Lehet még kakaó a forintban
Az újabb hazai kamatcsökkentés ellenére a forint tovább tudott erősödni márciusban az euróval szemben, sőt a Portfolio által megkérdezett alapkezelők rövid távon kissé optimistábbak lettek, mint egy hónappal korábban voltak, a válaszadók közel negyede szerint jóval 300 forint alatti euró jöhet. A MAX-index értékében az alapkezelők többsége pedig továbbra is csupán pár százalékos elmozdulást valószínűsít.
2015. április 4. 09:52

A felmérésben részt vevő alapkezelők: Allianz, Budapest, Concorde, Dialóg, Diófa, Equilor, Erste, Generali, K&H, MKB, Pioneer, Quaestor, Raiffeisen.


Meddig erősödhet a forint?

Annak ellenére, hogy a hazai jegybank a március 24-ei ülésén 15 bázisponttal, 1,95%-ra vágta az irányadó rátáját, a hazai fizetőeszköz az euróval szemben tovább erősödött az előző hónapban (az eurózónában továbbra is nullaközeli az alapkamat, és közben az EKB jelentős eszközvásárlási programot indított). Az euró-forint jegyzések március végére a 300,5-es szintig ereszkedtek.

Optimistábbak lettek a hazai alapkezelők a forint kilátásaival kapcsolatban rövid távon, az euró-forint kurzus a Portfolio által megkérdezett alapkezelők 23%-a szerint további 2-5%-kal kerülhet lejjebb a következő három hónapban a március végi 300,5-es referenciaszinthez képest, egy hónappal korábban az alapkezelők csupán 6%-a volt ezen a véleményen. Igaz, a válaszadók 8%-a már úgy látja, hogy 5 százalék feletti forintgyengülés jöhet.

A 12 hónapos időtávon a válaszadók 8%-a vár legalább 5%-os forinterősödést, míg 1 hónappal korábban senki nem volt ezen a véleményen. Érdekes, hogy 5% feletti forintgyengülést szemben az előző havi 6%-kal most a válaszadók 23%-a valószínűsít.  

Mi lesz a hozamokkal?


Márciusban már emelkedtek a hozamok, a MAX-index értéke 668,4 pontra esett a hó végére. A megkérdezett alapkezelők 83%-a szerint ugyanakkor az index értéke a márciusi végi referenciaszintjéhez képest 2%-os sávban mozoghat a következő három hónapban. A MAX értékének 2-5%-os emelkedésére a válaszadók 17%-a számít szemben az előző havi 13%-kal.

A 12 hónapos kilátásokat illetően a többség (75%) változatlanul legfeljebb 5%-os emelkedésre számít az index értékében, ami azonban 12%ponttal kevesebb mint 1 hónappal korábban. A válaszadók 25%-a ugyanakkor 5-10%-os erősödést vár a MAX-indextől.  

A 12 hónapos időtávra vonatkozó alapkezelői válaszokból képzett mutató értéke 1 éve nem látott szintre emelkedett, a 3 hónapos válaszokból képzett mutató ugyanakkor alig mozdult.  

Saját benchmarkhoz képest a kötvényeket felülsúlyozók aránya 4%ponttal 27%-ra emelkedett, ami 1 éves csúcsot jelent. Az alulsúlyozók aránya ugyanakkor 18%-ra esett, ami viszont 16 havi mélypontnak felel meg.  

portfolio.hu
MTI Hírfelhasználó