Erdő Péter Esztergomban mutatta be a virágvasárnapi szentmisét
A nagyhét kezdetén, március 29-én Erdő Péter bíboros mutatott be ünnepi szentmisét az esztergomi bazilikában.
2015. március 29. 18:13

A virágvasárnapi szentmise az esztergomi bazilikában, a Bakócz-kápolna előtt a barkák ünnepélyes megáldásával kezdődött, melyet Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékező körmenet követett.

A szentmisén Erdő Péter Krisztus szenvedéstörténetéről elmélkedve Cirenei Simon szerepét állította a középpontba. Rámutatott: Ahogy Cirenei Simon segít vinni Jézus keresztéjét, úgy mi is Cirenei Simonok vagyunk, amikor valakinek, akár önként, akár kényszerűségből segítünk viselni életének terheit. Ezzel Krisztus keresztjéhez csatlakozunk, akkor is, ha csatlakozásunk csak menet közben, fokozatosan válik részünkről önkéntessé. De ha felismertük, hogy kinek lettünk a társai, akkor megszeretjük a keresztet – mondta a főpásztor. Majd figyelmeztetett, hogy Jézus keresztjét bűneink súlya tette nehézzé, amikor újra és újra vétkezünk, újra és újra földre sújtja őt a teher. Bűneink egyszerre nehezítik Krisztus keresztjét, és gyöngítik az ő titokzatos testét, az egyházat is. A bűnökhöz való visszatérésünk tékozolja az egyház lelki kincstárát. – hangsúlyozta a bíboros.

Húsvét előtt sokan meggyónunk, őszintén meg is bánjuk bűneinket, megígérjük, hogy többé nem vétkezünk. De alig múlnak el az ünnepek, újra és újra visszatérünk régi, rossz szokásainkhoz. Felismerjük-e, mennyire nem kis dolog mindig ugyanazokba a bűnökbe visszaesni? Tudatában vagyunk-e, hogy a bűnös embert a megtérésre vezető eszközök az állandó visszaesés miatt egyre hatástalanabbakká válnak? Érzékeljük-e, hogy a megrendülés érzése, a lelkiismeret szava elhalványul, és szívünk közömbössé válik? Ami az első pillanatra rutinnak tűnik, valódi, súlyos veszély életünkre és üdvösségünkre – mutatott rá Erdő Péter.

Virágvasárnapi gondolatait a feltámadás reményével zárta: Jézus szenvedéstörténetének végére a pontot a temetés rajzolja ki. A sziklasírt elzáró kő a földi kínok végét jelenti. De ez a temetés már a reményt hordozza: mindannyiunkat vár, hogy osztozzunk vele az örök élet boldogságában. 

magyarkurir.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: Taktika helyett stratégiára van szükség
  Az Európai Unió (EU) szükségleteire fókuszáló stratégiára van szükség, a valódi kihívást a gazdasági teljesítmény és a versenyképesség erősítése jelenti - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európa cenzúrázatlanul címmel rendezett online nemzetközi konferencián, szerdán.
 • Morricone: Remélem, imáim meghallgatásra találnak
  Július 6-án, 91 éves korában elhunyt a Ferenc pápa által is nagyra becsült, Oscar-díjas olasz zeneszerző, Ennio Morricone. Rá emlékezve korábbi interjúját közöljük újra, amelyben hitéről, a zene földöntúli erejéről nyilatkozott.
 • Átveheti a kormány a Lánchíd felújítását
  A kormány kész fontolóra venni, hogy átvegye a Lánchíd felújításának felelősségét, amennyiben a főváros vezetése továbbra sem lesz hajlandó megkezdeni a lassan életveszélyessé váló híd rekonstrukcióját – értesült lapunk. A hazánk nemzeti jelképének számító híd egyelőre a főváros tulajdonában áll, így a felújításról is a városvezetésnek kellene gondoskodnia.
MTI Hírfelhasználó