Központilag forintosíthatják a devizaalapú autóhiteleket
Központilag forintosíthatják a devizaalapú autóhiteleket és személyi kölcsönöket, ha nem sikerül rávenni a bankokat, hogy maguktól tegyék ezt meg.
2015. április 18. 19:48

Ezt mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója az M1-en. Szerinte a bankok érdeke is a forintosítás, mert ezek a kölcsönök kockázatosak az árfolyamok változékonysága miatt, és az ügyfelek a törlesztőrészlet emelkedése esetén fizetésképtelenné válhatnak.

Sajnos az adósság nagy részét a futamidő végén fizetik ki az adósok, úgyhogy a nagy meglepetés még most jöhet – mondta Nagy Márton a műsorban. Hozzátette: sok bank már tömegesen forintosítja az autóhiteleket, de még nem mind kapcsolódott be.

290 ezer szerződésről van szó, ez nagyjából 500 milliárd forintos állományt jelent – jelentette ki András András Bence, a portfolio.hu elemzője. Szerinte a legfontosabb kérdés, hogy a forintosítás milyen árfolyamon történhet meg. Ugyanis az előző forintosításhoz képest körülbelül 14 százalékkal elmozdult a svájci frank árfolyama, és ha az ebből adódó veszteséget a hiteleseknek kellene állniuk, sokkal rosszabbul állnának, mint az ingatlan alapú hitelesek. Ha a bankrendszerrel fizettetnék ki, ez becslések szerint 60 milliárd forintos veszteséget róna rájuk, vagy pedig az államnak is be kellene szállnia, hogy a terhet enyhítse – tette hozzá az elemző.

A svájci frank egy nap alatt csaknem 20 százalékot erősödött.

Az árfolyamváltozások már csak a devizahitelesek 10-20 százalékát érintik. 

M1Híradó
  • Amerikától Szlovákiáig bírálják Sorost
    Robert Fico, Recep Tayyip Erdoğan, Matteo Salvini és Jarosław Kaczyński – csak néhány politikus azok közül, akik a belügyeikbe való beavatkozással vagy az országuk választásának befolyásolásával vádolták meg Soros Györgyöt az elmúlt években. A magyar származású amerikai milliárdos nevét könnyedén fellelhetjük a külföldi sajtóban is.
  • Tudatos vásárlásra kéri a lakosságot Müller Cecília
    Tudatos vásárlásra kéri a lakosságot az országos tiszti főorvos az adventi időszak beköszöntével a koronavírus-járvány miatt.
  • Copy-paste forradalmak
    A forradalomexport azért veszélyes, mert a Majdan-klónok képesek önmagukat területileg átmásolni.
MTI Hírfelhasználó