Egyre népszerűbb a közösségi mezőgazdaság
Lassan terjed, de egyre népszerűbb az ún. közösségi mezőgazdaság hazánkban is. Ennek egyik legegyszerűbb formája, amikor a leendő vásárlók együtt eltartanak egy gazdálkodót, aki igyekszik mindent megtermelni, ami a konyhára kell a családoknak. Az ún. részes rendszerben a termést mindig elosztják, de nemcsak a haszon, a kockázat is közös, így a gazdának sem kell aggódnia aszály, vagy túl sok csapadék esetén.
2015. április 11. 12:49

Első lépésként a vásárló számára fontossá válik, hogy a termék hazai és lehetőleg a közelből származó legyen. Francia mintára hazánkban is működik már az ún. közösségi mezőgazdálkodás több formája. A cél a leendő vásárló és termelő között kialakuló üzleti és bizalmi kapcsolat – mondta korábban a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa, Gulyás Emese erről a gazdálkodási formáról. Megjegyezte, hogy fogyasztó és gazdálkodó egy olyan közösséget alkot, amelyhez egy darab föld is tartozik. A tagok között egyenlő részekben osztják szét, amit a gazda szaktudásával megteremt.

A Biokert Szigetmonostoron összesen öt és fél hektáron már évek óta a szerződőkkel megállapodásban osztja a megtermelt javakat. Pető Áron, a Biokert tulajdonosa elmondta, idén még az első szállítás előtt állnak. Ebben a gazdálkodási formában azonban nincs februárban eper, vagy nyáron saláta. Megjegyezte, hogy egy bizonyos embertípus szükséges hozzá, aki feldolgozza, hogy idény szerinti termelésről van ilyenkor szó. A tagok nyílt napokon kilátogatnak a gazdaságba, hogy bele lássanak a gazdaság életébe és kaphatóak egy kis közös munkára is – tette hozzá.

Itt meg van az a biztonság, amit más művelési ágakban nem kap meg a termelő. A közösségi modell előnye, ha esetleg nem sikerül valami, nem a gazda viseli egyedül annak a növénynek a kockázatát, hanem az egész közösség felvállalja – mondta Pető Áron. A tagoknál kisebb a kockázat, mintha a gazda egyedül vinné piacra a növényt – tette hozzá. A Biokertnél közel ötvenféle növény termesztődik, így kiegyenlítődik a nemsikerültség is. 

hirado.hu - Kossuth Rádió
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó