

2016

Bruttó hazai termék (volumenindex)*

3,6

3,1

2,4

A háztartások fogyasztási kiadása (volumenindex)*

1,7

3,2

2,7

Bruttó állóeszköz-felhalmozás (volumenindex)*

11,7

5,5

–3,2

Kivitel (nemzeti számlák alapján, volumenindex)*

8,7

6,6

7,3

Behozatal (nemzeti számlák alapján, volumenindex)*

10,0

6,1

6,1

A külkereskedelmi áruforgalom egyenlege (milliárd euró)

6,4

7,2

9,0

Éves fogyasztóiár-index (%)*

–0,2

0,3

2,6

A jegybanki alapkamat az év végén (%)

2,10

1,50

3,00

Munkanélküliségi ráta éves átlagos szintje (%)*

7,7

7,4

6,8

A bruttó átlagkereset éves változása (%)*

3,0

2,3

3,3

A folyó fizetési mérleg egyenlege a GDP százalékában

4,3

5,1

5,6

Külső finanszírozási képesség a GDP százalékában

8,0

8,5

8,0

Az államháztartás egyenlege a GDP százalékában**

–2,5

–2,4

–2,1

GDP-alapon számított külső kereslet (volumenindex)*

1,5

1,8

2,4

* Szezonálisan kiigazított adatokból számítva. ** A 2016. évi előrejelzés a 2014. évi T/1794. számú, Magyarország központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatban szereplő prognózis.
Forrás: MNB, KSH, Századvég-számítás

szazadveg.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A kormány a nemzeti össztermék, a GDP 18-20%-át csoportosítja át
  Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is.
 • Áltudósok a Helsinki Bizottságban
  Manapság jogtudósoknak kiáltották ki magukat a Soros-hálózathoz tartozó „jogvédő” szervezetek.
 • Az ötpontos program már a jövőt építi
  Olyan helyzetben van az ország, hogy a válságkezelést nem hitelből kell finanszíroznia, szemben például Romániával, ahol a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultak segítségért – mondta a Magyar Nemzetnek Novoszáth Péter közgazdász, aki értékelte a kormány ötpontos akciótervét.
MTI Hírfelhasználó