A vízválságokban a lehetőséget kell meglátni
A lehetőségeket is látni kell a vízválságokban és a vízügyi problémák kezelésében a politikai döntéshozóknak, nem csupán a problémákat - összegezte Áder János államfő a dél-koreai Kjongdzsuban, a 7. Víz Világfórum, valamint az annak keretében folytatott megbeszélései tanulságait.
2015. április 13. 10:28

Áder János azt követően nyilatkozott hétfőn újságíróknak, hogy találkozott Benedito Bragával, a Víz Világtanács elnökével, Yvo de Boerral, a fejlődő országokat segítő Global Green Growth Intézet (GGGI) főigazgatójával, valamint Thomas P. Bostick altábornaggyal, az Egyesült Államok szárazföldi haderejének műszaki főnökével, műszaki csapatainak parancsnokával.

Az államfő üzleti, gazdasági lehetőségeket említett a vízproblémákkal kapcsolatban, kiegészítve azzal, hogy kezelésük egészségügyi, szociális, demográfiai kérdéseket is megoldhat. Most a kormányoknak és a nemzetközi szervezeteknek kell belátniuk: a tudomány és a szakma rendelkezik a megfelelő eszközökkel a problémák jelentős részének megoldásához, a döntéshozóknak a forrásokat kell biztosítaniuk hozzá - körvonalazta az államfő.

Áder János azt is elmondta, hogy szeretné, ha a Víz Világtanács következő elnöke egy magyar szakember lenne, ezért tárgyalópartnereinek megfontolásra javasolta a világ vízproblémáival foglalkozó legjelentősebb testület novemberben megüresedő vezetői posztjára Szöllősi-Nagy András támogatását, aki jelenleg is a szervezet kormányzója. A köztársasági elnök szerint Magyarországnak is előnyös lenne a kiváló tudós és nemzetközileg is elismert szakember megválasztása, aki jelentős oktatói és szervezetirányítási tapasztalatokkal is rendelkezik.

Általa a magyarországi oktatásban, kutatásban, valamint az árvízi védekezésben, a víztisztításban vagy például a tiszai ciánszennyezés utáni védekezésben szerzett gyakorlati tapasztalatok is könnyebben jutnának el más országokba - hangoztatta Áder János, aki beszámolt arról is: mind a világtanács elnökétől, mind az Egyesült Államok szárazföldi haderejének műszaki főnökétől pozitív választ kapott.

Az államfő a novemberben kezdődő párizsi klímacsúccsal kapcsolatban elmondta: az ott elért eredményekre nem végcélként kell tekinteni, hanem egy újabb nehéz út első állomásaként. Mára már nem reális az az 5-10 éve megfogalmazott cél, hogy az átlagos hőmérséklet-emelkedés két fokon belül tartható, aki így gondolja, az délibábot kerget - hangoztatta Áder János.

A köztársasági elnök a magyar tárgyalódelegáció számára is megfontolandónak tartja kisebb létszámú, de döntési kompetenciával rendelkező szakemberek operatív, a problémák megoldására koncentráló találkozóinak szervezését a nagyszabású, akár több tízezer ember részvételével zajló konferenciák helyett.

Áder János beszámolt arról, hogy a tiszai árvízi védekezésről és annak nemzetközi vonatkozásairól is beszélt Thomas P. Bostick altábornaggyal. Megfontolásra javasolta azt a kérdést, hogyan tud az Egyesült Államok és hadserege segítséget nyújtani Ukrajnának a jelenleg gyenge árvízi készültségi szintje javításához, hogy ha bekövetkezik a baj, az se Ukrajnában, se Magyarországon ne okozzon nagyobb kárt.

Az államfő szólt a Magyarország előtt a vízügyi problémák kezelésével kapcsolatban nyíló lehetőségekről is, ide sorolva az eddig felhalmozott tudás és tapasztalat értékesítését. Versenyképesnek ítélte például a szennyvízkezelési technológiát, utalva a vietnami látogatása során aláírt megállapodásra, amely lehetővé teszi, hogy a Fővárosi Vízművek komoly lehetőséget kapott a hanoi víztisztító bővítésére.
Áder János szerint nemcsak a budapesti Műegyetem, hanem a bajai vagy a szarvasi főiskola vízügyi képzései is "exportképesek", amelyeket egyaránt tárgyalópartnerei figyelmébe ajánl.

hirado.hu - MTI
  • Orbán Viktor Varsóban
    A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.
  • A titkosszolgálatok támadása idegen érdek: ki a tégla?
    Földi László: Felettébb zavaró és végtelenül elszomorító, hogy a magyar polgári titkosszolgálat bármelyikében áruló tisztek létezhetnek. Ők ugyanis nem lehetnek pártkatonák, mint volt ilyen időszak a rendszerváltás előtt, hanem szakmájukat végző kiválasztottak, az országot az első vonalban védeni köteles szervezet tagjai.
  • A cselekvés lehetőségeit mutatja a Planet 2021
    A Planet 2021 Budapest nem riogatni akar, hanem megmutatni, hogy a környezet védelmében mindenki tehet valamit - mondta Áder János pénteken, miután megtekintette a rendezvény fenntarthatósági közönségprogramját.
MTI Hírfelhasználó