Kártalanítani kell az érintett kisbefektetőket
A kormányfő a brókerügy tapasztalatai mellett a pénteki 180 percben beszélt a tapolcai választásról, a készülő 2016-os költségvetésről, a szakképzés átalakításáról és az ukrajnai helyzetről is.
2015. április 10. 08:57

A munkát el kell végezni

Minden kampányba beszállok, és sosem tudom, mi lesz a végeredmény, a jóisten kezében vagyunk – mondta a hétvégi tapolcai választás kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki 180 percben. Ha nyerünk, folytatódik a sikertörténet – tette hozzá a kormányfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A sikert sehol sem adják ingyen, de ez olyan része az országnak, amely valóban sikeres, Ajka környékén 3 százalék alatt van a munkanélküliség, jönnek a befektetők, Sümegen a várat, Tapolcán a gyógybarlangot is sikerült rendbe tenni, és a kórház is jelentős, több mint 2 milliárdos támogatást kapott, ezen az úton kell tehát továbbmenni. A népszerűségi mutatókról Orbán Viktor azt mondta, nem feltétlenül tartja azokat relevánsnak, a kormány egyetlen dolga azt teljesíteni, amit vállalt, a munkát el kell végezni, és ezt meg is teszi.

Az istállót ki kell takarítani

A brókerbotrányok kapcsán Orbán Viktor azt mondta, az istállót ki kell takarítani, ezt kezdték a bank- majd a takarékszövetkezeti rendszerrel, és mostanra elérkeztek a meglehetősen zavaros brókervilághoz. De akármilyen „nagyfiúk” is az elkövetők, aki átverte a kisbefektetőket, el kell csípni, a kisbefektetőket kártalanítani kell, szabályokat kell alkotni, amelyek megakadályozzák a hasonló eseteket, a közpénzeket pedig ki kell menteni a kockázat alól. A háttérintézmények egy speciális szabály vonatkozik, most vizsgálják, ki volt hanyag, ki gondatlan – tette hozzá a miniszterelnök. Emlékeztetett arra is, hogy az államnak is nagyon komoly, 16-17 milliárdos vesztesége keletkezett egy 2005-2006-os ügyletből. Az biztos – folytatta –, hogy önkormányzatok nem mehetnek tönkre. Ha a Beva jó döntést hoz, 32 ezerből 22 ezer ember gondja megoldódhat, Rogán Antal mostani javaslata azonban 700 érintett híján mindenkit kárpótolhatna - hangsúlyozta.

Egyeztetni kell a bankokkal is

A kormány ezért tanulmányozza a Quaestor-károsultak kártalanításáról szóló fideszes javaslatot, amelyről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azonnali egyeztetést kezd a bankszövetséggel és a kabinet szerződéses partnereivel - mondta Orbán Viktor. A kormányfő kifejtette: a Fidesz frakcióvezetőjének javaslata a pénzügyi rendszer szereplőitől befizetést követelne meg, ám a kormánynak van egy megállapodása az EBRD-vel, azaz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, valamint a bankszövetséggel, és ez alapján semmilyen, a pénzügyi rendszert terhelő újabb adót, hozzájárulási kötelezettséget nem vetnek ki velük való konzultáció nélkül. Így "akkor tudjuk támogatni a frakcióvezető javaslatát, ha az elfogadható a pénzügyi élet szereplői számára is. Szerintem az út járható" - mondta Orbán Viktor.

Kiszámítható költségvetés

A következő kormányülésen nyújtja be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2016-os költségvetés tervezetét - közölte Orbán Viktor, aki azt várja, hogy a parlament tavaszi ülésszakának végére meglesz a jövő évi büdzsé. Ez szerinte növeli a kiszámíthatóságot. A költségvetés várható tartalmával kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, nagy valószínűséggel csökkenhet a bankadó a hitelezést növelő pénzintézeteknek, és mérséklődhet a reklámadó is, bár ő - közölte - kevesli a javasolt 5,3 százalékos kulcsot, de "a közbölcsesség azt mondta, ez a legmagasabb kulcs így is Európában". A társasági adó egykulcsosra, tízszázalékosra csökkentését ugyanakkor nem tartja valószínűnek 2016-ban a miniszterelnök. Az óvodai étkeztetésről a kormányfő azt mondta, ez is az a tétel, amelyre büszkék lehetünk, hiszen a gyerekek mintegy 90 százaléka térítésmentesen meleg ételhez juthat a bölcsődében és óvodában, ami Európában is egyedülálló dolog.

Versenyképesebb oktatás

A oktatási rendszer átalakítására azért van szükség, mert most a gyerekek használható szakma nélkül, foghíjas ismeretekkel kerülnek ki az iskolapadból, a papírok pedig nagyon sokszor használhatatlan tudást jelentenek - mondta a miniszterelnök. Ezért van szükség az MKIK tapasztalataira is, és ezért folyik a konzultáció a gazdaság szereplőivel. A felsőoktatásban is változtatásra van szükség, a mostaninál jóval feljebb kell kerülnünk a rangsorban, amihez komoly szemléletváltásra van szükség.

Ukrajnában az éhezés kopogtat az ajtón

Kárpátalján baj van, Ukrajna háborúban áll, az ott élő magyarok is veszélyben vannak, ezért mindenképpen a békében vagyunk érdekeltek. A katonai konfliktustól független gazdasági válság ugyanakkor drámai számokat produkál, mindenkinek össze kell hát fognia, hogy nem omoljon össze az ukrán gazdaság. Magyarország civil szerveteken keresztül segít ezért a kárpátaljai gyerekeknek, és támogatja az ottani közösségeket, hiszen az éhezés kopogtat az ajtón - hangsúlyozta Orbán Viktor a 180 percben. 

hirado.hu - Kossuth Rádió 180 perc
MTI Hírfelhasználó