Az ausztrál példát ajánlja Abott
Az Európai Uniónak az ausztrál példát kellene követnie, mivel ez az egyetlen útja annak, hogy ne történjen több haláleset a tengeren - mondta kedden Tony Abbott ausztrál miniszterelnök, akinek a kormánya korábban különösen szigorú intézkedéseket léptetett életbe a menekültek hajóinak visszafordítására.
2015. április 21. 10:26

"Százak, sőt ezrek fulladnak meg, miközben Afrikából Európába próbálnak jutni. Az egyetlen módja a halálesetek megakadályozásának, ha magukat a hajókat állítják meg" - mondta Abbott válaszul arra, hogy a hét végén a Földközi-tengeren elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó Líbia és Olaszország között, és akár nyolcszáz ember is a tengerbe veszhetett.

Az ausztrál kormányfő hozzátette: meg kell oldani ezt a borzalmas problémát, fel kell számolni az emberkereskedelmet. Az európai országoknak nagyon erőteljes politikai döntéseket kell hozniuk, amelyek véget vetnek az embercsempészetnek a Földközi-tengeren - magyarázta.

Miután 2013 szeptemberében hatalomra került Ausztráliában a jelenlegi konzervatív kormány, Canberra a hadsereget bízta meg azzal, hogy fordítsa vissza a menekülteket szállító hajókat, mielőtt elérnék a kontinensnyi ország partjait. Ezután általában a kiindulási országba - legtöbb esetben Indonéziába - vagy Nauru és Pápua Új-Guinea szigetére irányítja a lélekvesztőket az ausztrál hadsereg.

A csendes-óceáni szigetek az ausztrál kormány pénzügyi támogatásáért cserében menekülttáborokat működtetnek. Mindenesetre a menekültek abban az esetben sem telepedhetnek le Ausztráliában, ha ténylegesen menekülteknek találják őket a hatóságok. Canberra szerint két lehetőségük van: vagy visszatérnek hazájukba, vagy - egy bilaterális megállapodás értelmében - Kambodzsában telepednek le.

Bár csaknem 18 hónapja egy menekülteket szállító hajó sem ért partot Ausztráliában, egyetlen vízbefúlásról sem számoltak be az ausztrál hatóságok, jogvédők szerint Canberra megsérti nemzetközi kötelezettségeit. Az ausztrál televízió az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságára (UNHCR) hivatkozva kedden arról számolt be, hogy az ausztrál hadsereg visszafordított egy 46 vietnami menekülttel a fedélzetén az országba tartó hajót, miután elutasította az utasok - még a tengeren átadott - menedékkérelmeit.

hirado.hu - MTI
  • A gyermekeket védik a kereszténydemokraták
    A gyermekek védelme a pedofilellenes javaslat célja, amelynek értelmében szigorodik a Btk., emelkednek a büntetési tételek, és nem évülnek el. gyermekek védelme a pedofilellenes javaslat célja, amelynek értelmében szigorodik a Btk., emelkednek a büntetési tételek, és nem évülnek el a legsúlyosabb bűncselekmények.
  • A közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs
    Megtartotta alakuló ülését a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs, a keddi ülés témája a gyerekek nyári táboroztatása volt - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a tanácskozás után újságírókkal.
  • Kajángula fejedelem és a BLM
    Közép-Európában a társadalom még nem jutott el a balliberális agymosásnak arra a szintjére, amely már Niedermüller Péternek is megfelelne.
MTI Hírfelhasználó