Hangokat hallani a lezuhant Airbus fekete dobozán
A repülőgép két adatrögzítő berendezése közül egyelőre csak azt találták meg, amely a pilótafülkében elhangzott hangokat és beszélgetéseket rögzítette.
Utoljára frissítve: 2015. március 25. 23:40
2015. március 25. 23:08

Értékelhető adatokat sikerült kinyerni a légi baleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA) nyomozóinak a francia Alpokban történt légikatasztrófa helyszínén megtalált első fekete dobozból, de a tragédia okaira egyelőre nem tudnak magyarázattal szolgálni - közölte szerdán Rémy Jouty, a hatóság vezetője.

"Sikerült kiértékelhető adatokat kinyernünk a CVR-ből (Cockpit Voice Recorder)", amely a pilótafülkében elhangzott hangokat és beszélgetéseket rögzítette - mondta a BEA igazgatója. A nyomozók ugyanakkor egyelőre a legkevesebb magyarázattal sem szolgálhatnak a 150 halálos áldozattal járó baleset okairól - tette hozzá.
   
A hatóság azt is közölte, hogy a nyomozás jelenlegi állása szerint a gép nem robbant fel a becsapódás előtt, és a jelek ellentmondanak annak a feltételezésnek is, miszerint a repülőgép kabinnyomás-csökkenés miatt zuhant le.
   
A szakember nem kívánt feltételezésekbe bocsátkozni arról sem, hogy mi okozhatta a repülőgép süllyedését egészen addig, amíg a hegynek csapódott, s annak okaitól sem, hogy miért nem reagált a pilóta a légiirányítók kapcsolatfelvételi kísérleteire. Újságírói kérdésre azt sem kívánta elmondani, hogy a pilóták vagy más emberek hangját lehet hallani a felvételeken.

"Egyelőre egyetlen feltételezést sem zárunk ki" - hangsúlyozta Jouty.
   
A BEA szerint néhány napon belül tudnak majd beszámolni arról, hogy milyen következtetéseket lehet levonni az adatrögzítőn tárolt kommunikációból.
   
A repülőgép két adatrögzítő berendezése közül egyelőre csak azt találták meg, amely a pilótafülkében elhangzott hangokat és beszélgetéseket rögzítette.  
   
Néhány perccel a BEA vezetőjének párizsi sajtótájékoztatója előtt Francois Hollande francia államfő a katasztrófa helyszínének közelében - a Seyne-les-Alpes településnél - kialakított mentőközpontban azt mondta, hogy a másik, a gép repülési adatait rögzítő fekete doboz külső burkolatát megtalálták, de magát a berendezést azonban még nem lelték meg.
   
Az államfő ezzel a The New York Times amerikai napilap értesülését pontosította. A lap egy név nélküli tisztviselőtől úgy értesült, hogy a második fekete dobozt is megtalálták, de az súlyosan rongálódott, s az adatrögzítőjéből kiesett a memóriakártya, amit nem találnak.
   
"A második fekete dobozt keresik, a burkát megtalálták, az emberek továbbra is a helyszínen vannak és keresik tovább" - fogalmazott az államfő. Hollande, aki Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel tett látogatást a helyszínen, megígérte, hogy "a katasztrófa körülményeire fény fognak deríteni".
   
A sajtótájékoztatón Angela Merkel és Mariano Rajoy megköszönték Franciaországnak a katasztrófát követően nyújtott segítségét.
   
"Óriási köszönet, kedves Francois, németek millióinak nevében, akik értékelik az erőfeszítéseket és tudják, hogy mindez a francia-német barátság egyik példája" - fogalmazott a német kancellár, néhány kilométerre a 150 áldozatot követelő baleset helyszínétől. A Germanwings lezuhant járatán 72 német utas tartózkodott.
   
"Jó látni, hogy ilyen nehéz órákban mennyire összetartunk és összeköt minket a barátság" - tette hozzá. Merkel is ígéretet tett arra, hogy fény derül a katasztrófa körülményeire.
   
"Szeretnék köszönetet mondani a francia népnek és köztársasági elnöknek" - mondta a spanyol miniszterelnök, aki 51 honfitársát veszítette el a szerencsétlenségben. "Fellépése hibátlan és nagyvonalú volt, egy olyan nagy nemzet elnökéhez méltó, mint amilyen Franciaország" - tette hozzá Hollande felé fordulva. Rajoy elmondta, hogy a három ország együtt dolgozik és vizsgálja a katasztrófa körülményeit.
    
Hollande és Merkel korábban helikopterről megtekintette a baleset helyszínét, majd a három vezető hosszan elbeszélgetett a mentőalakulatok tagjaival, végül a helyi iskolánál kialakított kápolnánál és halottasháznál lerótták a kegyeletüket a katasztrófa 150 áldozatának emléke előtt.    
   
A kutató egységek vezetői elmondták, hogy továbbra is több mint hatszáz tűzoltó és csendőr dolgozik a helyszínen. Az 1500 méter magasságban található, 60-70 fokos, meredek szakadékokban pedig már tucatnyi nyomozó kezdte meg a holttestek maradványainak azonosítását. Brice Robin, a nyomozást vezető marseille-i ügyész szerint  "napokig, sőt hetekig is eltarthat" az azonosítás.

Egyelőre ellentmondásos adatok az áldozatok számáról

A Germanwings keddi, Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépének fedélzetén 150 ember - 144 utas és 6 tagú személyzet - tartózkodott, amikor a repülő hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. A szerencsétlenségnek minden jel szerint nincs túlélője.

A Germanwings legfrissebb adatai szerint a gépnek 72 német és 35 spanyol, három amerikai, továbbá két-két ausztráliai, argentínai, iráni és venezuelai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa volt. A gépen négy iráni újságíró utazott volna, de közülük ketten az utolsó pillanatban lemondták az utazást a teheráni külügyi tárca közlése szerint.

A spanyol kormány ugyanakkor arról számolt be, hogy 51 spanyol áldozatról tud. Francisco Martínez államtitkár szerint már minden azonosított utas hozzátartozójával sikerült kapcsolatba lépni. Spanyolország felajánlotta a francia hatóságoknak, hogy kutató-, mentőcsapatot küld a helyszínre, hogy segítségükkel gyorsabban haladjon a munka. A spanyolok a baleset körülményeinek vizsgálatában is közreműködnek, már több spanyol légi baleseti szakértő utazott a Seyne-les-Alpes településnél kialakított mentőközpontba.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó