Lezuhant egy gép a francia Alpokban - nincs túlélő
Lezuhant a Germanwings fapados légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata kedden a francia Alpokban, 148 emberrel a fedélzetén - jelentette az Europe 1 adó. Francois Hollande francia köztársasági elnök közölte: nincs túlélője a repülőkatasztrófának.
Utoljára frissítve: 2015. március 24. 14:34
2015. március 24. 13:22

Az Airbus 320-as típusú gép Alpes-de-Haute-Provence megyében Barcelonette és Dignes-les-Bains nevű helységek között, Prads-Haute-Bléone falu mellett zuhant le - közölte a francia csendőrség, amelynek két helikoptere az Alpokban, mintegy kétezer méteres magasságban találta meg a roncsokat.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter már a helyszínen van. A Daily Mirror tudósítója, Andy Lines közzétette a Twitteren, hogy az áldozatok holttestét Seyne-Les-Alpes falu tornatermébe hordják.

A gép menetrend szerint 9:35-kor indult volna a spanyolországi Barcelonából, de félórás késéssel szált fel. Nem sokkal dél előtt kellett volna landolnia a németországi Düsseldorfban. A járat 11 órakor tűnt el a radarokról.

A Germanwings tulajdonosa, a Lufthansa vezérigazgatója twitter-üzenetben közölte: a légitársaság számára fekete nap a mai, és csak remélni tudja, hogy vannak túlélői katasztrófának. A gépet gyártó Airbus eddig nem szólalt meg az ügyben.

A spanyol közszolgálati televízió szerint többségében németek utaztak a repülőgépen. A csatorna úgy tudja, hogy a német utasokon kívül spanyol állampolgárok is voltak a járaton. A pontos utaslistát azonban egyelőre nem közölte a légitársaság.

A magyar külügyminisztérium egyelőre nem tud arról, hogy magyarok utaztak volna a szerencsétlenül járt repülőgépen - adta hírül az euronews magyar nyelvű adása.

Nincs túlélő

A francia köztársasági elnök bejelentette: valószínűleg nincs túlélője tragédiának. A becsapódás helye nehezen megközelíthető. Francois Hollande azt is közölte, hogy már felvette a kapcsolatot Angela Merkel német kancellárral és VI. Fülöp spanyol királlyal. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter azonnal a helyszínre indult.

A katalán kormányzat bejelentette, hogy egy segélyvonalat hozott létre, amelyen felvilágosítást és segítséget kérhetnek a gép utasainak hozzátartozói. VI. Fülöp spanyol király éppen kedden érkezett hivatalos látogatásra Franciaországba. Az uralkodó a tervezett programot megszakítva a katasztrófa helyszínére utazik - közölte a spanyol közszolgálati televízió.

A német Der Spiegel internetes kiadása úgy tudja, hogy a gépen hirtelen csökkenni kezdett a kabinnyomás, és elképzelhető, hogy a pilóták megpróbáltak kényszerleszállást végrehajtani egy közeli sportrepülőtéren.

Lufthansa: egyelőre nem tudni, mi történt a repülőgéppel

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi történt a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó, a francia Alpokban lezuhant járatával - közölte a Lufthansának, az anyavállalatnak az elnöke a Facebook-oldalán kedden.

Carsten Spohr rövid közleményében együttérzéséről biztosította az utasok és a hajózó személyzet családtagjait, barátait.

"Ha a félelmeink beigazolódnak, akkor ez fekete nap a Germanwings életében" - közölte.

A flightradar24.com adatai szerint a repülőgép utolsó ismert helyzete helyi idő szerint 10.40-kor volt. A járat fél óra késéssel, 10 órakor indult el Barcelonából, 40 perccel a felszállás után tűnt el. Az adatok szerint mintegy 3-4000 láb percenkénti rátával süllyedt, majd 6800 láb (2000 méter) magasságban tűnt el a radarképernyőről.

A járatot a Germanwings D-AIPX lajstromjelű Airbus A320-asa teljesítette. A 24 éves gép a Lufthansánál állt forgalomba 1991 februárjában, a Germanwings 2003-óta üzemeltette.

A Germanwings a Lufthansa-csoport diszkont leányvállalata, 1997-ben az Eurowings divíziójaként alapították, majd 2002-től önálló cégként működik. A kölni székhelyű társaság Köln-Bonnból, Hamburgból, Berlinből, Dortmundból és Düsseldorfból üzemeltet német belföldi és nemzetközi járatokat, köztük Budapestre is. A Lufthansa a frankfurti és müncheni járatait leszámítva az összes járat üzemeltetését 2013-ban átadta a Germanwingsnek.

A cégnek 81 gépes flottája van, a gépek átlagos életkora 9,2 év. A társaságnak eddig egyetlen gépével sem történt légi katasztrófa.

MTI/hirado.hu nyomán
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó