Variációk Európára
Gondolatok Európáról – Az Alapító Atyák öröksége napjaink Európájában
Az Antall József Tudásközpont négy rendezvényből álló, nagyszabású nemzetközi konferenciasorozatot szervez brüsszeli, párizsi, illetve budapesti helyszíneken.
2015. március 27. 15:38

2015 különleges év az Európai Unió minden tagállama számára, hiszen egyszerre jelzi a II. világháború befejezésének 70. évfordulóját, Európa újraegyesítésének 25., valamint a Schengeni Egyezmény hatályba lépésének 20. évfordulóját. E három jeles eseményt nem csupán a jubileum köti össze, hanem az is, hogy mindegyik mérföldkőnek bizonyult a közös európai jövő kialakulásában. Ezért az Antall József Tudásközpont a 2015-ös évben négy rendezvényből álló, nagyszabású nemzetközi konferenciasorozatot szervez brüsszeli, párizsi, illetve budapesti helyszíneken „Variációk Európára” címmel.

A konferenciasorozat nyitóeseményére Brüsszelben, az Európai Parlament Antall József épületében kerül sor 2015. március 31-én, „Gondolatok Európáról – Az Alapító Atyák öröksége napjaink Európájában” címmel, az Európai Néppárt (EPP) magyar delegációja, a Wilfried Martens Centre for European Studies és a Konrad-Adenauer-Stiftung közreműködésével.

A szimpózium emléket állít azoknak az ikonikus politikusoknak és gondolkodóknak, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek az európai integráció megteremtésében, úgymint Konrad Adenauer, Jean Monnet, Alcide de Gasperi és Robert Schuman. A konferencia felidézi az ő elképzeléseiket Európa jövőjéről, az alapító atyák nevét őrző alapítványok vezetőinek közreműködésével. A szimpózium előadói között szerepel Beate Neuss, a Konrad-Adenauer-Stiftung alelnöke, Jacques Santer, a Robert Schuman Foundation elnöke; Franco Frattini, az Italian Society for International Organisations elnöke;José Maria Gil-Robles, a Jean Monnet Foundation for Europe elnöke; Mikuláš Dzurinda, a Wilfried Martens Centre for European Studies elnöke;Joseph Daul, az EPP elnöke és Szájer József, az EPP Frakció alelnöke.

A szimpózium előadói megvitatják többek között az Alapító Atyák európai egységre vonatkozó vízióinak mai relevanciáját, értékelik az elmúlt huszonöt év sikereit és kétségeit, valamint azt is, hogy milyen kihívások várhatóak a közös európai jövőt illetően.

Az Európai Parlament Antall József épületének 2009-es felavatását követően most 2015-ben, az Antall-kormány hivatalba lépésének 25. évfordulója alkalmából, az Antall József Tudásközpont a szimpózium záró akkordjaként ünnepélyes szoboravatást szervez. Antall József mellszobrát Antall Józsefné, Klára asszony, Antall József özvegye és az Antall József Tudásközpont alapítója; Hende Csaba, honvédelmi miniszter; Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Gyürk András az EPP magyar delegációjának vezetője avatja fel a néhai miniszterelnök nevét viselő épületszárnyban.

 

A konferenciasorozat második, párizsi eseménye „25 évvel Európa újraegyesítése után – magyar, francia és európai nézőpontok” címmel, 2015. április 28-án fog megemlékezni az Antall-kormány megalakulásának 25. évfordulójáról. A harmadik konferenciára 2015. május 12-én, Brüsszelben kerül sor „Az Európai Unió és a kelet-közép-európai régió kilátásai a 21. század kihívásainak tükrében” címmel. A konferencia azon területekre fókuszál, amelyeken az Európai Unió vezető szerepet tölthet be az elkövetkező években, illetve ahol alapvető érdeke a további fejlesztés, úgymint a kül- és biztonságpolitika, az energiaellátás biztonsága, illetve a fenntartható gazdasági növekedés területe. A Variációk Európára sorozat utolsó eseményének 2015. októberében Budapest ad otthont.  A konferencia középpontjában a német újraegyesítés történelmi jelentősége, valamint a kelet-közép-európai régióban végbement demokratikus átalakulásra és az európai integrációra gyakorolt hatása áll.

További információ a www.variationsoneurope.eu és a www.antall25.hu honlapon található

ajtk.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • EU-Nyugat-Balkán csúcs
  Az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója Tiranában 2022. december 6-án.
 • Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás
  Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás, és a csökkenő bűnügyi számok mellett is egyre több áldozatot érnek el - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Áldozatsegítő Központ budapesti konferenciáján kedden.
 • Oroszországi célpontot támadtak meg az ukránok
  A drónokat feltehetően Harkiv megyéből indították, ami azt jelenti, hogy a Rjazany megyei Gyagilevóig mintegy 566 kilométert, a Szaratov megyei Engelsig 700 kilométert kellett megtenniük. A portál megjegyezte, hogy Moszkva 640 kilométerre van a feltételezett indítási helyszíntől.
MTI Hírfelhasználó