Budapesti egyeztetés a Tesláról
Görögországon, Macedónián és Szerbián át a Tesla névre keresztelt gázvezetéken juttatná el Magyarországra, s akár innen tovább a tervek szerint a Török Áramlaton 2019 után megjelenő orosz gázt Budapest. A török Európa-ügyi miniszterrel kiegészülve az érintett országok külügyminiszterei ma a magyar fővárosban tárgyalnak a témáról.
2015. április 7. 13:22

A Nabuccót már el is felejtettük, s leszámoltunk a Déli Áramlattal is. Moszkva ehelyett az úgynevezett Török Áramlatban gondolkodik, amelyen a teljes kapacitás elérésével évente 63 milliárd köbméter gáz jutna el a török–görög határig. Ezzel párhuzamosan 2019 után Oroszország kiiktatná az ukrajnai tranzitútvonalat, ami persze nem olyan egyszerű, mint ahogy sokan gondolják, ám nehéz helyzetbe hozná Közép-Európát. A Déli Áramlat kiesésével tovaszálltak az európai rendszerbe jelenleg be nem kötött balkáni államok diverzifikációs elképzelései is, hiszen az Európai Unió által favorizált TAP Dél-Olaszország felé halad, így lényegében elkerüli a régiót. Épp ezért Közép- és Délkelet-Európa most azon gondolkodik, hogyan jut gázhoz a török–görög határról.

Vannak olyan vélemények, amelyek szerint e déli folyosóra nincs is szükség, hiszen Magyarország Ausztria és Szlovákia felől elvileg már közvetlen orosz szállítások nélkül is képes lenne kielégíteni importigényét. Elvileg, a gyakorlatban azonban ez legfeljebb kiegészítheti a közvetlen orosz szállítást, amelynek Ukrajnán vezető tranzitja mind bizonytalanabb. Ráadásul déli vezeték nélkül esély sincs arra, hogy valamikor a kaszpi térségből vagy a Közel-Keletről importáljunk gázt. Mások szerint túl drága – a becslések szerint 4-5 milliárd euróba kerülne az 1300-1400 kilométeres nyomvonal megépítése – a görög, macedón, szerb, magyar útvonal, mikor a Tesla költségvetésének mintegy negyedéből ki lehet hozni az úgynevezett Eastringet. A szlovák érdekeltségű, ám cseh menedzsment által irányított Eustream cég nagyrészt már meglévő csöveken juttatná el a gázt a török határtól Közép-Európába. Megfordítanák az ukrajnai orosz tranzit leállásával feleslegessé váló Balkan Streamet, építenének egy 700 kilométeres szakaszt Romániában, s onnan Ukrajnán vagy Magyarországon át csatlakozna rá a vezeték a Szlovákiában meglévő rendszerre. S éppen az Eustream menedzsmentjének Magyarországgal szembeni bizalmatlansága az egyik probléma. Ráadásul a bolgárokon már a Déli Áramlat is megbukott, a románok pedig eddig sem siettek a rendszerek összekötésével. A szerbiai belépési pont így kétségkívül megbízhatóbb.

A Tesla mögött Deák András, az MTA KRTK Világgazdasági Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa magyar részről azt látja, a kormány, lázadva az eddigi status quo ellen, minden lehetőséget megragad, hogy tranzitország legyünk. Mint a szakértő lapunknak elmondta, ez az elképzelés nem rossz, bár nem lát sok esélyt a vezeték megvalósítására. A Teslának ugyanazokat a harcokat kellene megvívnia, mint a Déli Áramlatnak. Könnyíti a brüsszeli engedélyezést, hogy nem a Gazprom lenne a tulajdonos, növeli ugyanakkor a kockázatokat a terv mögött álló termelő hiánya. A perdöntő és legnagyobb probléma azonban Deák András szerint a pénz, a vezeték megépítésének finanszírozása.

Magyar Nemzet
  • Megújuló parkban nyílt meg a Néprajzi Múzeum
    Egy megújuló park szélén, világszínvonalú épületben nyílt meg a Néprajzi Múzeum új otthona a Liget Budapest projekt eredményeként - mondta el az MTI-nek a megnyitó alkalmából a projekt miniszteri biztosa.
  • Orbán Viktor holnap az Országgyűlésben bemutatja Magyarország új kormányát
    Egy nap múlva hivatalosan is megalakul Magyarország új kormánya. Orbán Viktor miniszterelnök egy rövid beszédben mutatja be ötödik kabinetjét, ezután a miniszterek leteszik az esküjüket. Az új kormánynak 14 minisztere lesz, akik közül 11-en minisztériumot vezetnek majd, hárman pedig tárca nélküli miniszteri feladatot látnak majd el. Orbán Viktor korábban arról beszélt: a veszélyek évtizede előtt állunk, és az új kormánynak az a legfontosabb feladata, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát – számolt be róla az M1 Híradója.
  • Varga Judit a magyar érdekekért harcol Brüsszelben
    Csak akkor lehet továbblépni az orosz energiát célzó szankciókkal, ha minden ország nemzeti adottságait, illetve saját energiamixéhez való jogát tiszteletben tartják - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter hétfő délelőtt Brüsszelben az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozására érkezve. A tárcavezető rámutatott: Magyarország számára az első számú prioritás az energiaellátás és energiabiztonság szavatolása, nemcsak rövid- de közép- és hosszútávon is.
MTI Hírfelhasználó