A házelnök a mértékadó médiáról
Az Országgyűlés elnöke szerint ma Magyarországon, és egyre inkább a világban is "pártos sajtó" működik, és a közmédia feladata, hogy a lehető legtárgyilagosabban, a lehető legtöbb - elfogultságra ugyan hajlamos -, de elfogulatlan ítéletalkotásra alkalmas emberhez jusson el.
2015. március 25. 21:33

Kövér László erről a Magyar Katolikus Rádió Találkozások című műsorában beszélt szerdán délután. Az Országgyűlés elnöke szerint tárgyilagos, tényekre törekvő, más vélemények méltóságát is tisztelő orgánum alig akad Magyarországon és külföldön.

Ez alapvetően baj - rögzítette, majd hozzátette: a sajtószabadság abban a formában, ahogyan megálmodták és ahogy a demagógok hirdetik, már régen nem létezik, ma a tulajdonos szabadsága létezik, hogy a saját maga arcára, képére formálja a saját nyers érdekei szerint az adott médiumot.

Mégis egyfajta képmutató megközelítéssel csak az államtól féltik a sajtó szabadságát, és nem hajlandók tudomást venni arról a jelenségről, amelyben nem Simicska Lajos az első számú szereplő a fontossági sorrendben - közölte.

Kövér László azt mondta: felfogásában a sajtószabadság nem az újságírók szabadságát jelenti arra, hogy mindenféle megkötöttség nélkül bármit bárkiről bármikor leírhassanak.

A sajtószabadság a híreket fogyasztó polgárnak a szabadsága arra, hogy a sajtón keresztül a valóságot és összefüggéseket a lehető legobjektívebben megismerhesse - tette hozzá.

Huszonöt éve Magyarországon a sajtószabadságot az újságírók és a tulajdonosok úgy értelmezik, hogy az ő szabadságukra vonatkozik, arra, hogy a valóságot ne megismertethessék, hanem alakítsák, a politikai szereplők közé kéredzkedjenek anélkül, hogy választáson estek volna át - mondta a parlament elnöke.

A blogokat nem sorolta a sajtó szereplői közé, mint mondta, azokat a "mocskolódás szabadságának részeként" könyvelte el a maga számára.

Kövér László beszélt arról is, semmi baj, hogy az ATV elfogult a baloldal javára, hogy a Népszava "pártos revolverlap", de az már inkább sajnálatos, hogy a Népszabadság, amelynek sokkal nagyobb mozgástere volt a kilencvenes évek elején, szintén pártlappá süllyesztette magát, és beszorította magát a balsarokba.

De ez szabad döntés - mondta. Hozzátette: azzal sincsen és volt semmi baj, hogy a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet kifejezetten kormánypárti megközelítésből próbálta meg a híreket értelmezni, és a Hír TV-vel hasonlóan ez a helyzet.

Ehhez képest kellene legyen középen az a mértékadó média, leginkább a közmédia, amelyik nem vádolható sem egyik, sem másik irányban való elfogultsággal. Ha valaki bekapcsolja, és nem akar máshonnan tájékozódni, akkor biztos lehet benne, ami elhangzik, az a valóság része és többé-kevésbé pártatlan - fejtette ki.

A házelnök szerint ez az egyensúly sosem volt igazán meg, és most azzal, hogy a jobboldalon a Magyar Nemzet és a Hír TV megítélésük szerint kiesett a szerepéből, végleg felborult, és ebben a közmédia is nehezebben fogja megtalálni a helyét.

Kövér László azt mondta, hogy a Magyar Televízió és Magyar Rádió teljesítményével sem elégedett.

Közölte: számos, a minőségre és a politikai pártatlanságra vonatkozó kritikája és megjegyzése is lenne, de hagyni kell még egy kis időt, hogy az új helyzetben megtalálják a helyüket.

Szerinte a közmédiának az a feladata, hogy a lehető legtárgyilagosabban, a lehető legtöbb, elfogultságra ugyan hajlamos, de elfogulatlan ítéletalkotásra alkalmas emberhez jusson el.

Kitől lehet elvárni, hogy a kormány álláspontját közvetítse az emberek felé, ha nem a közmédiától? - tette fel a kérdést.
Kövér László azt gondolja, ez elvárás, és ez még a BBC-nél is így van tudomása szerint. Mint mondta, ott egyharmadban a kormánynak, egyharmadban a kormánypártoknak és a maradék egyharmadban pedig az ellenzéknek kell lehetőséget adni. Ennek szerinte kormánytól függetlenül érvényesülnie kell.

Kitért arra is, hogy az oktatásban az a rendszer romlott el, amely 15 éve még talán jól működött.

Azt, hogy az irány jó-e, amit vettek, az idő dönti el - jegyezte meg, hozzátéve: az a politika nem lesz sikeres, amely azt hirdeti, kevesebb munkával több pénzt lehet keresni.

Az útdíjról azt mondta: a támadások, amelyek érték őket - saját kommunikációs hibáikból fakadóan - csak arról szóltak, hány ember életét lehetetlenítik el, és nem arról, hogy a döntő többségnek a megyei matricarendszer jó.

Ez egy sikertörténet, a kommunikációs stáb csődje, hogy nem sikerült azt csinálni belőle - mutatott rá, hozzátéve: a kormány kommunikációs apparátusa nem működött jól, és hibás volt az előkészítés is.

Kövér László felvetette a kérdést: miért nem lehetett az újságíróknak tárgyilagosan, előítélet-mentesen feltenni a kérdéseiket, hogy bár a kormány hibázott, de az állampolgár a valóságot tudhassa meg? A házelnök a helyzet kialakulásáért a kormány hibája mellett a valóságról torz módon tudósító média felelősségét is felvetette.

Kövér László szerint az időközi választások nagyon fontos hőmérői a közhangulatnak, de szerinte sok mindent nem jeleznek előre.

2006 előtt minden időközi voksolást megnyert a Fidesz, az országgyűlési választáson ugyanakkor veszített - emlékeztetett. Kövér László reméli, 2018-ra nyugodtabb közhangulat alakul ki, amelyben az emberek alaposan mérlegelve, felelősen szavaznak majd.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó