2030-ra eltűnhet a devizaadósság?
Barcza György, a ÁKK vezetője egy interjúban arról beszélt, hogy az évtized végére 20 százalékra növelné a lakosság részarányát az adósság finanszírozásából az ÁKK, miközben 2030-ra nagyrészt eltüntetné a devizaadósságot. Varga Mihály is arról beszélt: továbbra is az a cél, hogy csökkentsék az államadósság szintjét.
2015. április 24. 09:37

Barcza György pénteken az M1-en azt mondta: a 20 százalékot öt év alatt lehet elérni évi 2-3 százalékos pontos ütemnövekedéssel, és emellett folyamatosan csökkentik a devizaadósságok arányát is. Jövőre egy nagyobb összegű lejárat esedékes, utána 2-3 milliárd eurónyi összeg jár le évente, így 15-20 év alatt teljesen eltűnne a mostani 30 milliárd euró körüli devizaadósság összege - tette hozzá.

Kiemelte: biztos befektetési bázist jelent az állampapír, melyet a Magyar Államkincstár, a posta és azok a lakossági bankok forgalmaznak, melyek erre szerződtek. A kincstár tovább tud fejlődni és állampénztárak nyitásával tud segíteni, hogy új számlákat lehessen nyitni - emelte ki Barcza György.

Az ÁKK vezetője nem zárta ki a kamatváltoztatás lehetőségét; mint mondta,  februárban 0,25 százalékponttal emelték a lakossági kamatokat, mivel egyfajta pszichés hatást is láttak arról, hogy a 2, 75 kamatszint nem vonzó, de a 3 százalék már igen.

További kamatcsökkentésre van várakozás, a jegybank inflációs cél 3 százalék, és addig fog a kamatcsökkentés eszközével élni, míg úgy nem látják, hogy középtávon visszaemelkedik az infláció - emelte ki Barcza György.

hirado.hu - MTI
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó