Péntektől nyújthatják be igényeiket a BudaCash károsultjai
A BudaCash-botrány miatt befektetéseiket elvesztők péntektől nyújthatják be kártérítési igényeiket a Befektető-védelmi Alaphoz.
2015. március 27. 09:00

Az ügyfeleknek maguknak kell jelezniük követeléseiket a Befektető-védelmi Alapnál, méghozzá tételesen. Kérelemben kell leírni, hogy milyen befektetésről van szó, darabszámra megjelölve az értékpapírokat és a hiányzó összeget. A Beva feladata, hogy megvizsgálja minden egyes ügyfél esetét, vajon jogosak-e a követelések, a szóban forgó értékpapírok ténylegesen megvannak-e.

Péntektől lehet benyújtani a BudaCash Brókerházhoz kapcsolódó igényeket postai úton, e-mailben vagy faxon. A Beva honlapján szereplő formanyomtatványt kell kitölteni, illetve a kártalanításban közreműködő takarékszövetkezetek fiókjaiban lehet kérni ennek az űrlapnak a kinyomtatását. A nyomtatványon megtalálható a postafiók száma, ahová a leveleket címezni kell. Alapvetően darabszámot és névértéket kell megjelölni, az árfolyamot a Beva számítja ki. Az ügyfelek arról mindenképpen tájékoztatást kapnak, hogy mennyi pénz jár majd vissza nekik. A Beva egészen pontosan 6.105.400.- forintig pótolja ki a hiányzó összeget, az ezen felüli követelésnél az ügyfél a felszámolói eljárásban hitelezőként léphet fel. Az igények benyújtására egy év áll az ügyfelek rendelkezésére, a Beva-nak pedig kilencven nap alatt kell választ adnia. A BudaCash esetében összesen nagyjából tizenháromezer ügyfél 17 milliárd forintjáról van szó. A követelések nagy része megvan. A Beva vagyona tizennégy és fél milliárd forint körüli.

Más a helyzet a Quaestor és Hungária károsultjainak esetében, ezek az ügyek még nincsenek a Beva előtt, néhány hét mire megvizsgálják valóban hozzájuk tartozik-e a fiktív kötvények tulajdonosainak kártalanítása – nyilatkozta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának Farkas Péter ügyvezető igazgató. Elmondta külső jogi szakértőt kért fel a Beva annak tisztázására, hogy az ún. fiktív kötvények kártalanítása a törvény alapján kötelezettsége-e az Alapnak. Hozzátette, mire a Beva asztalára kerül a Quaestor-ügy, meglesz a vélemény is. Farkas Péter biztos abban, hogy a BudaCash ügyfeleinek kártalanítása elviszi a Beva vagyonát. A továbbiakra a Bevának hitelt kell majd felvenni – mondta. A törvény alapján a Beva kártalanítási kötelezettsége feltétel nélküli, nem függ a Beva anyagi helyzetétől – magyarázta. Megjegyezte, hogy nagy valószínűséggel pályáztatást kell bonyolítani a kereskedelmi bankok között a hitelfelvételhez, amely a törvény alapján állami kezességvállalással valósulhat meg.

A BudaCash ügyfeleit igyekeznek minél gyorsabban kártalanítani, a tervek szerint a jogosnak ítélt kérelmeket hetente fizetik majd ki.

Kossuth Rádió, 180 perc
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó