Varga egyszámjegyű szja kulcsot és csökkenő áfát ígért
Megérett a helyzet a felminősítésre
A nemzetgazdasági miniszter szerint egyszámjegyűre módosulhat a 16 százalékos szja kulcs és a 27 százalékos áfa is csökkenhet.
2015. március 20. 16:27

Varga Mihály szerint megérett a helyzet arra, hogy a hitelminősítők felminősítsék Magyarországot, az elmúlt években ugyanis a folyó fizetési mérleg masszív többletet mutat, az államháztartási hiány évek óta három százalék alatt van, az ország növekedésében pozitív változás következett be, és a foglalkoztatás is folyamatosan bővül.

A HBLF (Hungarian Business Leaders Forum ) által megrendezett XVI. Pénzügyi Csúcstalálkozón Varga Mihály azt is megemlítette, hogy a tervek szerint még ebben a kormányzati ciklusban az egyszámjegyű szja mellett, az áfa 27 százalékos kulcsa is csökkenhet. A kormány szeretné a társasági adó mostani két kulcsát közelíteni, és szintjét tíz százalékra mérsékelni - közölte a miniszter.

A kormány egyelőre nem változtat az idei 2,5 százalékos növekedési prognózisán - mondta a miniszter, ugyanakkor hozzátette, hogy a tartósan alacsony olajárak segítik a magyar gazdasági növekedést, és akár fél százalékponttal is "eltéríthetik" az előzetesen várt ütemtől.

2010-ben Magyarországot még egy lapon említették Görögországgal az eladósodottsági és egyéb problémái miatt. Görögország azóta is folyamatosan újabb hiteleket vesz fel, Magyarország ezzel szemben idén nem fog kibocsátani devizakötvényt a nemzetközi piacokon. Elmondta: míg a három éves görög államkötvény hozama húsz százalék körül van, addig a hasonló magyar állampapír 2,1 százalék körül mozog.

Varga Mihály megismételte, hogy a kormánynak továbbra is kiemelt célja a gazdasági növekedés ösztönzése, és azt is szeretné elérni, hogy a magyarországi bankok jelentősen bővítsék a hitelezésüket. Részben ezt a célt szolgálta az a megállapodás, amelyet a kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) február elején aláírt, és az is, hogy a bankadó mértéke csökkenni fog a jövőben - jelezte a miniszter.

Az is kedvező, hogy az egyik legnagyobb hazai kereskedelmi bank már bejelentette: a következő években 550 millió euróval akarja növelni hazai hitelezési kapacitását - mondta Varga Mihály.

Reorganizálás vár a bankokra

A következő három évben a kormány a tulajdonába kerülő bankokat szakmai elvek alapján reorganizálja, de a magyar állam nem kívánja tartósan a tulajdonában tartani ezeket a hitelintézeteket. Azt követően, hogy a pénzintézetek működése stabillá és fenntarthatóan nyereségessé válik, a piaci szereplők számára értékesíti őket. A miniszter kiemelte: a kormány célja továbbra is a stabil gazdasági növekedés fenntartása, az államháztartási hiány és az államadósság GDP-hez mért szintjének csökkentése, sőt a következő években a kormány a nulla százalékos költségvetési deficitet is el szeretné érni.

Varga Mihály kockázatokat is említett, így például az orosz-ukrán válságnak a külkereskedelem teljesítményére gyakorolt negatív hatását. A kedvező gazdasági növekedési adatokhoz az uniós források ütemes lehívása, a jegybanki növekedési hitelprogram, és az Magyar Fejlesztési Bank és Eximbank hitelkonstrukciói egyaránt hozzájárultak.

Már áprilisban elkészül a jövő évi büdzsé tervezete

A jövő évi költségvetés törvényjavaslatát a kormány - a tervek szerint - április végéig benyújtja a parlamentnek - mondta. A konvergencia-programot is április végéig kell beadni az Európai Bizottságnak, így a törvényjavaslathoz és a programhoz kötődő tervező munka összekapcsolható, sőt, a két dokumentumnak összhangban kell állnia egymással. Változni fog az adózás rendjéről szóló jogszabály az új törvény a tervek szerint 2016. január elsején léphet hatályba. Kiemelte: az új jogszabály egy ügyfélbarát, szolgáltató jellegű adórendszer kialakítását célozza meg.

Szükség volt a növekedési hitelprogramra a szakértők szerint

A hitelezési aktivitás növelése miatt szükség volt Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által indított növekedési hitelprogramra, a bankokkal való "békekötés" pedig a legjobbkor történt - állapították meg a csúcstalálkozó résztvevői.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára egy panelbeszélgetésen kifejtette: a magyar gazdaság 2010-ben sokkal rosszabb állapotban volt a jelenleginél, mostanra hosszú távon fenntarthatóvá vált a növekedés. Idén a növekedés 2,5 százalék körül alakulhat, és a strukturális folyamatok nem mutatnak rossz irányba. Mint mondta, eddig sem igazolódott be az a "huhogás", hogy a strukturális átalakítások megölik a növekedést. kiemelte: konszolidálódó gazdasághoz konszolidáló gazdaságpolitika illik, ennek jelei már az utóbbi két évben látszottak. Szólt arról is, hogy a bankrendszer működésével kapcsolatban fordulatot jelent a kormánynak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodása és a bankadó csökkentése. Az államtitkár szerint a banki hitelezés növekedésére reális esély van Magyarországon, a bankokkal pedig a legjobb pillanatban történt "a békekötés".

Király Júlia: ideje lenne a felminősítésnek

Király Júlia, az MNB korábbi alelnöke kijelentette: nem lenne meglepve, ha a hitelminősítők felminősítenék Magyarországot, "valóban itt lenne ennek az ideje". Emlékeztetett, hogy a külső eladósodás 2009 óta jelentősen csökkent, a folyó fizetési mérleg pozitív, ami visszafogja a növekedést, főleg ha a közvetlen működő tőke-beruházások csökkennek a gazdaságban. Szerinte Magyarországon az elmúlt években tőkebeáramlásként kizárólag a bankok tőkeemelésre fordított anyabanki összegei jelentek meg, "ezeket leszámítva Magyarország a befektetők számára halott ország". Király Júlia szerint az nhp-ra szükség volt a hitelezési aktivitás növelése miatt, és a kilábalás hitelezés nélkül nehezebb lesz.

Heim Péter közgazdász arról szólt, hogy 2010-ben a magyar gazdaságnak nagy problémái voltak, de az utóbbi öt évben "drasztikusan javult" a külső egyensúly, az ország a saját lábára állt, ami pozitív fordulat. A szakértő szerint problémás a magyar gazdaságban, hogy nincs koherens gazdaságpolitika, csak "húzd meg, ereszd meg". Ebben nem volt fordulat az utóbbi évtizedekben. A bankokkal való megegyezést szerinte is üdvözölni kell, de koherens gazdaságpolitikára van szükség. Heim Péter kiemelte: Magyarország mostanra leépítette a hitelbuborékot, most azt kell kivárni, hogy a kormány olyan intézkedéseket tesz-e, amik segítik a tartós növekedést.

Stumpf István: Az államnak kiemelkedő szerepe van

Stumpf István alkotmánybíró előadásában kifejtette, hogy az állami szerepvállalás a gazdaságban jelentős változáson ment keresztül az utóbbi időben: az államnak kiemelt szerepe van az innovációban, az állami tulajdonú cégek létrehozásában, valamint a megfelelő szabályozási, politikai és piaci környezet megteremtésében. Az innovációs beruházások a legkockázatosabbak, ha az állam nem fektetett volna be, nem lenne például internet, érintőképernyő - mondta. Stumpf István szerint a kutatás-fejlesztési szektorba történő befektetéseket hosszú távon nyereséget hozó befektetésként kell felfogni. A Morgan Stanley elemzését idézve kifejtette: az állami tulajdonú cégek 2001 és 2012 között jobban teljesítettek, mint a részvénypiac átlaga. Stumpf István szerint az állam gazdasági szerepének megerősítése sikeres modellnek bizonyulhat napjainkban. 

MH, MTI
  • Majdan Minszkben
    A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
MTI Hírfelhasználó