Szembetegsége és súlyos depressziója lehetett a másodpilótának
Német lapok szerint munkaadója nem tudott egészségi gondjairól, de környezetében tudták, hogy kezelés alatt áll. "Nyisd ki azt az átkozott ajtót!"
2015. március 29. 12:15

A Bild am Sonntag című lap szerint Andreas Lubitz - aki a francia hatóságok szerint valószínűleg szándékosan vezette hegyoldalnak a vele együtt 150 embert szállító repülőgépet kedden a francia Alpokban - látászavarokkal küszködött és attól félt, hogy elveszíti látását. A retinaleválás nevű betegséggel kezelték. Az egyelőre nem ismert, hogy a gond szervi vagy pszichoszomatikus természetű volt-e. Az viszont valószínű, hogy miatta elveszítette volna pilótaengedélyét a következő foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton, amely júniusban lett volna esedékes - írta a Bild am Sonntag.

A katasztrófa körülményeit vizsgáló francia hatóságok felkérésére indított, a düsseldorfi ügyészség által vezetett eljárás során azt is megállapították, hogy a másodpilótának az utóbbi időben lelki panaszai is voltak. A Bild am Sonntag szerint Andreas Lubitz düsseldorfi lakásában találtak recepteket mániás depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerre, és nagy mennyiségű altatót is, valamint egy betegállományba helyezésről szóló, széttépett dokumentumot, amely a március 9-től március 26-ig tartó időszakra vonatkozik.

A Welt am Sonntag értesülése szerint a nyomozás eddigi adatai alapján a másodpilóta súlyos depresszióban és úgynevezett szubjektív túlterhelési szindrómában szenvedett, és több neurológus és pszichiáter kezelte.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung beszámolója szerint egyelőre nem ismert, hogy van-e összefüggés a szembetegség és a lelki panaszok között. Az ügyészség a lappal közölte, hogy a munkaadó nem tudott a másodpilóta betegségéről, de személyes környezetében tudták, hogy orvosi kezelés alatt állt.

A Bild am Sonntag szerint a 27 éves fiatalember barátnője valószínűleg terhes. Az angol-matematika szakos tanárnő néhány hete mondta el diákjainak, hogy gyereket vár. A másodpilóta együtt élt barátnőjével Düsseldorfban. A Der Spiegel hírmagazin szerint azt tervezték, hogy összeházasodnak.

A Germanwings német légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő A320-as gépe, fedélzetén 150 emberrel, kedd délelőtt hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. A katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseille-i ügyészség szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak. 

"Nyisd ki azt az átkozott ajtót!" 

Kiszivárgott a 150 emberrel lezuhant Airbus fekete dobozának tartalma, ami szerint valamilyen fémtárggyal is próbálták betörni a pilótafülke ajtaját.

Nyisd már ki az átkozott ajtót! – kiáltotta Patrick Sondheimer kapitány a tragédia előtti percekben, de a Bild a megtalált fekete doboz többi hangfelvételét is kiszivárogtatta. Ezekből kiderül, hogy a Germanwings német diszkont légi társaság múlt kedden Barcelonából Düsseldorfba tartó 4U9525-ös járatán döbbenetes pánik alakult ki, amint francia Alpok felett a másodpilóta Andreas Lubitz (†27) vélhetően szándékosan magára zárta a pilótafülkét, és megindította az Airbus 320 utasszállító repülő végzetes ereszkedését, megpecsételve 349 ember sorsát.

A riport azzal a bejelentkezéssel kezdődik, amely közvetve a tragédiához vezetett. Ebben a kapitány elnézést kér az utasoktól a 26 perces késésért, és jelzi, ezt a csúszást repülés közben megpróbálják behozni. Mint kiderült, ez a közel fél óra szerepet játszott abban, hogy a kapitány minél hamarabb szeretett volna kimenni a mosdóba, mert ismeretlen okból erre a barcelonai indulás előtt nem volt érkezése.

Döbbenetes információ is napvilágra került, miszerint a másodpilóta akkor indította meg a gép végzetes ereszkedését, amikor a kapitány visszaért a mosdóból, és a pilótafülke ajtaját zárva találta. Meg akart bizonyosodni arról, hogy nem tud bejutni? Erre nincs válasz, de a megszólalások így is magukért beszélnek.

10:20: A kapitány közli a másodpilótával, Barcelonában nem ment mosdóba, ezért hamarosan szeretne kilépni. „Menjél nyugodtan" – válaszolja Lubitz.
10:27: Az Airbus eléri 11 ezer méteres repülési magasságát, és a másodpilóta ellenőrzi a tervezett landolás rendszerének működését, majd közli a kapitánnyal: „Most mehetsz."
10:28: – Átveheted – mondja a kapitány, aki ebben a percben hagyja el a fülkét. Hallani, ahogy nyitja, majd maga mögött bezárja a golyóálló biztonsági ajtót.
10:29: A mosdóból visszatérő kapitány a pilótafülke ajtaja melletti számlapon beüti biztonsági kódját, és a kilincset nyomja, de nem nyílik az ajtó. Ekkor a belső telefont használja, de Lubitz nem veszi fel.
10:29: A másodpilóta elfordítja a megfelelő gombot, amivel megindítja az utasszállító repülő ereszkedését. Ettől fogva a felvételen csak a légzése hallható.
10:30: Megszólal az ereszkedést jelző riasztó, és a kapitány a lábával előre rúgva próbálja betörni a pilótafülka biztonsági ajtaját, de kudarcot vall. A háttérben utasok zúgolódnak.
10:31: A kapitány kétségbeesetten kiabál az ajtón keresztül a másodpilótának: „Az isten áldjon meg, nyisd már ki az ajtót!" Itt már hallani az utasok sikongatását.
10:32: A földi légi irányítás próbálja felvenni a kapcsolatot a pilótával illetve a másodpilótával, rádión hívják, de Lubitz nem válaszol.
10:35: Fémes ütődések hallatszanak az ajtón. Egy nagyobb fémtárggyal, vélhetően az ételszállító kézikocsival próbálják betörni ajtót. A fedélzeten található egyetlen balta a pilótafülkében volt.
10:36: A légi irányítás erélyesen üzen a rádión: „Húzza fel a gépet! Húzza fel a gépet!" De a másodpilóta erre sem válaszol.
10:37: A kapitány kétségbeesett üvöltése hallatszik az ajtón túlról: „Nyisd már ki az ajtót! Nyisd már ki ezt az átkozott ajtót!"
10:38: Jól hallható a másodpilóta légzése, de egyetlen szót sem szól, miközben a gép ereszkedve süvít a hegyoldal felé.
10:40: Óránkénti 700 kilométeres sebességgel csapódik a hegyoldalnak a Germanwings járata, és két hektáros területen darabjaira hullik. 

MTI, blikk.hu
MTI Hírfelhasználó