A keresztények válasszák az alázat útját a világiasság helyett
Erről beszélt Ferenc pápa a római Szent Péter téren virágvasárnap bemutatott szentmisén, amellyel megkezdődtek a húsvéti szent hét egyházfő vezette szertartásai.
2015. március 29. 13:06

Ferenc pápa homíliájában úgy fogalmazott, hogy a megalázott, kigúnyolt, megkínzott, halálra ítélt Jézus megmutatta, milyen legyen a keresztények "életstílusa", amelyet az alázatnak kell meghatároznia az élet legapróbb pillanataiban is. Ezzel ellentétes a világiasság, a hiúság, büszkeség, a sikerre törekvés - mondta az egyházfő. "Nincsen más út mint az alázat, de nincsen alázat megaláztatás nélkül" - fogalmazott.

A pápa emlékeztetett azokra, akik teljes csendben élnek, lemondva önmagukról is azért, hogy másokat szolgáljanak, mivel beteg rokonukat ápolják vagy a hajléktalanoknak segítenek. Azokra, akiket hitükért diszkriminálnak és üldöznek, valamint a hitükért életükkel fizető keresztényekre, akiket mai mártíroknak nevezett.

A Jézus jeruzsálemi bevonulását idéző virágvasárnapi szentmise a fákkal és növényekkel díszített római Szent Péter tér közepén álló obeliszknél kezdődött, ahol Ferenc pápa megáldotta az olajfa- és pálmafaágakat. A olajfaágak a délolasz Puglia tartományból érkeztek, a Ferenc pápa által is kézben tartott fonott pálmalevél az északnyugat-olaszországi Liguriából. Az obeliszktől az egyházfő, bíborosok és püspökök a Szent Péter bazilika lépcsősoránál felállított szabadtéri oltárig vonultak. A misén többek között lengyelül imádkoztak az egyházért, indonéz nyelven a fiatalokért, kínaiul azokért, akik az igazságot keresik, szuahéli nyelven a szegényekért és szenvedőkért.

A katolikus egyház virágvasárnap ünnepli az Ifjúsági Világnapot. A római Szent Péter teret az olasz egyházmegyékből érkezett fiatalok lepték el. A Vatikán adatai szerint hetvenezer ember volt a téren.

Virágvasárnappal megkezdődtek a húsvéti szent hét szertartásai. Ferenc pápa nagycsütörtökön a római Rebibbia börtönben idézi fel a lábmosás szertartását, péntek este a Colosseumnál a Via Crucis keresztútját vezeti, húsvét vasárnap délben Urbi et Orbi áldását adja a Szent Péter téren.  

MTI nyomán
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
 • Bayer Zsolt: Húsz esztendőm hatalom…
  Ha tizenöt éves vagy, te vagy a legalkalmasabb világmegváltónak, de ha huszonkét éves, végzős joghallgató vagy és konzervatív, akkor nem vagy alkalmas ifjúságügyi helyettes államtitkárnak.
 • A Pikó-propaganda rendben van
  A magyar sajtót goebbelsi propagandával vádoló Haraszti Miklós becses figyelmébe ajánljuk, hogy itt hamarosan a Pikó-propaganda fog mutálódni, csak nem helyi, hanem fővárosi léptékben.
MTI Hírfelhasználó