A keresztények válasszák az alázat útját a világiasság helyett
Erről beszélt Ferenc pápa a római Szent Péter téren virágvasárnap bemutatott szentmisén, amellyel megkezdődtek a húsvéti szent hét egyházfő vezette szertartásai.
2015. március 29. 13:06

Ferenc pápa homíliájában úgy fogalmazott, hogy a megalázott, kigúnyolt, megkínzott, halálra ítélt Jézus megmutatta, milyen legyen a keresztények "életstílusa", amelyet az alázatnak kell meghatároznia az élet legapróbb pillanataiban is. Ezzel ellentétes a világiasság, a hiúság, büszkeség, a sikerre törekvés - mondta az egyházfő. "Nincsen más út mint az alázat, de nincsen alázat megaláztatás nélkül" - fogalmazott.

A pápa emlékeztetett azokra, akik teljes csendben élnek, lemondva önmagukról is azért, hogy másokat szolgáljanak, mivel beteg rokonukat ápolják vagy a hajléktalanoknak segítenek. Azokra, akiket hitükért diszkriminálnak és üldöznek, valamint a hitükért életükkel fizető keresztényekre, akiket mai mártíroknak nevezett.

A Jézus jeruzsálemi bevonulását idéző virágvasárnapi szentmise a fákkal és növényekkel díszített római Szent Péter tér közepén álló obeliszknél kezdődött, ahol Ferenc pápa megáldotta az olajfa- és pálmafaágakat. A olajfaágak a délolasz Puglia tartományból érkeztek, a Ferenc pápa által is kézben tartott fonott pálmalevél az északnyugat-olaszországi Liguriából. Az obeliszktől az egyházfő, bíborosok és püspökök a Szent Péter bazilika lépcsősoránál felállított szabadtéri oltárig vonultak. A misén többek között lengyelül imádkoztak az egyházért, indonéz nyelven a fiatalokért, kínaiul azokért, akik az igazságot keresik, szuahéli nyelven a szegényekért és szenvedőkért.

A katolikus egyház virágvasárnap ünnepli az Ifjúsági Világnapot. A római Szent Péter teret az olasz egyházmegyékből érkezett fiatalok lepték el. A Vatikán adatai szerint hetvenezer ember volt a téren.

Virágvasárnappal megkezdődtek a húsvéti szent hét szertartásai. Ferenc pápa nagycsütörtökön a római Rebibbia börtönben idézi fel a lábmosás szertartását, péntek este a Colosseumnál a Via Crucis keresztútját vezeti, húsvét vasárnap délben Urbi et Orbi áldását adja a Szent Péter téren.  

MTI nyomán
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: Taktika helyett stratégiára van szükség
  Az Európai Unió (EU) szükségleteire fókuszáló stratégiára van szükség, a valódi kihívást a gazdasági teljesítmény és a versenyképesség erősítése jelenti - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európa cenzúrázatlanul címmel rendezett online nemzetközi konferencián, szerdán.
 • Morricone: Remélem, imáim meghallgatásra találnak
  Július 6-án, 91 éves korában elhunyt a Ferenc pápa által is nagyra becsült, Oscar-díjas olasz zeneszerző, Ennio Morricone. Rá emlékezve korábbi interjúját közöljük újra, amelyben hitéről, a zene földöntúli erejéről nyilatkozott.
 • Átveheti a kormány a Lánchíd felújítását
  A kormány kész fontolóra venni, hogy átvegye a Lánchíd felújításának felelősségét, amennyiben a főváros vezetése továbbra sem lesz hajlandó megkezdeni a lassan életveszélyessé váló híd rekonstrukcióját – értesült lapunk. A hazánk nemzeti jelképének számító híd egyelőre a főváros tulajdonában áll, így a felújításról is a városvezetésnek kellene gondoskodnia.
MTI Hírfelhasználó