Hiányzik egy modern kincstár Orbán szerint
A brókerbotrányokról Orbán Viktor azt mondta, visszaütött, hogy nincs egy olyan kincstári rendszerünk, amely a közpénzek biztonságos parkoltatását biztosítaná.
2015. március 27. 09:07

 Germanwings-gép tragédiája mellbe vágja, megviseli az embert, hiszen a hozzátartozók helyébe képzeljük magunkat. A politikában ilyenkor a részvétnyilvánítás az egyetlen lehetséges megoldás, de nyilván el kell gondolkodni azon, kell-e szigorítani a légi közlekedés szabályait Európában - jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a brókerügy megmutatta, hogy hiányzik Magyarországon egy olyan kincstári rendszer, amely megfelelő kondíciókkal biztosítaná a közpénzek, benne az önkormányzati pénzek "parkoltatását". Egy modern kincstárral teljesen kívül lehetne tartani a közpénzeket "az ilyen típusú pénzügyi manővereken" - mondta. Orbán Viktor az interjúban helyes döntésnek nevezte, hogy az első brókercég bedőlése után megtették azokat a lépéséket, amelyekkel "az emberek pénzét meg lehetett menteni". Kifejtette: az első brókerügy, a Buda-Cash-ügy után, miután kiderült, honvédelmi dolgozók egyik egészségpénztárának és önkormányzatoknak is bent ragadtak pénzei, megszólalt "a fejünkben a csengő", hogy nem tudni, mi lesz a többi brókercéggel. Azonnal úgy döntöttek - folytatta -, fel kell számolni azt a kockázatos megoldást, hogy brókercégeknél vannak adófizetői forintok.

A nyilvánosság tájékoztatását firtató kérdésre a miniszterelnök azt felelte: minden háztartás utolsó sarkába is eljutott az a hír, hogy brókercégnél pénzt tartani egyenlő a rendkívüli kockázattal, "ezt minden magyar ember tudja hetek óta". Megjegyezte azt is, nem arról van szó, hogy az állami intézmények hazardíroztak volna az adófizetői pénzekkel, hanem hogy "biztos papírba tették, de rossz helyen voltak ezek a papírok".

Orbán Viktor megerősítette továbbá, hogy kapott levelet a Quaestortól - ezt, mondta, közvetlenül küldték neki, nem "postással" -, és ennek tartalma megegyezett azzal a bejelentésben foglaltakkal, amelyet a cég a jegybanknál tett. A kormányfő azzal folytatta, hogy ezután azonnal beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, átküldte neki a levelet, hogy lépjen kapcsolatba a brókercéggel, ha tárgyalni akarnak.

Arra a kérdésre, hogy a kockázatos befektetések kivonásáról szóló döntés már e levél megérkezése előtt megszületett-e, a miniszterelnök megismételte: jóval korábban.

A kormányfő arról is beszélt, hogy senki nem sajnálja a brókerektől "a kőgazdag emberek világát", ha a munkájukkal a többi embernek is segítettek pénzhez jutni. "De abban az esetben, ha ez az életmód, vagyoni helyzet a keményen dolgozó emberek pénzének ellopásából áll elő, akkor kinyílik a bicska az ember zsebében" - fogalmazott. Szerinte a felelősök vagyonának zárolásával kapcsolatos fideszes javaslat esélyt ad arra, hogy a károsultak visszakaphassák a pénzüket vagy annak egy részét. A témát azzal zárta, hogy bár a Quaestor egy "szövevényesebb jogi história", de "végre itt is eljutottunk az előzetes letartóztatásig".

Ha az idén sikeres lesz, mindig nyáron készít költségvetést a kormány

Ha a kormány az idén sikerrel jár a költségvetés nyári elfogadásával, akkor ezentúl minden évben így készítik majd a büdzsét - közölte Orbán Viktor miniszterelnök. Részletekről még nem tudott beszámolni, de általánosságban elmondta: a magánszektor béreiről nem a kormány dönt, az a munkaadók és a munkavállalók egyezsége. A kormánynak közvetlen béremelési lehetősége csak a közszférában van, ahol a cél, hogy általában béremeléssel egybekötött életpályák jönnek létre, idén például az egyenruhásoknál. Erről már törvényjavaslatok is vannak. A házi orvosok bére idén már emelkedett, de tovább kell emelni, ha a gazdaság képes megtermelni ehhez a pénzt.

A kormányfő szerint a magyar gazdaság jó pályán halad, az emberek jól dolgoztak az elmúlt évben, a magyar gazdaság egy nagy korszak, egy emelkedő pálya elején tart.

A paksi megállapodást nem veszélyezteti semmi

A paksi szerződésről szólva Orbán Viktor hangsúlyozta: minden rendben halad, az oroszokkal megállapodtunk, és ezt – a hírekkel ellentétben - nem fenyegeti semmi. Hozzátette: az építkezés az európai szabályok mentén tartott, finn példa szerint átláthatósággal zajlik majd. A M4-es út leállított uniós támogatásáról azt mondta, egyelőre vizsgálják a helyzetet, mást tenni nem lehet, hiszen az EU nem ad pénzt. A földtörvény kapcsán hangsúlyozta, két vita zajlik Brüsszellel, az egyik a zsebszerződések felszámolása, a másik a konkrétan a jogszabály miatt indult, utóbbit vizsgálja most az EU. Beszámolt arról is, a kormány úgy döntött, a városoknak lehetőségük lesz a fejlesztésekkel önállóan gazdálkodni, az ott lakók, mert megérdemlik, beleszólhatnak majd, ezt szolgálja a Modern Városok program. 

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó