A pénzügyi felügyeletet is vizsgálni kell
A pénzügyi felügyeletet is vizsgálni kell a brókerbotrány miatt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János szerint.
2015. április 2. 16:31

Mondják el, milyen vizsgálatot végeztek, és mi volt a benyomásuk - kezdeményezte a miniszter. "Nem tudjuk megspórolni, hogy ne kérdezzük meg a felügyeletet ellátó szervezeteket, hogy na, és önök mit tudtak" - fogalmazott.

Az állami érintettségek

Egy fejlesztési banki hitelen keresztül a Miniszterelnökséget, továbbá a Földművelésügyi Minisztériumot (FM), a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, továbbá számos önkormányzatot említett Lázár János, amikor összesítette, mely állami intézményeknek volt pénzügyi kapcsolata brókercégekkel. 

Lázár János a legnagyobb problémaként a Magyar Fejlesztési Bank által a Quaestornak - szocialista kormányok idején - az ETO Parkra biztosított 17 milliárd forintos hitelt említette. A miniszter szavai szerint a kapott hitelt nem az ETO Park projektjére költötték el.

Az FM a Hungária Értékpapír Zrt.-nél 410 millió forintot helyezett el, ez "odaveszett" - folytatta az állami érintettség ismertetését Lázár János. Felidézte továbbá, hogy a külügyi tárca a Quaestornál helyezett el 3,8 milliárd forintot, ez azonban megkerült.

Szóba hozta a Belügyminisztériumot is, mert a brókerbotrány miatt számos önkormányzat került nehéz helyzetbe. 

A szocialista kormányok 300 milliárdja

Lázár János szerint a szocialista kormányok idején 300 milliárdnyi közpénzt tartottak brókercégeknél. Most ennek a töredékét, ráadásul a Külgazdasági és Külügyminisztérium 3,8 milliárdja nem veszett el. 

Giró-Szász András elmondta, hogy ugyan több ezer ügyfelet nem kártalanítottak, de ők 500 forint alatti betéttel rendelkeztek.

Lázár nem ért egyet Csányival

Kérdésre válaszolva Lázár Csányi Sándor tegnapi kijelentéséről is beszélt, miszerint igazságtalan, hogy a Beva kártalanítsa a brókercégek ügyfeleit, hiszen így a bankoknak kell a zsebükbe nyúlni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy akceptálja Csányi felvetését, de akkor fel kell tenni neki a kérdést, hogy, ha a Beva mögött álló bankok nem akarnak felelősséget vállalni, akkor ki vállaljon felelősséget?

Lázár arról is beszélt, hogy a kormány álláspontja szerint a 6 millliós összegig 100 százalékban kellene kártalanítani az ügyfeleket, de a Beva vezetősége dönt az ügyben, hogy lesz-e 10 százalékos költsége ennek. Hozzátette: az MNB már jelezte, hogy milyen álláspontot fog képviselni a Beva elnökségében.

Nem menekül a Quaestor Bank

A héten elfogadott fideszes törvényjavaslatról szólva Giró-Szász András államtitkár azt mondta, a Quaestor bankja is vagyonával felel az okozott károkért, így ők sem mentesülnek a felelősségre vonás alól. Lázár  emlékeztetett rá, hogy az ügyészség nagy értékben foglalt le ingatlanokat, vagyonelemeket a Quaestor-csoportnál és a Buda-Cashnél is.

MTI nyomán
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Hisztériakeltés: a balatoniakat támadja az MSZP
  A szabadstrandok után most a Balaton környezetéért aggódik a baloldal.
 • Gyűlöletcunamit indított a baloldal Müller Cecília ellen
  Ismét Müller Cecília került a balliberális médiumok célkeresztjébe. Ezúttal Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke köszörülte a nyelvét az országos tiszti főorvos személyén és munkásságán a Népszavában, összességében azt nehezményezve, hogy az emberek köszönetet mondanak Müller doktornő munkájáért. A 444.hu sem cáfolta meg magát: kapva kapott az alkalmon, hogy lefasisztázza a szakembert.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
MTI Hírfelhasználó