Varga tovább csökkentené az államadósságot
A következő években tovább kell csökkenteni az államadósság szintjét - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén.
2015. április 15. 19:36

Varga Mihály kiemelte: az exportképes magyar cégek számának növelésére törekszik a kormány, ezzel párhuzamosan az importkiváltásra alkalmas termékeket gyártó cégek számát, helyzetét is javítani kell. Meg kell találni azokat a piaci területeket, réseket, amelyeken sikeresek lehetnek a magyar vállalkozások.

Ilyen területek lehetnek a gyógyszergyártás, a vegyipar, az orvosi műszergyártás, a vízkezelés, illetve érdemes a cégeknek rácsatlakozniuk az itteni nagy autógyártók beszállítói hálózataira.

A nemzetgazdasági miniszter arról is szólt, hogy a foglalkoztatás bővítése továbbra is kiemelt prioritás, ebben jelentős szerepet játszhat, hogy 2015 szeptemberétől elindul a duális képzés Magyarországon, amely hosszú távon az ország versenyképességét erősítheti.

Varga Mihály felidézte: a szakmai közvélemény ma már kedvezően ítéli meg a magyar gazdaság növekedési kilátásait, megemlítve, hogy a Morgan Stanley elemzőház és az IMF is kedvezőnek látja a magyar GDP idei bővülési lehetőségeit. 

MTI
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó