Csányi Sándornak nem adna alapjövedelmet a PM
Százezer forintra emelné a nettó minimálbért a Párbeszéd Magyarországért, mely a gyermekeknek 25, a felnőtteknek 50, a várandós kismamáknak 75 ezer forintos alapjövedelmet adna.
2015. április 8. 10:35

Mindehhez - számításaik szerint - 2200 milliárd forintos átcsoportosításra lenne szükség a költségvetésben. Visszavezetnék a progresszív adózást, és eltörölnének bizonyos ellátási formákat. Az olyan gazdag nagyvállalkozóknak pedig, mint Csányi Sándor, nem járna alapjövedelem.

A feltétel nélküli alapjövedelem azt jelentené, hogy minden magyar állampolgárnak, aki legalább nyolc éve él Magyarországon, járna egy bizonyos összeg, ami arra lenne elegendő, hogy ne haljon éhen – jelentette ki Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: négy csoport kapná az alapjövedelmet. A gyermekeknek járna 25 ezer forint, a felnőtteknek 50 ezer forint, a várandós kismamáknak 75 ezer forint, és a nettó minimálbér összege 100 ezer forintra emelkedne.

Az alapjövedelem bevezetése 2200 milliárd forintos költségvetési átcsoportosítással járna, mégpedig úgy, hogy közben a költségvetési hiány nem nőne. Ez úgy lehetséges, hogy a progresszív adózást visszavezetnék, és átalakítanának bizonyos ellátási formákat (gyes, gyed) – magyarázta.

Kérdésre válaszolva elmondta: Csányi Sándor nagyvállalkozó nem kapna alapjövedelmet, és a többkulcsos adó visszavezetésével kevesebbet keresne, mint jelenleg. És ez így van jól – szögezte le.

Kutya kötelességünk egy olyan országot teremteni, melyben figyelünk egymásra, gondoskodunk a másikról. Ahol alap, hogy akinek kevesebb jut, annak többet adunk, és akinek több van, az többet is tesz be az államháztartásba. tehát egy kicsit igazságosabb, szolidárisabb és biztonságosabb országot akarunk – fogalmazott.

Arra a felvetésre, miszerint az alapjövedelem arra ösztönözné az embereket, hogy ne menjenek el dolgozni, úgy reagált: ha valaki választhat, hogy 50 ezer forintból tengődjön, vagy 100 ezer forintért elmenjen dolgozni, biztosan az utóbbit választja. Szerinte tévhit az, hogy az emberek Magyarországon nem akarnak dolgozni.

Arra a kérdésre, hogy az alapjövedelemmel eltűnnének-e olyan ellátások, mint a családi pótlék, a gyes, a gyed, igennel válaszolt. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy gyermek után 25 ezer forint járna, azzal gyakorlatilag megdupláznák a családi pótlék összegét, ami immár nyolc éve be van fagyva.

Kossuth Rádió, 180 perc
MTI Hírfelhasználó