Akár 1,4 százalékig is mérséklődhet az alapkamat
Lentner Csaba úgy látja, hogy a magyar gazdaságban még bőven benne van egy 40 bázispontos csökkentés, hiszen stabil a gazdaság, csökken az infláció és pluszban van a fizetési mérleg.
2015. április 22. 09:48

Élénkítő hatást fog gyakorolni a magyar gazdaságra az újabb kamatcsökkentést - mondta Lentner Csaba a Ma reggelben. A közgazdász utalt arra, hogy az alapkamat csökkentésével a kereskedelmi banki hitelek kamatai is csökkenni fognak, vagyis olcsóbban lehet forrásokhoz jutni a pénzpiacon.

Emellett az alapkamat referenciahozamokat diktál, ami hatással van az állampapírok hozamaira is, ez pedig azt jelenti, hogy a kamatvágás olcsóbbá teszi az állam finanszírozását. 2011 óta - amikor még 7 százalék volt az alapkamat - a csökkentések mintegy 200 milliárd forinttal mérsékelték a magyar állam finanszírozásának költségeit, ennyivel kevesebbet kell kifizetni az állampapírok kamataira - tette hozzá a szakember.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden 15 bázisponttal, újabb történelmi mélypontra, 1,80 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

A kormány kedden bejelentett adócsökkentési terveiről szólva Lentner Csaba közgazdász elmondta: ha több pénz marad a családoknál, az növelni fogja a fizetőképes keresletet, ami kereskedelmi forgalmat generál, amitől nő a bruttó hazai termék. A megtakarítások egy része pedig az állampapírok piacán fog megjelenni.

M1 Ma reggel
  • A Jogi Könyvszalon gyarapíthatja közös tudásunkat
    A francia mintára létrejött Magyar Jogi Könyvszalon hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez - mondta köszöntőjében az államfő a hagyományteremtő szándékkal megszervezett, jogi könyveket bemutató első ilyen rendezvényen.
  • Növelni kell a szülőföld megtartó erejét
    Növelni kell a szülőföld megtartó erejét, mert az elmúlt harminc évben 25 millió munkavállaló távozott Nyugat-Európába Kelet- és Közép-Európából, és ez az elvándorlás legalább ezermilliárd eurójába került az érintett országoknak - erről is beszélt Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Salgótarjánban.
  • Hazudtak, akik a CEU bezárásával kampányoltak
    Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: "Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában." "Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről" - jegyezte meg.
MTI Hírfelhasználó