Ferenc pápa elítélte a genderelméletet
Ferenc pápa elítélte szerdán a társadalmi nemeket hirdető genderelméletet, és - mint mondta - összefüggést gyanít a modern társadalom bizalmi válsága és a férfi-nő kapcsolat válsága között.
2015. április 15. 16:52

A katolikus egyházfő a római Szent Péter téren tartott általános audienciáján a nemek szerepéről szólva megállapította, hogy az egyre gyakrabban válságba jutó kapcsolatok társadalmában a férfiak és nők közötti szövetség "újbóli felfedezésére" van szükség.

"A nemek közötti különbségek elhomályosítása nem megoldást hoz, hanem problémát gerjeszt" - jelentette ki a katolikus egyházfő. Hozzátette, hogy a kortárs kultúra új tereket nyitott meg és új szabadságot adott, miközben kétségeket támasztott. Ferenc pápa kifejezte azon reményét, hogy a genderelmélet nem a modern társadalom frusztrációjának és beletörődésének a kifejezése, amely a szexuális különbségeket éppen azért akarja eltörölni, mert nem tudja vállalni őket.

Az egyházfő kijelentette, hogy a házassági családi kötelék "komoly dolog, és nem csak a hívőknek". Arra kérte az értelmiségieket, hogy ne kerüljék el a foglalkozást ezzel a problémával. Ferenc pápa hangoztatta, hogy növelni kell a nők szerepét a társadalomban és az egyházban. A család és a házasság, valamint a házasságon kívüli párkapcsolatok a központi témái az októberben a Vatikánban rendezendő rendkívüli püspöki szinódusnak.

Ferenc pápa kijelentéseire reagálva az olasz melegek és leszbikusok szervezetei kijelentették, hogy a Vatikánban egyre erősebb "a szexuális különbségek miatti rögeszme", és a genderelmélet támadása a melegek és a nők ellen irányul.

hirado.hu - MTI
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Európai identitás nincs, pedig igény – az lenne rá…
  Bayer Zsolt két állandó közgazdász vendége – Bogár László és Boros Imre – egy tematikus adás keretében az európai identitás kérdését próbálták közérthetően megfogalmazni.
 • A véletlen tervszerűsége
  Az újdonsült veszprémi polgármesterjelöltben könnyű felismerni az ellenzéki ország­gyűlési képviselők vidéki hasonmását, aki tévészékház híján egy zebránál csinált bolondot magából.
 • Új korszak kezdődhet hazánk és Brüsszel kapcsolatában
  Visszafogottságra intett Magyarországgal kapcsolatban az Európai Bizottság leendő elnöke, Ursula von der Leyen. Egy interjúban a német politikus elmondta, a közép- és kelet-európai országokban sokaknak az az érzésük, hogy az unióban nem fogadják el őket teljesen.
MTI Hírfelhasználó