Hihetetlen történetek határon túlról
A nyugati diaszpóra, illetve a Kárpát-medencei magyarság erősítését célzó programok indultak. Wetzel Tamás helyettes államtitkár a köztévében hangsúlyozta: az új nemzetpolitikának nagyon fontos eredménye, hogy megszólítják a magyar közösségeket, és odafigyelnek igényeikre. Hihetetlen történetek vannak, „felfedezték” például Argentína egyik belső tartományában az 1920-as években odavándorolt magyarságot - említette.
2015. március 25. 10:42

A külhoni magyar szakképzés sikeréhez is hozzájárulna a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. Ennek elérésért programot is indítottak. Ezzel egy időben életre hívták a Kőrösi Csoma Sándor-programot. Ennek célja a nyugati diaszpóra erősítése: 100 magyar fiatal utazik 32 ország magyar közösségeihez – hangzott el az M1 reggeli műsorában.

Wetzel Tamás helyettes államtitkár elmondta: a kormány 500 millió forintot biztosított arra, hogy a Kárpát-medencében a szakképzést erősítsék. Kárpátalján és a Délvidéken már együttműködési megállapodást is aláírtak konkrét szakképzési projektek támogatásáról. Példaként említette, hogy tangazdaságok fejlesztését, tankönyvek elkészítését, az oktatási intézmények hálózatosodását célozzák ezek a források. Fontosnak nevezte, hogy a külhoni intézmények át tudják venni azokat a tapasztalatokat, melyekben élenjár Magyarország.

Annak kapcsán, hogy külhoni magyar diákokat is várnak magyarországi szakmai gyakorlatra, azt mondta: ezt nyárra tervezik a helyi pedagógusszervezetek bevonásával. Ilyen módon szeretnék a helyi igények figyelembevételével sikerre vinni ezt a programot – fogalmazta meg.

Felidézte, hogy a Kőrösi-program 2013-ban indult, akkor még 50 ösztöndíjassal, és ma már 100 ösztöndíjasnál tartanak. A diaszpóra magyarsága szerint ezt a programot már 20 évvel ezelőtt el kellett volna indítani – tette hozzá.

Ha valamely szervezetnél egy néptánctanárra, egy magyartanárra, egy óvodapedagógusra, vagy egy levéltárosra van szükség, akkor ezt az igényt próbálják kielégíteni, és kölcsönösen nagyon pozitív eredményekről, élményekről számolhattak be – hangoztatta a helyettes államtitkár.

Hihetetlen történetek vannak – szögezte le Wetzel Tamás. Megemlítette: „felfedezték” Argentína egyik belső tartományában, a fővárostól ezer kilométerre, az 1920-as években odavándorolt magyarságot, mely lelkesen fogadta, hogy „végre velük is foglalkoznak”, és azóta már Magyarországra is jöttek tanulni abból a közösségből.

Kiemelte: az új nemzetpolitikának nagyon fontos eredménye, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács, a Magyar Állandó Értekezlet felelevenítése révén megszólítják a magyar közösségeket, és odafigyelnek igényeikre.

Szólt arról is, hogy a Petőfi Sándor-program 50 fővel indul, és a Kárpát-medence magyarságát célozza. Lényege, hogy a szórványmagyarság szervezeteit támogatja ösztöndíjakkal, hasonló konstrukcióban, mint a Kőrösi-programban. Utóbbi már lezárult, előbbire még van mód jelentkezni. A részletek a kormany.hu, illetve nemzetiregiszter.hu oldalon találhatók.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Seregünk harckészségének a legjobbnak kell lennie - videó
  „Már velünk vannak" a Leopardok. Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik – mondta a miniszter.
 • A Székelyföld jellegzetes magyar régió
  Ugyanolyan globális kihívásoknak van kitéve a Székelyföld is, mint Európa bármelyik régiója, a székely embert is sokféle hatás éri, és ezzel együtt sokat változik. Ezeket a folyamatokat, változásokat próbálom íróként is „letapogatni”. Úgy vélem, a székely emberről alkotott sztereotípiák jórészt érvényüket vesztették – véli Zsidó Feremc.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó