Hangokat hallani a lezuhant Airbus fekete dobozán
A repülőgép két adatrögzítő berendezése közül egyelőre csak azt találták meg, amely a pilótafülkében elhangzott hangokat és beszélgetéseket rögzítette.
Utoljára frissítve: 2015. március 25. 23:40
2015. március 25. 23:08

Értékelhető adatokat sikerült kinyerni a légi baleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA) nyomozóinak a francia Alpokban történt légikatasztrófa helyszínén megtalált első fekete dobozból, de a tragédia okaira egyelőre nem tudnak magyarázattal szolgálni - közölte szerdán Rémy Jouty, a hatóság vezetője.

"Sikerült kiértékelhető adatokat kinyernünk a CVR-ből (Cockpit Voice Recorder)", amely a pilótafülkében elhangzott hangokat és beszélgetéseket rögzítette - mondta a BEA igazgatója. A nyomozók ugyanakkor egyelőre a legkevesebb magyarázattal sem szolgálhatnak a 150 halálos áldozattal járó baleset okairól - tette hozzá.
   
A hatóság azt is közölte, hogy a nyomozás jelenlegi állása szerint a gép nem robbant fel a becsapódás előtt, és a jelek ellentmondanak annak a feltételezésnek is, miszerint a repülőgép kabinnyomás-csökkenés miatt zuhant le.
   
A szakember nem kívánt feltételezésekbe bocsátkozni arról sem, hogy mi okozhatta a repülőgép süllyedését egészen addig, amíg a hegynek csapódott, s annak okaitól sem, hogy miért nem reagált a pilóta a légiirányítók kapcsolatfelvételi kísérleteire. Újságírói kérdésre azt sem kívánta elmondani, hogy a pilóták vagy más emberek hangját lehet hallani a felvételeken.

"Egyelőre egyetlen feltételezést sem zárunk ki" - hangsúlyozta Jouty.
   
A BEA szerint néhány napon belül tudnak majd beszámolni arról, hogy milyen következtetéseket lehet levonni az adatrögzítőn tárolt kommunikációból.
   
A repülőgép két adatrögzítő berendezése közül egyelőre csak azt találták meg, amely a pilótafülkében elhangzott hangokat és beszélgetéseket rögzítette.  
   
Néhány perccel a BEA vezetőjének párizsi sajtótájékoztatója előtt Francois Hollande francia államfő a katasztrófa helyszínének közelében - a Seyne-les-Alpes településnél - kialakított mentőközpontban azt mondta, hogy a másik, a gép repülési adatait rögzítő fekete doboz külső burkolatát megtalálták, de magát a berendezést azonban még nem lelték meg.
   
Az államfő ezzel a The New York Times amerikai napilap értesülését pontosította. A lap egy név nélküli tisztviselőtől úgy értesült, hogy a második fekete dobozt is megtalálták, de az súlyosan rongálódott, s az adatrögzítőjéből kiesett a memóriakártya, amit nem találnak.
   
"A második fekete dobozt keresik, a burkát megtalálták, az emberek továbbra is a helyszínen vannak és keresik tovább" - fogalmazott az államfő. Hollande, aki Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel tett látogatást a helyszínen, megígérte, hogy "a katasztrófa körülményeire fény fognak deríteni".
   
A sajtótájékoztatón Angela Merkel és Mariano Rajoy megköszönték Franciaországnak a katasztrófát követően nyújtott segítségét.
   
"Óriási köszönet, kedves Francois, németek millióinak nevében, akik értékelik az erőfeszítéseket és tudják, hogy mindez a francia-német barátság egyik példája" - fogalmazott a német kancellár, néhány kilométerre a 150 áldozatot követelő baleset helyszínétől. A Germanwings lezuhant járatán 72 német utas tartózkodott.
   
"Jó látni, hogy ilyen nehéz órákban mennyire összetartunk és összeköt minket a barátság" - tette hozzá. Merkel is ígéretet tett arra, hogy fény derül a katasztrófa körülményeire.
   
"Szeretnék köszönetet mondani a francia népnek és köztársasági elnöknek" - mondta a spanyol miniszterelnök, aki 51 honfitársát veszítette el a szerencsétlenségben. "Fellépése hibátlan és nagyvonalú volt, egy olyan nagy nemzet elnökéhez méltó, mint amilyen Franciaország" - tette hozzá Hollande felé fordulva. Rajoy elmondta, hogy a három ország együtt dolgozik és vizsgálja a katasztrófa körülményeit.
    
Hollande és Merkel korábban helikopterről megtekintette a baleset helyszínét, majd a három vezető hosszan elbeszélgetett a mentőalakulatok tagjaival, végül a helyi iskolánál kialakított kápolnánál és halottasháznál lerótták a kegyeletüket a katasztrófa 150 áldozatának emléke előtt.    
   
A kutató egységek vezetői elmondták, hogy továbbra is több mint hatszáz tűzoltó és csendőr dolgozik a helyszínen. Az 1500 méter magasságban található, 60-70 fokos, meredek szakadékokban pedig már tucatnyi nyomozó kezdte meg a holttestek maradványainak azonosítását. Brice Robin, a nyomozást vezető marseille-i ügyész szerint  "napokig, sőt hetekig is eltarthat" az azonosítás.

Egyelőre ellentmondásos adatok az áldozatok számáról

A Germanwings keddi, Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépének fedélzetén 150 ember - 144 utas és 6 tagú személyzet - tartózkodott, amikor a repülő hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. A szerencsétlenségnek minden jel szerint nincs túlélője.

A Germanwings legfrissebb adatai szerint a gépnek 72 német és 35 spanyol, három amerikai, továbbá két-két ausztráliai, argentínai, iráni és venezuelai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa volt. A gépen négy iráni újságíró utazott volna, de közülük ketten az utolsó pillanatban lemondták az utazást a teheráni külügyi tárca közlése szerint.

A spanyol kormány ugyanakkor arról számolt be, hogy 51 spanyol áldozatról tud. Francisco Martínez államtitkár szerint már minden azonosított utas hozzátartozójával sikerült kapcsolatba lépni. Spanyolország felajánlotta a francia hatóságoknak, hogy kutató-, mentőcsapatot küld a helyszínre, hogy segítségükkel gyorsabban haladjon a munka. A spanyolok a baleset körülményeinek vizsgálatában is közreműködnek, már több spanyol légi baleseti szakértő utazott a Seyne-les-Alpes településnél kialakított mentőközpontba.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó