Hamarosan feloldhatják az orosz embargót?
Sajtóhírek szerint április 6-án érkeznek orosz szakemberek Magyarországra az embargó felülvizsgálatára, ám erről hivatalos értesítést a kormány még nem kapott – mondta el Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.
2015. március 24. 11:17

"Nagyon remélem, hogy ha valóban érkeznek, az annak az előjele, hogy rövidesen feloldódik az embargó és megszűnik ez a nehéz helyzet" – nyugtázta az államtitkár megjegyezve: sajtójelentések szerint orosz szakemberek Görögországra, Ciprusra és Magyarországra utaznak el.

Nagy István kiemelte: az embargó nemcsak azért okoz gondot, mert nem lehet Magyarországról szállítani, hanem azért is, mert az Európai Unió területéről sem, márpedig a kérdéses termékek "helyet keresnek". A , napi 80 millió forint közvetlen veszteséghez tehát még közvetett hatás is társul.

Utóbbira példaként említette azt a kárt, amelyet, elsősorban a feldolgozott élelmiszerek esetében, a dömpingárak okoznak. Amikor sok áru egyszerre jelen van a polcon és különféle akciókkal keresi a vevőjét, nagyon hátrányos helyzetbe kerülnek a magyar termelők, mert csak önköltségi áron vagy annál is olcsóbban tudnak értékesíteni – magyarázta.

Minden nyitás megoldás – jelentette ki az államtitkár a déli nyitást firtató kérdésre. Tartozunk azzal a felelősséggel a magyar gazdáknak, hogy megtaláljuk a legapróbb piacot is – érvelt Nagy István hozzátéve: naprakésznek kell lenni, meg kell érezni a lehetőségeket és ki kell használni őket.

M1/Ma reggel
MTI Hírfelhasználó