Spagettifákról tudósított a BBC
Olaszországgal ellentétben Svájcban kis, családi ültetvényeken nevelik a spagettifát, a BBC forgatócsoportja a szüretről számolt be - ez volt a televíziózás első áprilisi tréfája, 1957-ben.
2015. április 1. 16:44

Mit is kívánhatnának jobban a spagetti kedvelői annál, hogy saját kertjükben szüretelhessék kedvenc tésztájukat. A Pó völgyének hatalmas spagettiültetvényei közismertek, ám Svájcban kicsiben, családi vállalkozásban termesztik a tésztát, a tavasz beálltával pedig meg is kezdődött a betakarítás - hangzott a BBC Panoráma című műsorában 1957. április elsején.

"Olyan hülyék vagytok, hogy..."

A történelem első TV-s áprilisi tréfája ütött. Maga a Panoráma indulása óta a BBC legkomolyabb, legszínvonalasabb műsorai közé tartozott, a svájci-olasz határon folyó spagettiszüretről is szakszerű riportfilmet készítettek. Az ötlet egy osztrák származású operatőrtől, Charles de Jaegertől származott, akit diákként sokszor hallotta egy tanárától: „Olyan hülyék vagytok, hogy azt is elhinnétek, a spagetti fán terem!" - idézi fel a Rubicon.hu.

De Jaeger pedig elhatározta, hogy a Nagy-Britanniában akkor még nem túlságosan elterjedt spagettivel valóban "hülyére" veszi a briteket. A tervbe csak közvetlen főnökét avatta be. Szerencséje volt, mert amikor 1957 márciusában Svájcba utazott, a Luganói-tó partján talált egy festői helyet, ahol már virágoztak a fák. Vásárolt hát 10 kiló spagettit, amit a forgatás előtt vizes lepedőbe csavartak.

Miután a tésztát szálanként felaggatták a fára, néhány népviseletbe öltözött statiszta megkezdte a szüretet, majd a napra tette száradni a "termést". Hogy még hitelesebb legyen, a végén el is fogyasztották a friss spagettit. Még az is de Jaeger malmára hajtotta a vizet, hogy abban az évben április 1-je épp hétfőre, a Panoráma műsoridejére esett.

Sokan vettek volna spagettimagot

A kisfilmet a nézők számára ismert és abszolút hiteles Richard Dimbleby, a Panoráma műsorvezetője kommentálta nagyon elmésen. Még azt is megjegyezte, az idei termés - az enyhe időnek és a spagettizsizsik elleni sikeres védekezés eredményeként átlagon felüli volt. A nagy napon Dimbleby előbb Makariosz érsekről, a ciprusi görögök vezetőjéről beszélt, majd egy filmbemutatóról és egy borkóstolóról szóló riport következett, végül felkonferálta a svájci spagettiszüretről készített tudósítást.

Egy szerencsétlen véletlen folytán még a BBC vezérigazgatója, Ian Jacob sem értesült az átverésről, így állítólag a műsor nyolcmillió nézőjén kívül őt is sikerült legalábbis elbizonytalanítani. Nagyon sokan bedőltek, és bár az átverést gyorsan le is leplezték, több százan telefonáltak a szerkesztőségbe, hogy a spagettifák neveléséről, facsemeték beszerzési lehetőségeiről érdeklődjenek. Megtetszett az embereknek, az otthon termeszthető spagetti.

Megszólaltak persze a csalódott hangok is, sokan kritizálták a BBC-t, miért engedett meg ilyen tréfát egy komoly műsorban. A lényeg viszont, hogy de Jaeger akciója volt a televíziózás történetének első áprilisi tréfája.

hír24.hu
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó