"Immár a Jobbik a Fidesz igazi kihívója"
A Fidesznek tudomásul kell vennie, hogy a Jobbik az igazi ellenfele, a baloldal pártjainak pedig közös stratégiát kell alkotniuk, amely valódi megoldást kínál az emberek problémáira - mondta el az InfoRádiónak Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választás után.
2015. április 13. 10:07

"Ez az első alkalom, hogy a Jobbik egyéni választókerületben győzött. Felvethető a kérdés, hogy ez mennyiben a Jobbik és mennyiben a nagyon agilis és a tapolcai kórházért harcosan kiálló Rig Lajos sikere. Különbséget kell tenni ugyanis a személynek szóló szavazat és a pártnak szóló szavazat között" - hangsúlyozta Paár Ádám.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa hozzátette, hogy főleg kistelepülések, kisvárosok esetében nem olyan könnyű eldönteni, menyire szól a választási győzelem a pártnak és mennyire a személynek.

"Én azt gondolom az eddigiek alapján, hogy ez a siker leginkább Rig Lajos személyének szólt" - vélekedett az elemző. Meglátása szerint ezért érdemes óvatosnak lennie a Jobbiknak, hogy ne vonjon le túlságosan nagy következtetéseket mostani győzelméből a jövőre nézve.

"Mindenképpen realitást, két lábban a földön állást lehetne ez ügyben javasolni" - jegyezte meg Paár Ádám.

A politikai elemző megfogalmazása szerint a Fidesz számára az eredmény nyilvánvalóan kudarc, bármennyire is próbálják most ezt elhallgatni vagy kozmetikázni.

"Figyelembe kell venni, hogy a Jobbik egy ilyen se nem túl alulfejlett, szegény, se nem jómódú, hanem egy köztes régióban legyőzte a Fidesz jelöltjét. Figyelmeztető jelnek kell lennie a Fidesz számára, hogy immár a Jobbik az ő igazi kihívója, nem pedig a meglehetősen fragmentált, szétaprózott baloldali vagy úgynevezett demokratikus ellenzék" - hangsúlyozta a politikai elemző.

"Számomra az a nagy kérdés: mikor jön el az a pillanat, amikor a Fidesz teljes mellszélességgel rányomul a Jobbikra" - mondta Paár Ádám. Vagyis mikor jön el az a pont, amikor a kormánypárt úgy gondolja, hogy most minden módon hitelteleníteni kell a Jobbikot, mint pártot - fűzte hozzá.

Ami pedig a demokratikus ellenzéket illeti, az elemző szerint nagyon el kellene gondolkodniuk azon: miként lehet megakadályozni, hogy az elégedetlenek, a kormánnyal szembe fordulók ne a Jobbikot válasszák alternatívaként.

"Nagyon el kellene gondolkodniuk azon, hogy kialakítsanak egy közös stratégiát, amely átfogó válaszokat nyújt a vidéki Magyarország kérdéseire, a regionális és helyi ügyekre, mert ha így folytatódik, az vesszőfutás lesz a baloldal számára" - hívta fel a figyelmet Paár Ádám.

InfoRádió
  • Szlávik: kedvező a 16-18 évesek oltási hajlandósága
    Kedvező, hogy sok 16-18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen, hiszen ezzel ők is részei lesznek az "össznépi védettségnek" - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a közmédiának szombaton.
  • Igazi ünnep a kulturális intézmények újbóli megnyitása
    Igazi ünnepnek nevezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára szombaton Lakiteleken azt, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével újra megnyithatnak a magyarországi közművelődési és kulturális intézmények.
  • Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt
    Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt, kiderült, hogy ha baj van, nem lehet a baloldali pártokra számítani – erről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a rádióban. A WHO éppen egy hete mondta ki, hogy hatásos és biztonságos a Sinopharm vakcina, a baloldali politikusokat azonban a nemzetközi szakértők állásfoglalása sem győzte meg – hangzott el az M1 Híradójában.
MTI Hírfelhasználó