Egy holland pilóta megjósolta a Germanwings-katasztrófát
Jan Cocheret holland pilóta két hónappal ezelőtt írt cikkében lényegében megjósolta az Alpokban lezuhant Germanwings-gép katasztrófáját. A Lufthansa közölte: a másodpilóta 2009-ben arról tájékoztatta repülőiskoláját, hogy „súlyos depresszív epizódon” ment keresztül.
2015. április 1. 10:34

Néha komolyan elgondolkodom azon, hogy ki is ül mellettem – írta mintegy két hónappal a Germanwings lezuhanása előtt egy holland pilóta a Pilóta és Repülő című hollandiai szaklapba. Jan Cocheret szó szerint így fogalmaz írásában: nagyon remélem, hogy soha nem találom magam olyan szituációban, hogy amikor visszatérek a mosdóból, akkor a pilótafülke ajtaja nem lesz nyitva.

A pilóta szerint azok a szabályok, amelyet a szeptember 11-i terrortámadás kapcsán hoztak, könnyen a gép kapitánya ellen fordíthatók. Cocheret állítja: paranoiás lett ezektől a rendelkezésektől. „Mennyire bízhatok meg a másodpilótában? Lehet, hogy valami szörnyűség történt az életében és nem tud ezen úrrá lenni” – írja. A katasztrófa után a holland pilóta kirakta cikkét a Facebookra azzal a megjegyzéssel, hogy „sajnos valósággá vált ez a borzasztó forgatókönyv”.

Megtalálták a holttesteket


Befejeződött a francia Alpokban múlt héten lezuhant Germanwings-repülőgép 150 áldozata földi maradványainak összegyűjtése a katasztrófa helyszínén - közölte kedd este a francia csendőrség. Jean-Marc Ménichini alezredes elmondta, hogy mivel már nincsen több holttestmaradvány a helyszínen, szerdán mintegy húsz, hegyvidéki beavatkozásokra kiképezett katona csatlakozik a helyszínelőkhöz az áldozatok személyes dolgainak összegyűjtésére. A tiszt azt is jelezte, hogy a szakértők továbbra is intenzíven keresik a gép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozát.

Súlyos depresszióról tájékoztatta iskoláját a másodpilóta

A francia Alpokban a múlt héten lezuhant német repülőgép másodpilótája 2009-ben arról tájékoztatta repülőiskoláját, hogy „súlyos depresszív epizódon” ment keresztül – közölte kedden a Lufthansa német légitársaság.

A betegségről szóló jegyzetet Andreas Lubitz elektronikus postájában találták meg. Akkor küldte, amikor egy megszakítás után visszatért a kiképzésbe. A légitársaság átadta az ügyészségnek a levelet, és elzárkózott minden kommentártól.

Korábban már felmerült a kérdés, hogy a légitársaság tudott-e a másodpilóta lelki betegségéről. A „súlyos depresszív epizód” tünetei között vannak többek között a halállal, öngyilkossággal kapcsolatos újra és újra visszatérő gondolatok, öngyilkossági kísérletek vagy tervek.

A Germanwings Barcelona–Düsseldorf-útvonalon közlekedő A320 típusú gépe, fedélzetén 150 emberrel, múlt kedd délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseille-i ügyészség szerint a mentális problémákkal kezelt Andreas Lubitz másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.

The Telegraph - MNO
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó